Özellikle şehir ya da yurt dışında tatil yapmak isteyen işçiler için yolda geçen süre, tatil sürelerinin dışında kalmasını isteyecekleri kadar uzun olabilmektedir. İş Kanununda yer alan yol izni hakkı sayesinde işçinin yolda geçen süresi yıllık izinden sayılmak zorunda değildir.
Yol izni, işçiye ayrıca ve bağımsız tanınmış bir hak değildir. Yıllık ücretli izinle birlikte talep edilebilecek olan ve yıllık izne bağlı olan bir haktır. Yol izni alan işçi, bu süreyi kullanmadan işe dönerse, işveren hemen başlatmak zorunda değildir. Öngörülen sürenin bitiminden önce işe başlatmayabilir.
Yol izni hakkı ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey bu hakkın yıl içerisinde kullanılacağı ve bir sonraki yıla devredilemeyeceğidir.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
Yol izniyle ilgili düzenlemelere İş Kanunu'nda yer verilirken, yol izninin kaç gün olduğu hakkında da kanunda düzenleme yer almıştır. Düzenlemeye göre, 1 yıl içerisinde işçinin hak ettiği toplam yol izin süresi 4 gündür. İşçi dilerse bunu yıl içinde yıllık izine ayrıldığı zaman parça parça kullanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kanuna göre yol izni, işçinin yıllık iznini kullandığı mesafenin uzak olması halinde gidiş ve dönüş için toplam 4 güne kadar olabilir. İşçinin yıllık ücretli izin sürelerini geçireceği mesafenin uzaklığına göre yol izni 4 günün altında da verilebilir.
Kanuni izinlerde yol izni bir defa olacak şekilde verilmektedir. Erbaş/erin bulunduğu şehirden, gideceği şehre göre yapılacak mesafe hesabı dikkate alınarak ; 800 km,ye kadar olan mesafelerde bir gün, 801 ve daha yukarısı mesafelerde iki gün verilir.
Yani, 14 gün yıllık izin hakkı olan işçiye işveren 14 günün 10'unu kesintisiz kullandırmak zorunda. İkinci kriter ise yıllık izin süresinin en fazla 3'e bölünebilmesi. Dolayısıyla, 14 günlük yıllık izin hakkı olan işçinin iznini 10 gün, 1 gün ve 3 gün şeklinde kullanması mümkündür.
Hükmü yer almaktadır. İşbu kanuna tabi kamu görevlilerin içinde bulundukları yıl ve geçmiş yıllara ait yıllık ücretli izinler yanar. Örnekle açıklamak gerekirse; 2022 yılında yalnızca 2021 yılından kalan izinler kullanılabilir 2020 yılı öncesi kalan yıllık ücretli izinler ise artık kullanılamaz.
Yasa gereği 1 yılını doldurmayan bir çalışan izin kullanamıyor. Fakat işveren isterse işçilerine 1 yıl dolduktan sonra hak edeceği izin günlerini avans olarak kullandırabilir. Burada iznin tamamı da bir bölümü de kullandırılabilir. Bu tamamen işveren ile işçi arasındaki anlaşmayla gerçekleşiyor.
Diğer taraftan, yıllık izin hakkının yanmayıp devredecek olması, işçiye iznini kullanmama hakkı vermemekte olup, esas olan, yıllık iznin dönemi içerisinde kullanılmasıdır. Kullanılmayan yıllık iznin iş sözleşmesi devam ederken ücrete dönüşmeyeceği de yine Yargıtay içtihatları ve Kanun'la sabittir.
Yol izinlerinin bir sonraki yıla devredilip devredilemeyeceği konusunda bir düzenleme olmasa da, kesin olarak devredilemeyeceği konusunda engelleyici ve bağlayıcı bir düzenleme de olmadığı için; yol izinlerinin de yıllık izinler gibi bir sonraki yıla devredilmesinde yasal olarak bir sakınca yoktur.
1- Yıllık izin dönüşü sonrasında yeniden izin ihtiyacı olan personele, mer'i mevzuat çerçevesinde, işe başladığı gün yıllık izin verilmesinde mani bir husus bulunmamaktadır. 2-Yıllık izinde olan devlet memuru izinde iken yeniden izin verilmesi talebinde bulunmasında düzenlemelere aykırı bir husus bulunmamaktadır.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi cumartesi günleri dahil 14 iş gününden az olamaz. Hizmet süresi 5 yıldan fazla olan işçilere verilecek izin süresi 20 iş gününden, hizmet süresi 15 yıldan fazla olan işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi de 26 iş gününden aşağı olamaz.
Ayşin Sincar: İdari izinlerde çalışılan süreler yıllık izinden düşmez. İdari izinde olan çalışanların ücretlerinde herhangi bir kesinti olmaz. Yıllık izin kullanırken yıllık izin içerisinde idari izin verilen gün olması halinde o günler yıllık izinden düşülmez.
Eksi Bakiye Yıllık İzin uygulamasında bir tam yılını doldurmayan çalışanların henüz hakketmedikleri izinleri kullanmalarına avans izini olarak onay verilmekte ve bu şekilde çalışanlar eksi bakiyeye düşürülüp işverenlere borçlandırılmaktadır.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
İşçinin başta sigorta primi ve diğer haklarının da fiili ücreti üzerinden ödenmesi gereklidir. Eğer işçi bu haklardan mahrum bırakılıyorsa, bu durumda Alo 170 hattını arayarak yada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe ile yazılı olarak başvurmak suretiyle yasal haklarının korunmasını talep edebilir.
İşçinin iznini kullandığı döneme denk gelen hafta tatili ile resmî ve dinî bayramlar olarak anılan ulusal bayram ve genel tatil günleri yıllık izin süresinden sayılmaz, yıllık izinden düşülmez.
3. Yıllık ücretli iznin uygulanması
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Yıllık iznin işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirilmesi durumunda, bu durumun belgelendirilmesi koşuluyla yol izni talep edilmesi halinde, işveren işçiye 4 güne kadar yol izni vermek zorundadır. Ancak bu izin süresi ücretsiz olacağı için, işverenin ücret ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Yol izni işçinin kıdeminden bağımsız ve tüm işçiler için en fazla dört gün olarak belirlenmiştir. Eğer gidilecek yer yakın bir yer ise gidiş ve dönüşte birer gün olmak üzere iki günlük yol izni de verilebilir. Yol izninin verilmesinin nedeni yıllık ücretli iznin kullanımında eşitlik sağlanma istenmesidir.
Madde metni ve 62 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği incelendiğinde; memurların yıllık izinlerinin kullanılmasında zorunlu hallerde memuriyetin bulunduğu yer dışında gidiş ve dönüş için toplamda 4 güne kadar izin (yol izni diyebiliriz) verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri