Yaygın olarak kullanılan bazı zarf-fiiller kalıcı olarak zarfa dönüşür: Ailece gittiğimiz piknikte doyasıya eğlendik.
Doyasıya burda doymak fiilimsi olduğunu görürüz. Ve konuşmak da bir fiilimsi o zaman burda isim fiil vardır.
Dolayısıyla bütün zarf-fiil grupları aynı zamanda zarf-fiildir; fakat bütün zarf-fiiller zarf-fiil grubu değildir.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir. Zarf-fiiller, hareket hâlini ifade eder ve kişiye bağlanmazlar.
Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
İlgili 18 soru bulundu
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
-dığından , -diğinden eki zarf fiil ekidir.
Doğrulanmış Cevap. "-diği, -dığı" eki sıfat fil eklerine girer. Eğer bu eklerin yanına "için" kelimesi gelirse, yani; "-diği için, -dığı için" olursa zarf fiil olur.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Doğrulanmış Cevap. -Bu cümlede "koşa koşa" kelimeleri fiilimsidir. -Bu fiilimsinin türü ise zarf fiildir.
zf. (git-mek'ten zarf-fiil ekinin kalıplaşmasıyle git git-e) Zaman ilerledikçe, zaman geçtikçe, gittikçe: Dalga kıvrımları ardında büyür tenhâlık / Başka bir çerçevedir gitgide dünyâ artık (Yahyâ Kemal).
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
►e)Sıfat fiiller ve adlaşmış sıfat fiiller, diğer fiilimsiler gibi eylem bildirirler; eylem bildirmeyenler sıfat fiil değil, addır. “Gelir, gider, keser, döner, düşünür, silecek, yiyecek, içecek, çekecek, yakacak, çağlayan… “
makta eki cümledeki yerine göre değişir. Fiilimside olabilir şimdiki zaman kip eki de olabilir Örneğin, Küçük çocuk yazdiklarimi okumakta zorlaniyordu derken mak isim fiil eki iken bu proje için yıllarca çalışmaktayım cümlesinde makta eki şimdiki zaman ekidir.
» “-r, -mez”, “-di mi”, “-di, -eli” ile kurulan gruplar da birer zarf-fiil grubudur. Bir pırıltı gördü mü / gözle hemen dalıyor. Her gün biraz daha süzülmekteyim. Çamlıca'nın bu asıl çevresine girer girmez, artık eniştemizin köşkünün tılsımlı duygularını tatmaya koyulurduk.
Zarf fiil yapmak için kullanılan ekler “-ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e, -r… -maz, -casına, -meksizin, -dığında” olarak sıralanmaktadır. Bu fiilimsiler cümlede zarf olarak kullanılmaktadır.
Söz konusu ek bu tür kullanımlarda görece zarf-fiil eki işlevinden soyutlanmakta ve oluşturduğu yapı dilbilgiselleşerek sözlükselleşmiş çıldırasıya, doyasıya, kıyasıya, olasıya, öldüresiye, ölesiye ya da henüz sözlükselleşmemiş bayılasıya, çatlayasıya, koşasıya vb. zarflar oluşturmaktadır.
Zarflar kendi arasında 5 çeşide ayrılmaktadır. Zarf çeşitleri; durum zarfı, zaman zarfı, yer ve yön zarfı, azlık-çokluk zarfı ve soru zarfıdır.
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
Aslen zarf-fiil olarak doğmamış bazı ekler ile eklerin ve/veya edatların düzenli ve kurallı bir biçimde birleşip fiillere ulanarak geçici zarf oluşturduğu yapılara “quasi1 zarf-fiil” (birleşik zarf-fiil) denir.
Durum Ulaçları: "Nasıl?" sorusuna yanıt aranarak bulunan "-erek,-a,-e,-meden,-meksizin,-asıya" ekleri Durum zarfı kategorisindedir. Zaman Ulaçları: "Ne zaman?" sorusuna cevap veren "-dikçe, -diğinde, -eli, -ir - mez, -inceye (dek), -ken" ekleri Zaman zarfını belirtmektedir.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
-dUkçA: Oğuzcaya özgü zarf-fiillerden bir diğeridir. –dUk sıfat-fiil eki + çA eşitlik ekinin birleşmesiyle kurulmuştur.
-di, -dir ve -miş ek-fiilleri isim, sıfat, zarf gibi isim soylu sözcüklere eklenerek, cümlede ana yüklem olarak kullanılmalarını sağlar: Kapıyı açan annemdi. (annem i-di)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri