Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar arasında yağlı etler , domuz yağı, tereyağı ve krema, hindistancevizi yağı , hurma yağı ve bitter çikolata gibi tam yağlı süt ürünleri bulunur .
Çünkü doymuş yağlar vücutta hem toplam kolesterol, hem de kötü kolesterolün (LDL-düşük yoğunluklu kolesterol) yükselmesine neden olur. Her vücut ve beslenme tipinde farklı oranlar olsa da genel olarak uzmanlar, doymuş yağ oranının günlük alınan toplam kalori içinde (en fazla) %10'u geçmemesi gerektiğini belirtiyor.
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin sayısız kez duyduğu kelimeler: Doymuş yağ ve doymamış yağ. Peki nedir doymuş ve doymamış yağ, farkları nelerdir, hangisini yemeli hangisinden kaçınmalıyız ya da tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Kısa cevap; doymuş yağ asitleri kötü, doymamış yağ asitleri iyi yağ asitleridir.
Ayçiçeği yağı; %66 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %21 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %13 oranında doymuş yağ içermektedir. Ay çiçeği yağı, ay çekirdeklerinden elde edilmektedir.
Doymuş yağlar kötü kolesterol olan LDL' nin ve total kolesterolün yükselmesine neden olur. Doymamış yağlar iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Hindistan cevizi yağı son yıllarda popülerliği artan besinlerden biri. Peki kilo vermeye yardımcı mı, hep birlikte bakalım… Aslında Hindistan cevizi yağı en zengin doymuş yağ kaynaklarındandır ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık %90'ı doymuş yağdır.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Tereyağı da hayvansal bir yiyecek olması sebebiyle doymuş yağlar arasında yer alır. Doymuş yağ, oda sıcaklığında katı bir hal alan yiyeceklerdir. Bu sebeple de tüm hayvansal yağlar doymuş yağlar olup, sağlıklı koşullarda üretildiğinde insan sağlığına faydalıdır.
Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağlar olarak bilinir. Margarin, tereyağı, iç yağlar, süt ve süt ürünleri, yumurta, palm yağı, Hindistan cevizi yağı ve kakao yağı doymuş yağların başında gelir. Doymuş yağların en zararlı hali ise trans yağ içeren besinler tüketilirse ortaya çıkar.
Üründe 100 ml'de 55 gr. yağ içeriyor. Üründe değişen miktarlarda ayçiçek, kanola ve keten tohumu yağları bulunuyor. Buna göre ürün 100 ml'de 55 gr. yağ içeriğinde 6 gr. doymuş yağ içeriyor.
Omega-3 vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması son derece önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yağlar farklı yapıda olan, çoklu doymamış yağ asitleridir.
Pamuk yağı, yüksek oranda doymuş yağa sahiptir ve bu sağlık açısından sorun oluşturabilir.
Çoğu hayvansal yağ doymuş. Bitki ve balık yağları genellikle doymamış. Çeşitli gıdalar farklı oranlarda doymuş ve doymamış yağ içerir. Hidrojene yağda kızartılmış yiyecekler, pizza ve sosis gibi birçok işlenmiş gıdalar doymuş yağ içeriği yüksektir.
Fit Bir Vücut İçin Yağ Oranı Kaç Olmalı? Sporcular için kadınlarda ideal vücut yağ oranı aralığı %14-20, erkeklerde ise %6-13 aralığındadır. Fitness yapanlar için ideal vücut yağ oranı kadınlarda %21-24, erkeklere ise %14-17 aralığındadır.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Daha sağlıklı olmak için günde 83 gramdan daha az yağ tüketilmelidir. Doymuş yağ alımını hesaplamak için; 2500 X 0.1 =250 kalori doymuş yağdan karşılanmalıdır.
Çoğunlukla doymuş yağlar ( tereyağı gibi ) oda sıcaklığında katılaşırken, çoğunlukla doymamış yağlar ( zeytinyağı gibi ) oda sıcaklığında sıvıdır. Diğer yağlar gibi, doymuş yağ gram başına 9 kalori içerir. Doymuş “yağlar”, çift bağ içermeyen yüksek oranda doymuş yağ asidi içeren yağlardır.
C: Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri (tereyağı gibi) tekli doymamış yağ asitleri ile değiştirmek, kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve ayrıca kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir.
Bitter çikolata, yağ ve şeker eklenmiş kakao karışımını içerir. Kakao yağı doymuş yağ içerir. Fakat yapılan çalışmalar kan kolesterolü üzerinde nötr etkisinin olduğunu ve hatta olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.
Günlük olarak alınan enerjinin %10'unun katı yağlardan yani doymuş yağlardan alınması uygundur. Önerilen miktarın üzerinde alınan doymuş yağlar kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırabilir. Doymuş yağlar vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur.
Margarin, laboratuvar koşullarında doymamış bitkisel yağların hidrojen eklenmek suretiyle doymuş yağ haline getirilmesidir. Trans yağ, doymamış yağ asitlerine verilen yaygın ad.
Tereyağı; süt, krema veya yoğurdun çeşitli şekillerde işlenmesi sonucu elde edilen yağaca zengin ve aroması üstün bir süt ürünüdür. Bileşiminde %80'in üzerinde yağ, %12-15 su, %2 kadar da sütten geçen diğer maddeler bulunur. Tuzlu tereyağlarını %5 kadar tuz da katılır.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri