Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Dizel partikül filtresinde biriken partikül miktarı (binek araçlarda) yaklaşık 40 gramı geçerse, gösterge panelinde motor arıza lambası veya varsa özel olarak dizel partikül filtresi ikaz ışığı yanar. Eğer doluluk oranı eşik değeri aşarsa örneğin 45 – 50 gramı geçerse STOP ışığı yanar. Araç servise götürülmelidir.
Dizel Partikül Filtresinin Makine ile Temizlenmesi
3000 watt'lık bir rezistans ile haznedeki su 20 dakika boyunca 85 santigrat dereceye kadar ısıtılır ve yeterli miktarda ilaç eklenir. Bir motor yardımıyla aspire edilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partiküllerden geçer ve partikül filtresi su akışı ile çarpılır.
Dizel partikül filtresi içerisinde sürekli olarak biriken partiküllerin tıkanıklığa neden olmaması için temizlenmesi gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Yüksek ısıyla dizel partikül filtresi temizliği her araçta kendiliğinden gerçekleşen bir süreçtir. Dizel partikül filtresinin belirli düzeyde yüksek ısıya erişmesi ve bu seviyede kalması durumunda, içindeki kurum yakılarak dışarı atılmaktadır.
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz.
Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur? DPF temizlenmezse motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen DPF zaman içerisinde tıkanır. Bu da hem sürüş kalitesini hem de araç performansını olumsuz yönde etkiler.
Adından da anlaşılacağı üzere, partikül filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Filtrenin tıkanması sonucu motor performansı düşer, motor devrini zamanında almaması, çevreyi kirleten emisyon değerleri ve yakıt tüketimi gibi durumlara sebep olur. Bu belirtiler DPF'nin arızalı olduğunu göstermektedir.
Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir.
* Egzoz muayenesinden geçmeyebilir, doğaya ve çevreye zarar verebilir. * Siyah veya Beyaz duman atmaya başlayabilir.
Partikül Filtresi Neden Tıkanır? Nelere Dikkat Etmeli? Sürekli düşük hız düşük motor devrinde aracı kullanmak, sürekli kısa mesafede aracı kullanmak partikül filtresinin daha çabuk dolmasına sebep olur. Belirli aralıklarla yüksek devir uzun yol kullanımı yapmak, partikül filtresinin kendi kendini temizlemesini sağlar.
TEKLEME TİTREME , YANMAMIŞ EGZOZ KOKUSU, GİBİ PROBLEMLER YAŞAYABİLECEKSİNİZ. Partikül filtresinin araçlardan sökülmesi renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir gaz olan karbon monoksit (CO) gazının atmosfere yayılmasına ve insan sağlığına son derece önemli ölçüde zarar verilmesine neden oluyor.
Aracınızın rejenerasyon anında ürettiği normalin üzerindeki ısı, motorun çeşitli bölümlerine uzun süre maruz kalırsa hasar verir. Hasar gören parçalar DPF'nin iptal edilmesinin ardından aracın dizel partikül filtresinden yayılan ısılara maruz kalmayacağı için ömürleri uzamış olur.
Temizlenmemesi halinde aracın zaman içerisinde daha fazla arızalanmasına neden olmaktadır. Tıkanıklık sebeplerini iyi bir şekilde bilmeniz ve düzenli olarak partikül filtre temizleme işlemi ile temizlemeniz önemlidir. Bakım işlemleri ve temizlemeler araçlar için her zaman büyük önem taşımaktadır.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
DİZEL PARTİKÜL TEMİZLEYİCİ 400 ml. Dizel partikül filtrelerindeki karbon ve kül kalıntılarının giderilmesi için temizlik maddesi. Partikül filtrelerinde biriken karbon kalıntılarını çözer ve temizler. Dizel partikül filtresini sökmeye gerek kalmadan temizlik sağlar.
Tüm dizel motorlarda Common-Rail ve DPF'li pompalı enjektörlerde kullanımı uygundur. Ürün içeriğini yakıt deposuna eklemeden önce deponun minimum yarısı dolu olmalıdır. Ardından ürün içeriği depoya eklenmeli ve sonrasında depo tam olarak doldurulmalıdır. 60 litrelik dizel yakıt için 300 ml. Ürün kullanımı yeterlidir.
Kullanılan materyallerin pahalı olması ve karmaşık tasarımı DPF'in fiyatlarının yüksek olmasına neden olmaktadır.
İşlem, 1 lt Temizleme Sıvısının (Kod No : 5169) 6 ila 8 bar basınçla, 5 ila 10 sn püskürtme - 5 ila 10 sn bekleme rutini ile yapılır ve ürünün tamamı 1 araçta kullanılır. Temizlik esnasında sonra döndürülerek ve ileri geri hareket ettirilerek filtrenin tamamının ürün ile temas etmesi sağlanmalıdır.
Kullanım Şekli:
Ürünü, dizel partikül filtrelsi yönünde özel nozul kullanılarak oluşturulan açıklıklara püskürtün. Partikül filtreyi yeniden monte edin ve ardından en az 20 dakika test sürüşü yapın.
PARTİKÜL FİLTRESİ DOLU SÜRMEYE DEVAM EDİNİZ (ZORUNLU) HATASI
Araç yüksek devirde kullanarak rahatlaması sağlanmalı ve sonrasında partikül filtresinin durumunu öğrenmek içi servise giderek araç cihaza bağlanmalı ve temizleme işlemine gerek olup olmadığı öğrenilmelidir. Bu sorun arabanın çekişinide etkileyebilir.
Zorunlu Rejenerasyon
Doygunluk seviyesi 24 grama ulaştığında kilometre saatinde DPF arıza ışığı yanar. Bu sinyal sürücüye rejenerasyon rotası gerçekleştirmesi gerektiğini söyler; yani DPF'in rejenerasyonu için yeterli sıcaklıklara ulaşılmalı, araç belirli bir mesafe boyunca yüksek hızda çalıştırılmalıdır.
Neden 3: Performans. Partikül filtresinin iptali motorda rahatlamaya sebep olacağı için bir miktar motorun gücünün ve çekişinin artmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri