Bu egzersizler arasında beden hareketleri, nefes alma teknikleri, germe ve esneme egzersizleri yer alabilir. Dramada ısınma çalışmaları aynı zamanda güven ve empati oluşturmayı destekleyen oyunları da içerebilir.
Isınmak aynı zamanda yaratıcı drama süreci içeresinde katılımcıların dikkatlerinin yoğunlaşmasını sağlamak işlevine sahip olduğu için aynı zamanda bir açılış aşamasıdır. Bu aşama, daha çok bedenin harekete geçtiği, hareket halinde olduğu çalışmaları içerir.
Yaratıcı drama sürecinde başlangıçta yapılan çalışmalara ısınma denir. Bu çalışmalarda vücut organlarının sonraki çalışmalar için hazır olmasına, grupta bulunan kişilerin birbiriyle kaynaşmasına, ortama ve konuya ısınmasına yönelik uygulamalara yer verilir.
Dramatik etkinlikler bir fikrin, durumun, olayın, canlının veya nesnenin sözcükler ve hareketlerle ifade etmesini içerir. Pantomim, rol oynama, dramatizasyon, hikâye tamamlama, taklidi oyun, vb. okul öncesinde yer alan dramatik etkinlikler arasındadır.
Değerlendirme-Tartışma: Bu aşamada tüm katılımcılar yapılan çalışmayı bireysel bir perspektifle değerlendirirler. Değerlendirme için eğitmen, açık uçlu sorular sorma, zihinde canlandırmaya davet etme, tanımsal, duyusal ve bilişsel sorular sorma gibi yöntemler kullanır.
İlgili 41 soru bulundu
Dramanın Uygulama Basamakları
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Drama çalıĢmalarında pandomim, rol oynama, doğaçlama, hikâye oluĢturma, hikâyeden oyun oluĢturma, taklidi oyun, yaratıcı dans ve dramatizasyon gibi teknikler vardır.
Dramatik oyun fantezi ve hayal gücünü içeren oyunlardır. Oyun sürecinde çocuklar anne, baba, doktor, öğretmen, şoför, pilot gibi yetişkin rollerine girerek zengin hayal güçlerini kullanarak yeniden canlandırabilir. Çocuklar dramatik oyunu tek başına oynanabildikleri gibi diğer kişilerle birlikte de oynanabilir.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Isınma şekilleri informel ve formel ısınma olarak ikiye ayrılır. İnformel ısınma jog, düz koşu, kalistenik (kültür-fizik) gibi branşa ait olmayan çalışma şekilleridir. Formel ısınma ise o spor dalına özgü hareketleri kapsar.
ISINDIRICI OYUN Çocukları, devinimli ve düzenlemeli oyunlara hazırlamak için uygulanan oyunlara “ısındırıcı oyunlar” denir. Parmak oyunları, kolay beden devinimleri, hayvan-insan ve taşıt öykünmeleri bu tür oyunları örnek gösterilebilir.
Isınma, spor aktivitesi öncesinde yapılan hazırlık hareketleridir. Isınmanın amacı vücudu ve kasları aktiviteye uyum sağlayacak şekilde hazırlamaktır. Isınma, spor performansını artırırken aynı zamanda sakatlanma riskini de azaltır.
Dramada ısınma çalışmaları, grup üyelerinin enerjik hale gelmesini, iletişimi teşvik etmesini ve yaratıcılıklarını serbest bırakmalarını sağlar. Bu çalışmalar, yaratıcı drama etkinliklerine başlamadan önce kullanılabilir ve etkinlik süresince katılımcıların daha aktif ve odaklanmış olmalarını sağlar.
Bireyin kendi yaşam deneyimlerini kullanarak bir durumu ya da olayı canlandırma ve anlatma sürecidir. Kişinin kendini ve yaşadığı dünyayı daha iyi tanımasını sağlamak, yaratıcı düşünce ve ifade yeteneğini geliştirmek. Eğitim, tiyatro, psikoloji, rehberlik ve danışmanlık, sosyal çalışmalar ve daha birçok alanda.
Özellikle rahatlama ve konsantrasyon çalışmaları sırasında çocukların birbirlerine dokunmayacakları kadar geniş bir alanın olması gerekir. Ayrıca ayakkabısız çalışmaların yapılacağı, gürültüsüz, güvenilir, sıcaklığı ve aydınlatma koşulları uygun, rahat bir ortam olmalıdır.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.
Dramatik oyuna örnek olarak çocukların bir doktoru canlandırmaları söylenebilir. Bunun yanında dramatik oyunda bir çocuk babayı taklit edebilir. Bu gibi canlandırmalarda dramatik oyun örnekleri bulunmaktadır. Başka bir deyişle çocukların hayali bir dünya yaratmaları dramatik oyun türünü ortaya çıkarmaya yaramaktadır.
Oyun, kişiliğin özgürce sergilendiği bir eylem biçimi olduğu için en iyi ısınma aracıdır. Oyun, çocuk veya yetişkinin kendisini özgürce ifade etme olanağı bulduğu ortamlar yaratır. “Oyun serbesttir, oyun özgürlüktür” (Huizinga, 1995, s. 25).
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Kişinin ortama, çalışma grubuna ve sonraki konularla kuracağı ilişkiye alışması ve vücudunu ve zihnini, gelecek çalışmalara hazırlaması için yapılan bir takım hareketlere ısınma denir.
Sembolik düşünmenin gelişimini destekleyen bu öğrenme merkezinde çocuğun farklı roller almasına, yeni keşiflerde bulunmasına, günlük yaşamdan olayları ve kişileri doğaçlama olarak canlandırmasına imkan sağlayan materyaller yer almaktadır.
Materyaller: Kukla perdesi, çeşitli kuklalar (el kuklası, ipli kukla, parmak kuklası, çomak kukla vb.), maskeler, kostümler, şapkalar, şallar, atkılar, kurdeleler, tüller, eşarplar, çantalar, aksesuarlar, yapılandırılmış oyuncaklar (Örneğin, evcilik oyuncakları, tamir malzemeleri vb.), minderler, çantalar, peruklar, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri