Mavi-mor ışığın retina hücrelerine zararlı olduğu belirlenmiştir. Gözlere uzun dönemde zarar veren bu ışık, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) hastalığının oluşumunu da hızlandırabilir. Mavi-mor ışık, retina hasarı riskini arttırır.
Mavi-MOR IŞIK. UV ışınlarında olduğu gibi, Mavi-Mor ışığa fazla maruz kalmak gözlerimize zarar verir.
390 nm ve daha kısa dalga boyunda olan UV ışıkların insan gözü ve cildine zararlı olduğu bilinmektedir. Tartışma konusu olan 390 nm ve daha uzun dalga boyundaki bizim mor ve mor mavi olarak algıladığımız ışık yayımlarıdır. Tabii dalga boyu uzadıkça zararlı etkileri azalmaktadır.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle retinada fototoksiteye neden olarak yaşa bağlı maküla hastalığına (sarı nokta hastalığı olarak da bilinir) yol açar.
İlgili 35 soru bulundu
Mor LED Işık
Kan akışının artması ile oluşan yüksek oksijen seviyesi yaşlanma belirtileri ile savaşmayı kolaylaştırır. Ayrıca, gelişmiş cilt zindeliği ve canlılığını teşvik etmek için hücresel oksijenlenme ve yenilenme için de faydalıdır.
Morötesi (UV) ışınlar, elektromanyetik spektrumun görünür bölgesindeki en küçük dalgaboyuna sahip olan mor renkten sonra başlamaktadır. Görünür bölgenin dışına çıktığı için insan gözüne görünmez olmasına rağmen, yabanarısı gibi böcekler tarafından görülebilirler.
Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir.
Mavi-mor ışık, retina hasarı riskini arttırır. Mavi-mor ışığa maruz kalmanın kümülatif sonuçları ve etkileri vardır: Bu durum, retina hücrelerinde zamanla biriken metabolik bir atık olan lipofuscin üretimini arttırır. Bu birikim, yaygın olarak "yaş markürü" olarak bilinir, aynı birikim diğer organlarda da görülebilir.
Göktuğ Demirci, televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığın zararlarına dikkat çekti. Doç. Dr. Demirci, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu mavi ışığın ultraviyole ışınlarından sonra göz için en tehlikelisi olduğunu belirterek "Mavi ışık yüksek enerjili ışık olarak kabul ediliyor.
Ultraviyole (UV) ışık nedir? Dalga boyu 100-400 nanometre (nm) arasında bulunan ışınlara ultraviyole veya diğer adıyla morötesi ışınlar denir. Bu ışınların ana kaynağı güneştir.
Mavi ışık ve göz yorgunluğu her zaman birbirine bağlı olmayabilir. Belirli ışık kaynaklarına uzun süre baktığınızda gözlerde kuruluk ve ya batma oluşması her zaman mavi ışığa bağlanamaz. Göz yorgunluğu gözyaşı kanallarını ve gözün kayganlığını etkileyerek gözlerinizi yorar.
Esas olarak dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hava temizleme için kullanılır.
Yani mavi ışık yeşilin etkisinin iki katı oranında uykuyu etkiliyor. Mavi ışıktan etkilenme derecelerine bakıldığında gece uzun süre mavi ışığa maruz kalan bireylerde şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve obezite gibi sorunlar daha sık görülüyor.
Söz konusu çalışmada uzun dalgalı derin kırmızı ışığa her gün üç dakika maruz kalmanın, insan retinasında enerji üreten mitokondri hücrelerini faaliyete geçirdiği ve doğal şekilde bozulan gözleri desteklediği gösterilmiş.
Mavi ışık koruyucu gözlükler, spesifik bir segmentin veya ışık dalga boyu aralığının iletimini engelleyerek mavi ışığı filtreler. Filtrelemeye ek olarak uyku düzeni ve genel sağlığı etkileyen ritim döngüsünün bozulmasını önlemeye yardımcı olur.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Meyve ve sebzelerin tazeliğini korumaya yardımcı olan mavi ışık teknolojisi, farklı alanlarda kullanılıyor. Mavi ışık teknolojisi ne işe yarar sorusunun cevabı ise meyve ve sebzelerin ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayan teknoloji oluyor. Bu teknoloji sayesinde ürünler fotosenteze devam ediyor.
Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar. Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler.
LED'ler, floresanlar ve klasik elektrik ampulleri dahil bütün yapay ışıklar uyku düzenini bozabilir. Vücudumuzun biyolojik saati, maruz kaldığımız ışık ve karanlık miktarına göre düzenlenen ritme göre çalışır. Bu, vücudumuzun günlük ritmi yani sirkadyen ritimdir.
Güneş ışınlarının günlük etkilerine karşı, güneş yanığı, foto yaşlanma ve cilt kanserleri gibi uzun vadeli etkilerine karşı korur. Ayrıca mavi yüksek enerjili görünür ışığa karşı koruma sağlar.
Dalga boyu 200-280 nm arasında UV'nin C bandında, dalga boyu en kısa, enerjisi en yüksek olan ışınlardır. Deri veya göz ile teması sonucunda kansere yol açmaktadır. Koruyucu önlemler alınmadan hiçbir şekilde UV-C radyasyonuna maruz kalınma- malıdır.
Işığın bu dalga boyu hücrelere nüfuz edebilir ve hücre DNA'sına zarar verebilir. Mor ötesi ışınların yüksek enerjisi, DNA molekülleri üzerinde kimyasal etkilere sebep olabilir. Kimyasal yapıyı değiştirebilir ve bazı bağların parçalanmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri