Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
İlgili 40 soru bulundu
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Bir drama eğitim planınını Ders, Konu (Tema), Kazanımlar, Süre, Sınıf (Çalışılacak Grup), Araç-Gereçler, Yöntem ve Teknikler ve Süreç oluşturur. Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Drama türleri olarak; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadan bahsettik. Okul öncesi drama çeşitleri olarak genellikle psikodrama ve yaratıcı drama kullanılırken çocuğun okul hayatıyla birlikte eğitim sisteminde eğitici drama teknikleri daha sık kullanılır.
Dramada uygulama basamakları genel olarak ısınma çalışmaları, oyun ve değerlendirme olarak düşünülebilir.
Klasik Fransız Dramı (Racine, Corneille) beş perdeden oluşur. Geleneklerine çok fazla bağlı olan İtalyan dramı ise üç perdeyi tercih eder. Bir perdelik oyun tarzı üç-beş bölümlük dram bölümlerinin aralarındaki ara oyunlardan (intermezzo) meydana gelir.
2.5.
Oluşum, bir önceki aşamada yapılan etkinliklerden de beslenerek, önceden tasarlanmamış sonuçların ortaya çıktığı bir aşamadır. Oluşum aşaması rastgele bir sanat ürünü taslağının meydana gelmesiyle sonuçlanabileceği gibi, bir tiyatro tekniği veya eğitimde kullanılan tekniklerle de sonuçlanabilir.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Tiyatro tekniklerinden faydalanarak bir fikri, olayı ya da yaşantıyı oyun veya oyunlar geliştirerek öyküleştirmeye drama ismi verilir. Oyunculara yönelik olarak yazılmış olan bölümleri duygusal ve kurgu olarak canlandırma sanatıdır.
Yaratıcı Dramada Dramatik Yapı
Bu olaylar, aniden olmaları nedeniyle bize sürpriz hissi veren, içinde gerilim ve çatışma bulunan olaylardır. Diğer bir deyişle dramatik özellik taşıyan olaylardır. Dramatik kavramı yaratıcı drama süreçlerinde ele alınmadan önce tiyatro sanatında ele alınmıştır.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Doğaçlama tekniklerini kullanan bir tiyatro tarzıdır. Karakterler, temaya uygun olarak çeşitli hareketler yapar ve duygularını ifade eder. Dürüstçe tepki vermeyi, sorumluluk almayı ve stressiz bir ortamda eğlenmeyi sağlar. Yaratıcı Drama, çocukların hayal güçlerini serbest bırakmalarına yardımcı olan bir etkinliktir.
Yaratıcı drama, bir gruptaki üyelerin günlük yaşam tecrübelerinden hareketle bir düşünceyi rol oynama, doğaçlama gibi teknikler kullanarak canlandırmasıdır. Yaratıcı drama temelde oyunun özelliklerini kullanan bir tekniktir.
Harriet-Finlay JOHNSON (1871-1956): Drama alanında ilk uygulamaları yapan, eğitimde dramanın başlatıcısı olarak bilinen İngiliz eğitmen.1897'de başöğretmen olduktan sonra programında doğa gezileri, eğitsel ziyaretler kütüphane günleri, açık havada dersler, yemek yapımı, el işleri, sanat ve drama ile dersleri hayata ...
Ayrıca okul öncesi dönem çocuklarına yönelik drama, etkinliklerine ve eğitim durumlarına yer verilmektedir. Dramada uygulama aşamaları ısınma, oyun ve rahatlama ve değerlendirme olmak üzere üç grupta incelenebilir.
Yaratıcı drama sürecinde başlangıçta yapılan çalışmalara ısınma denir. Bu çalışmalarda vücut organlarının sonraki çalışmalar için hazır olmasına, grupta bulunan kişilerin birbiriyle kaynaşmasına, ortama ve konuya ısınmasına yönelik uygulamalara yer verilir.
Tüm deneyimin anlamını pekiştirmek için kullanılır. Bu nedenle rol, dramatik gerilim, odak, mekan, zaman gibi bileşenlerin bir aradalığı dramatik bir kurgunun oluşmasını sağlar. Dramatik kurgu içinde gerilim söz konusudur.
Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmasıdır.
Çeşitli fotoğraflar, resimler, gazeteler, afişler, broşürler, renkli kağıtlar, kartonlar, renkli boyalar, makaslar, yapıştırıcılar, projeksiyon vb araç gereçlerde kullanılır.
Dramanın gelişimine ilişkin ilk yazılı eserler Finlay-Johnson, Cook ve Peter Slade'e aittir. Cook, “Oyun Yolu” (Play Way) adlı kitabını 1917'de yayınladıktan sonra bu alanda otuz yedi yıl boyunca yazılı bir esere rastlanmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri