Dış basur memesi hastalığı genel olarak kendiliğinden geçer. Burada eğer kişi rahatsızlıktan şikayet etmiyorsa herhangi bir tedavi uygulanmaz. Ancak dış basur memesi olan kişiler beslenme düzenine çok dikkat etmeli, kabızlık durumuna yakalanmamalı ve tuvalette uzun süre oturur pozisyonda durmamaya özen göstermelidir.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Gerek tromboze hemoroid, gerekse anal hematom bir kaç haftada kendiliğinden iner ve kaybolur. Dış basurun tek tedavi yöntemi cerrahi olarak alınmasıdır, iç basur tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemlerinden hiçbiri dışardakiler için uygulanamaz.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır. Hasta hemoroid ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalabilmekte, kısa süre sonra normal hayatına dönebilmektedir.
Ne yazık ki, dış hemoroid kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Ara sıra şikayetleri hafifletmek için ılık su banyosu gibi yöntemler uygulanabilir. Bu, dış basurdaki ağrının rahatlamasını sağlar.
Dışkılama sonrasında meme, kendiliğinden makatın içine geri girer. Bazen hemoroid memeleri kanama, kaşıntı ya da ağrı gibi belirtilere yol açabilir. Bu evrede memeler dışkılama sırasında yine makattan dışarı çıkar, ancak dışkılama sonrası kendiliğinden içeri girmez. Memeler elle müdahale edilerek içeriye itilebilir.
Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
İltihap önleyici bitkilerden biri olan İskoç kara ağacı, basur şikayetlerini hafifletir. Bitkinin bu özelliğinden yararlanabilmek için: İskoç kara ağacının yapraklarını ezin ve bir miktar su ile karıştırarak merhem hazırlayın. Bu merhemi basurun olduğu bölgeye pamuk yardımıyla uygulayın.
Basur Memeleri Nasıl Geçer? Basur memeleri, çoğu durumda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan tek başlarına çözülür. Ama belirtiler 1 haftadan fazla sürmüşse kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz. Bununla birlikte bazı yöntemlerle birçok kişinin memeciklerle yaşadığı rahatsızlık ve kaşıntı önemli ölçüde azalabilir.
Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi? Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Kan gitmeyen hemoroid memesi 2-6 gün içinde çürüyüp dökülür.Hemoroid memesi belirgin ölçüde küçülür.Kopup düşen alanda sağlıklı doku oluşumu sayesinde bölge daha sağlam hale gelir.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Dış hemoroidler ise alt hemoroidal damar ağından kaynaklanır. Genellikle ileri yaş, ishal, gebelik, uzun süreli oturma, dışkı sırasında zorlanma veya ıkınma, kronik kabızlık, kalça bölgesinde oluşan tümörler ve kan sulandırıcı tedavi kullanan kişilerde hemoroid hastalığı daha sık görülür.
Bazı vakalarda ise damar yumakları sıkışmaya bağlı olarak kanama yapabilir. Hemoroid, tedavisi olan bir hastalıktır ancak tedavi edilmediğinde zamanla damarların oluşturduğu yumaklar makatın dışına çıkarak basur memesi olarak adlandırılan yapının ortaya çıkmasına neden olur.
3. Evre: Makattan dışarı çıkan hemoroid ancak elle itilerek içeri girer. 4. Evre: Hemoroid dışarıya çıkmıştır, hiçbir şekilde makatın içine girmez.
Bulundukları bölgede acı algılayan sinirlerin sayısının azlığından dolayı genellikle ağrıya veya acıya neden olmazlar. Dışkıda, klozette ya da tuvalet kağıdında görülen kan en belirgin emaresidir. Bunun haricinde hemoroidleri çevredeki diğer dokudan daha pembe renge sahip nemli yumrular olarak görmek mümkündür.
Basur Ağrısına Buz İyi Gelir mi
Evet ılık suyun tam tersi bir etki de olsa buz veya soğuk suyun da yararı olur. Buradaki etki ise çok soğuk uygulamanın sinirler aracılığıyla iletilen ağrı duyusunun iletimini azaltır, bir anlamda uyuşturma etkisi vardır.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Yaşam kalitesini bozan, ağrı ve kanamaya yol açan hemoroit rahatsızlığı, "Hemoroidal Arter Embolizasyonu" ismi verilen 20 dakikalık bir girişimsel radyoloji yöntemi ile kalıcı şekilde tedavi edilebiliyor.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Hemoroid'in ameliyatsız bir yöntemi bulunmamaktadır. Çoğunlukla hastalar birçok sebepten dolayı doktora geç başvuru yapmaktadır. Bu da tedavinin daha zor olmasına neden olmaktadır. Halk arasında ameliyatsız cerrahi yöntem olarak bilinen teknik lazerli hemoroid tedavisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri