Taze koyun ve keçi sütünden üretilen ezine peyniri, beyaz peynir gibi tuzlu bir tadı olmasına rağmen, yoğun aroması nedeniyle beyaz peynirden ayrılmaktadır.
Ezine peyniri koyun ve inek sütünden yapılmakta ve hafif ekşimsi bir tatta olmaktadır. Soğuk hava depolarında uzun süre bekletilmesinden kaynaklı hem ekşimsi tadı oluşmakta hem de kıvam olarak orta sertlikte bir kıvamda olmaktadır. Bekletme süresinin uzunluğu Ezine peynirinin kalitesi için önemlidir.
Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir. Ezine peyniri, tat ve aroma bakımından ise hafif krema tadına sahip olmasının yanı sıra üretiminde uygulanan ısıl işlemden dolayı pişmiş süt aromasını hissedeceğiniz bir peynirdir.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Ezine peynirinin üretimi diğer beyaz peynirlerin üretimine benzer, ancak kullanılan süt, %40 keçi, %50 koyun ve %10 inek sütünden oluşmaktadır. Yapım esnasında herhangi bir starter kültürü kullanılmamaktadır. Edirne peynirinde olduğu gibi Ezine de metal kutular içerisinde olgunlaştırılır.
İlgili 15 soru bulundu
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Klasik beyaz peynirin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Kavun ve karpuz eşliğinde tüketilebilir. Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir.
Kaz dağlarının oksijeninin bol olmasıyla birlikte burada yetiştirilen hayvanlardan elde edilen sütler sayesinde ezine peyniri oldukça lezzetlidir. Hayvanların otladığı bu bölgede hem aromatik hem de yağlı otların bulunması en önemli etkendir. Dışarıdan bakıldığında beyaz ve sarı renklerinin tonları peynirde hakimdir.
Adını, Çanakkale'nin Ezine ilçesinden alan ezine peyniri, sadece kuzeybatı Kaz dağlarındaki otlarla beslenen hayvanların sütüyle üretilirse bu ismi hak edebilmektedir. Şirden maya kullanılarak inek sütüyle üretilmiş olup, erken mayalandığı için daha yumuşak bir kıvamdadır.
ezine peyniri doğası gereği tam yağlı olarak üretilmekte olan ve beyaz peynir stantlarına uygun olarak hazırlanan bir peynir çeşididir. Ezine peynirinin diğer tüm peynirlerden farkı bu peynir çeşidinin sütünün diğerlerine göre tek bir noktadan üretiminin sağlanmasıdır.
çanakkalenin bir ilçesi olan ezineden elde edilen peynire verilen ad.yenilebilicek en iyi ve en kaliteli peynirlerden biridir.
Ezine peyniri alırken en önemlisi üretim yerinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç olmasına dikkat etmek gereklidir. Bunun haricinde Ezine peyniri kokuyor ön yargısını bir kenara bırakalım. Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır.
TAM YAĞLI OLGUNLAŞTIRILMIŞ EZİNE KLASİK İNEK PEYNİRİ 1 KG FİYATI 185,00 TL ( 600 GR İLE 700 GR ARASI DEĞİŞEN VAKUMLU AMBALAJ )
Peynirin, Ezine, Ayvacık ve Bayramiç bölgesinde yetişen hayvanlardan elde edilen sütten üretildiğini anlatan Atik, Ezine peynirinin genel itibarıyla inek, koyun ve keçi sütlerinin karışımıyla yapıldığına işaret etti.
Ezine peyniri feta peyniri muadili olarak restoran mutfaklarında kullanılmaktadır. Feta peyniri faydaları araştırılınca diğer peynirlerde de olduğu gibi proteinli yapısıyla vücudu güçlendirmesinin ilk sırada olduğunu görürüz.
Ezine Beyaz Peynir Hakkında Tüm Merak Edilenler
Özellikle koyun ve keçi sütlerinin de inek sütünün içerisine dahil edilmesiyle çok beğenilen aromaya kavuşan Ezine beyaz peynirinde Tahirova, sakız, dağlıç ve karakeçi cinsi koyunlarının sütleri tercih edilir.
Ezine Peyniri % 6,37 karbonhidrat, % 38,08 protein, % 52,00 yağdan oluşur.
Pastörize edilmemiş süt ürünleri ya da küflü peynirler
Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Ezine peyniri de alırken kırık beyaz olması kalıbının ortalama 750gr -850gr gelmesi gerekir. İçerisinde ne kadar süt bol ise o kadar ağır basmalıdır. Hafif ekşimsi bir tat olmalı bıçağa az miktarda yapışmalı ancak akmamalıdır. Yumuşak değil orta sertlikte veya sert olmamalıdır.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Çökelek peyniri peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan bir peynirdir. Taze tüketilmesi gerekmektedir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri de bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri