Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir. Döllenmiş olan yumurta herhangi bir nedenden dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar olan geçişini tamamlayamadığında dış gebelik meydana gelmektedir.
Dış gebelik tüm kadınlarda görülebilen bir durumdur, bu nedenle aktif bir cinsel yaşamı olan tüm kadınlar, dış gebelik için risk altındadır.
Dış gebelik rahime ulaşamadan yumurtanın tüplerde tutunması ile olmaktadır. Gelişemeyeceği ortamda anneyi tehlikeye atmaktadır. Tedavisi şart bir durumdur. Ancak kimi zaman dış gebelik kendi kendine sonlanabilmektedir.
Dış gebelik normal bir gebelik olmayıp anne sağlığını ciddi derecede tehdit eder. Dış gebeliğin sürdürülmesi halinde kanamalar gerçekleşebilir. Her 50 kadından birinde görülen dış gebelik, iç kanamalara neden olabilir. Gebeliğin ilk 3 ayında annelerin ölümüne en fazla sebep olan hastalıktır.
İlgili 39 soru bulundu
Dış hamileliği önlemenin bir yolu yoktur, ancak dış gebelik riskini azaltmanın bazı yolları vardır. Buna göre cinsel partner sayısını sınırlamak ve seks sırasında prezervatif kullanmak, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür.
Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir. Dış Gebelik Ne Zaman Anlaşılır?
Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebeliğin başlangıçta herhangi bir belirtisi veya işareti olmayabilir. Diğer durumlarda, Ektopik gebeliğin belirtileri hamilelik ile aynı olabilir (regl olmama, göğüslerde hassaslık, bulantı vs.). Eğer hamilelik testi yaptıysanız, sonuç pozitif olacaktır.
Uterus ağzına kadar Semen ulaşmış ise bir kısmının dışarı çıkması halinde bile gebelik oluşabilir. İlişkiden sonra bir süre istirahat gebeliğe fayda sağlayabilir. Ancak istirahatten sonra Semenin dışarı çıkması önemli değildir. Sperm yutunca hamile kalınır mı: Hayır kesinlikle hamile kalmak mümkün değildir.
Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir.
Erken kontroller ile gebeliğin başlangıcından itibaren fark edilip tedaviye başlanabilir. Ancak genellikle 6. Haftadan sonra tüpün artık embriyonun gelişimine izin vermemesi bazı komplikasyonlara neden olacaktır.
Cinsel ilişki olmadan normal gebelik ya da dış gebelik oluşamaz. Ancak nadiren cinsel ilişki gerçekleşmeden dışarı boşalma olsa da spermler vajina içine yüzebilir ve gebelik gerçekleşebilir. Bu durumda adet gecikmesi ya da anormal kanama durumunda gebelik testi yapılması önerilir.
Gebelik ilerlerken tüp bir noktada bunu taşıyamıyor ve yırtılabiliyor. Dolayısıyla yırtılma sırasında oluşan hasar kanamaya neden oluyor ve dış gebeliğin en önemli komplikasyonu olan batın içi kanama gerçekleşiyor. Bu, eğer fark edilemezse hayatı tehdit eden bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Dış gebelik sadece fiziksel muayene ile teşhis edilemez. Tanı için istenen beta-hCG ve progesteron düzeylerini belirleyen kan testleridir.
Dış gebelikte ağrı genellikle ilk semptomdur. Ağrı sıklıkla tek taraflıdır, pelvis içinde karın boşluğunda hissedilir, omuz veya boyun ağrısı bile olabilir. (rüptüre dış gebelikten sızan kan diafram altında birikir ve ağrı, omuz ve boyun ağrısı gibi tarif edilebilir) Ağrı genellikle keskin ve bıçak saplanır tarzdadır.
Dış gebeliklerde ise daha az miktarda artar. Beta – HCG değerleri 1.000 – 1.500 IU/L ise vajinal ultrasonografide mutlaka gebelik kesesini görmek gerekmektedir. Yoksa kesin dış gebeliktir.
Dış gebeliğin normal gebeliğe dönüşme ihtimali yoktur çünkü gelişmeye başlayan embriyonun taşınma ihtimali yoktur. Dış gebelikler aynı zamanda normal doğum ile gerçekleşmez cerrahi işlem sonucu gebelik gerçekleşir.
Dış gebelik, döllenme sonrası oluşan bebeğin, rahim içi yerine tüpler gibi başka dokulara yerleşmesi ve burada büyümeye çalışmasıdır. Bu yüzden dış gebelikleri sonlandırmak için rahim içine yaptığımız kürtaj işlemini uygulayamayız.
Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır? Çoğu zaman operasyon laparoskopi ile yapılır. Bu vesileyle uzman, müdahale ettiği gövdeyi korumak için elinden gelen her şeyi dener. Ektopik gebelik için diğer tedavi metotreksatın kas içine veya doğrudan yumurtaya enjekte edilmesidir.
Rahmin dışındaki alanda gelen döllenme neticesinde oluşan dış gebelik, sol kasıkta ağrıyı ortaya çıkarır.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
Dış gebeliğin en talihsiz şekli heterotopik gebelik adı verilen durumdur. Burada aynı anda hem bir dış gebelik hem de normal rahim içi gebelik aynı anda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri