Dış ticaret uzmanı; uluslararası piyasada ticaret yapan firmalar için ürün ve hizmetlerin satışına kadar olan tüm süreçleri yöneten kişidir.
İhracatta dört taraf bulunur. Amir: Ülkesine mal girişi sağlayan firmaya yani ithalatçıya denir. Amir Banka: İthalatçı firmanın çalıştığı bankadır. Lehtar: İhracatı yapan ihracatçıya denir.
İş Olanakları
Dış Ticaret Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar küçük ve orta ölçekli firmaların dış ticaret departmanlarında, bankalarda, uluslararası lojistik firmalarında ve gümrük müşavirlik firmalarında çalışabilirler.
Dış Ticaret Sorumlusu Ne Demek? Dış ticaret sorumlusu, yurt dışı pazarlara yönelik ticaret fırsatlarını belirlemek ve yasal zorunluluklara uygun ithalat ihracat işlemlerini gerçekleştirmek ile sorumludur.
Yani dış ticaret uzmanı, alanı ile ilgili bilgilerini artırır ve mesleğini öyle icra eder. Yine dış ticaret uzmanı olmak için sadece 2 yıllık dış ticaret bölümünü bitirmek de şart değildir. Uluslararası ilişkiler, lojistik yönetimi, ekonomi-finans ve halkla ilişkiler gibi bölümlerden de mezun olunabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Dış ticaret ne iş yapar sorusu, yurt dışı pazarıyla ilgilenir şeklinde cevaplanabilir. Yurt dışı pazarlarıyla ticaretin geliştirilmesinin yanında yasal mevzuatlara uygun olarak ithalat ve ihracat işlemlerinin yerine getirilmesi konuları da bu sektör kapsamındadır.
eleman.net verilerine göre, Dış Ticaret Personeli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 30.700 TL maaş alıyor. Dış Ticaret Personeli, 2024 yılında en düşük 23.300 TL alırken, en yüksek 45.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Dış Ticaret Personeli, Temmuz 2023 yılında ortalama 22.500 TL maaş alıyordu.
Dış ticaret elemanı, büyük ölçekli alım satım yapan birçok firmada hizmet edebilir. Dış ticaret sorumlusu maliye, bankacılık ve lojistik bilgilerini kullanarak ticari süreçleri yöneten elemandır. Bir kurum bünyesinde ticari işlere bakan sorumlu ile dış ticaret sorumlusu birbirinden farklı görevleri yerine getirir.
Uluslararası ticaret politikalarını anlamak ve uygulamak, ihracat ve ithalat işlemlerini düzenlemek ve geliştirmek gibi konularda uzmanlaşmışlardır. Dış ticaret uzmanının rolü, şirketin ihracat ve ithalat faaliyetlerini yönetmektir.
Dış Ticaret Elemanı (Seviye 4), iş sağlığı ve güvenliği ve çevre ile ilgili önlemleri alarak kalite sistemleri çerçevesinde; iş organizasyonu yapan, ihracat ve ithalat belgelerini hazırlayan, ihracat ve ithalat işlemlerini takip eden, raporlama yapan ve mesleki gelişime yönelik faaliyetlere katılan nitelikli kişidir.
Dış ticaret uzmanı arayan firmaların ilanlarında sıklıkla görülen; iktisat, işletme, lojistik, uluslararası ilişkiler gibi lisans programlarından mezun adaylar arandığıdır. Ancak ilanı veren firma, bulunduğu sektöre, ürün grubuna ve satış şekillerine göre, farklı fakülte mezunlarını arıyor olabilir.
Uluslararası Ticaret Bölümü 4 yıllık yüksekokullarda ve fakültelerde yer almaktadır. Fakülte düzeyinde eğitim veren devlet üniversiteleri; Adnan Menderes Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesidir.
Dış Ticaret Önlisans Programı, 1993 yılında Uzaktan Eğitim Sisteminin yeniden yapılandırılması ile Açıköğretim Fakültesi bünyesinde açılan bir programdır. Bu bölümden mezun olanlar kamu ve özel kuruluşlarda alanları ile ilgili çalışabilmektedirler.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 32.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Dış Ticaret Sorumlusu maaşı 26.100 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Dış ticaret müşteri temsilcisi görevleri ile kâr elde edilmesine katkı sağlar. Yabancı müşterilerle iletişime geçip yeni ürünler tanıtmak ve sunulan ürünlerin takibini gerçekleştirmek öne çıkan görevlerdir. Yenilikleri uygulanmadan önce yerli ve yabancı müşterilerin talepleri dikkate alınır.
Dış tedarik departmanında güncel sipariş, fatura ve irsaliye girişlerini yapar. İkincil işlem ve dış tedarik tarafında firmalara satışı yapılan malzemelerin takibini yapar ve faturalarının girilmesini sağlar. İkincil işlem günlük ve aylık raporlamaları yapar. Firmalara iletilen numune süreçlerinin takibini sağlar.
Genellikler üniversitelerde (şu ana kadar aksini göremedim) 2 yıllık olan bölümler dış ticaret, 4 yıllık olan bölümler uluslararası ticaret ve türevleri olarak eğitim vermektedir. Yüksek lisans ve sonrası için hem farklı dallarda devam edebilir hem kendi alanınızda devam edebilirsiniz.
Dış Ticaret İçin İngilizce Şart mıdır? Dış ticarette İngilizce bütün uluslararası ilişkilerin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle dış ticarette başarılı olmak isteyenler için İngilizce şarttır ve vazgeçilmez bir dildir.
İthalat ihracat elemanı, hizmet verdiği firmanın tüm dış ticaret süreçleri ile işlemlerinin hazırlığını ve takibini yapmakla sorumludur. Resmi evrakların hazırlanması, lojistik ve gümrük organizasyonunun yapılması ile müşteri ilişkilerinin yürütülmesinde aktif rol alır.
İhracat / İthalat operasyonları olan firmalarda siparişlerin alınması, sipariş formları ve proforma faturaların hazırlanması, siparişlerin üretim-planlama birimine bildirilmesi, üretilen ürünlerin nakliyesi ve gümrük işlemleri ve ürün bedellerinin tahsilatı sürecindeki işleri takip eden kişidir.
Ticaret Uzmanlığı, mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen A Grubu kariyer bir meslektir. Mesleğe giriş için KPSS sınavından yeterli puan alınmasından sonra ayrıca Bakanlık tarafından yazılı ve sözlü sınav yapılmakta, her iki sınavda da başarılı olanlar Ticaret Uzman Yardımcılığına atanmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Lojistik Elemanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.200 TL maaş alıyor. Lojistik Elemanı, 2024 yılında en düşük 19.900 TL alırken, en yüksek 43.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Lojistik Elemanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 20.600 TL maaş alıyordu.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 43.100 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Serbest Muhasebeci Mali Müşavir SMMM maaşı 38.300 TL iken, en yüksek ise 137.500 TL'dir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Gümrük Müşaviri maaş beklentisi aylık ortalama 56.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 50.400 TL ile 65.000 TL arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri