Sabit klima, kullanıcılara taşınamaz belki bir yere monte edilen sabit bir ürün olarak sunulan bir dış ünitedir. Mobil klima, sabit klimaların aksine portatif fonksiyonları olan, istenilen yere taşınma özelliğine sahip ve dış ünitesi olmayan bir klima türüdür.
Dış ünitesiz duvar tipi monoblok klimalar, tek üniteden oluşurlar. Dış üniteleri yoktur. Soğutma amaçlı kullanım esnasında drenaj bağlantısına ihtiyaç duymazlar.
Dış ünitesiz duvar tipi klimalar dış ortama bağlantısı olmadan çalışır mı? Dış ünitesiz klimaların arkasındaki borular, kondanser havasının dışarı atılması için mutlaka dış ortama bağlanmalıdır. Bu borular bağlanmazsa, klimanız ortamdan aldığı ısıyı tekrar ortama verecek ve bulunduğu mekanı soğutamayacaktır.
Dış ünitesiz klimalarda tek bir ünite olur o da iç ünitedir. Drenaj bağlantısı olmaz. Drenaj suyunu yoğuşturmaktadır ve kondenzasyon havası ile dışarı yollamaktadır. Özel tasarımı ile tarihi binalarda, otellerde, residence lerde, dış ünite montajının yapılamadığı her yerde kullanılabilir.
Salon tipi klima dış ünite ve iç üniteden oluşur. İç ünite kullanmak istenilen bölgeye, dış ünite ise atmosfere doğru monte edilir. Kapalı balkon klima dış ünite çokça tercih edilen bir seçenektir.
İlgili 20 soru bulundu
Yüksek havalandırma ve soğutma performanslarıyla, güçlü motorlarıyla ve etkileyici BTU'larıyla ortamlarda serin rüzgarlar estiren salon tipi klima modelleri genellikle çok büyük mekanlarda tercih edilirler. Salon tipi klima evde kullanılır mı diye soranlara maalesef bu kötü haberi vermeliyiz.
Genel olarak klimalar günün 24 saati çalışan cihazlar değildir. Bu nedenle aylık kullanım hesaplanırken klimanın günde 10 saat kullanıldığı göz önünde bulundurulmuştur. A sınıfına mensup 12000 BTU gücüne sahip bir klimanın aylık enerji tüketimi 324 kWh iken salon tipi bir klimanın aylık tüketimi 657 kWh'tir.
Klima kriterleri
Şayet yer ayrılmamışsa binanın yönetim planında herhangi bir yasaklama olup olmadığına bakılıyor. Eğer yasaklama yoksa, ortak ve bağımsız alanlara zarar vermemek kaydıyla binanın balkonuna veya pencere kenarlarına bina dışı klima konulmasına müsaade ediliyor.
Mobil klimalar birçok farklı marka tarafından üretilir ve birçok farklı özelliği olan çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden biri portatif sulu klimadır. Bu model diğer cihazlar gibi rahatlıkla taşınabilir ve bir yerden bir yere götürülebilir.
Farklı Çalışma Özellikleri Bulunan Portatif Klimalar
Su tankı aracılığıyla iklimlendirme yapan klimalar da bulunur. Öte yandan nem alma özelliğine sahip klimalar aracılığıyla fazla nemi gidererek konfor kazanabilirsiniz.
Ofis, hastane, mağaza, alışveriş merkezi, restoran, sinema, toplantı salonu, okul, eczane salon tipi klima modellerinin yaygın olarak tercih edildiği yerler.
İlk olarak, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği bir yere yerleştirilmelidir. Eğer klima, genellikle ısıtma amaçlı kullanılacaksa dış üniteyi güneye takmak en uygun seçenektir. Klima, genellikle soğutma amaçlı kullanılacaksa dış ünitenin kuzeye yerleştirilmesi en iyi verimi sağlayacaktır.
Dış ünitesi olmayan klimalar, literatürde monoblok klimalar olarak da isimlendirilir. Dış ünitesi olmayan klima, iç ve dış olmak üzere iki ünitesi bulunan piyasadaki diğer klima modellerine göre tek bir üniteden oluşur, o da aslında cihazın iç ünitesidir.
Dış ünitenin montajı kapalı alanlara yapılmamalıdır. Klima dış ünitesi, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği, klima üfleme havasının homojen dağılım yapabileceği bir yere kurulmalıdır. Yer seçiminde tamir, bakım, montaj ve gerektiğinde demontajın rahatça gerçekleştirilebilmesi için dikkat edilmelidir.
Şöyle ki, splint klima demek iç ve dış ünitesi ayrı yani ayrık sistem anlamına geliyor. Inverter klima ise iç ortamdaki yüke bağlı olarak kompresörün devrini değiştirip iç ortam yüküne göre kendini ayarladığı klima anlamına geliyor. Günümüzde piyasada kullanılan klimaların hemen hemen hepsi inverter klimalıdır.
Portatif Klimaların dış ortama iç ortamdaki yoğuşma havasını atması gerekir. Soğutma modunda kullanıldığında, sıcak havayı klimadan tahliye kanal yuvasından dışarıya ataçaktır ve ısıtma modunda ise soğuk havayı dışarıya atacaklar. Standart olarak portatif klimalarımız, 150 mm çapında 1,7 m egzoz çıkışı ile gelmektedir.
Prefabrik evlerde diğer konut modellerinde kullanılan tüm ısıtma sistemleri kullanılabilmektedir. Bu ısıtıcılar arasında odun veya kömürlü soba, klima, doğalgaz, elektrikli ısıtıcılar, sıvı veya LPG yakıtlı merkezi ısıtıcılar, yerden ısıtma sistemleri yer almaktadır.
Portatif klimalar, klima modellerinin arasında yer alırken klimalardan farklı olarak ayaklı bulunur ve dış ünite gerektirmeyen klimalar olarak dikkat çeker. Seyyar klima olarak da bilinen portatif klimalar standart klimalara göre daha küçük boyutlarda olup taşınabilir özelliktedir.
Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür. Bu tür ısıtma sistemlerinin birçok avantajı vardır. Klimanız ters çevrilebilir olmasa bile, kış aylarında yine de biraz kullanabilirsiniz.
Evet Tek bir klima ile bütün evi iklimlendirebilmeniz mümkün olsa da bunun belli başlı koşulları ve limitleri olduğu, aynı zamanda klimanın erken yaşlanıp, elektrik faturanızın da yüksek olacağını unutmamanız gerekir. Büyük evlerde farklı konumlarda UYGUN yerleştirilmiş iki klima bu konuda daha başarılı olur.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri