Dışsal motivasyon faktörleri Herzberg'in Çift Faktör Kuramı'na (1959) göre; örgüt politikası ve yönetim, maaş, statü, denetim, kişilerarası ilişkiler, iş güvenliği, çalışma koşulları gibi (hijyen) faktörler olup tatminsizliği önlemektedir (Herzberg, 1968).
Dışsal motivasyon, ödül ve ceza koşullandırması ile ortaya çıkan motivasyon türüdür. İnsanlar dışarıdan gelen bir baskı ya da etki ile motive olabilmektedir. Yani bireyi ödevini yapması için motive eden şey sonunda yiyebileceği dondurmadır. Ya da arabasını farklı bir yere çekmesine neden olan ceza korkusudur.
İçsel ve dışsal motivasyon
İçsel olarak motive olmuş bireyler ilgi alanlarından, tutkularından veya görevden aldıkları doğal zevkten ilham alırlar. Dışsal motivasyon, finansal teşvikler, övgü, notlar veya cezalar gibi dış faktörler eylemleri etkilediğinde ortaya çıkar.
Çalışma Motivasyonunu sağlayan belli başlı faktörler: ücret, işin özelliği, çalışma koşulları, kariyer imkânı, hiyerarşik yapı, iş güvencesi, örgüt kültürü gibi faktörlerdir.
İlgili 29 soru bulundu
ve Deci, 2000a). İçsel motivasyon bir faaliyeti ya da bir işi yapan bireyin faaliyetin kendisini ilgi çekici bulması ya da faaliyetin kendisinden haz duyması, doyum almasıdır. Oysa bireyin yapmakta olduğu işi ve bu işten doyum sağlaması arasında bir aracıyı ifade eden durum ise dışsal motivasyondur.
Motivasyon kavramı, bireylere amaca yönelik hareket edebilme eğitimi yaratan gücü ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılıyor. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunuyor.
Dışsal ödüller (örneğin, para ya da en sevdiğin spor takımının bir oyunu kazandığını görmek) çekici ve davranışı motive eden ancak doğal olarak zevkli olmayan koşullu ödüllerdir. Dışsal ödüller, içsel ödüllerle olan ilişkilerinin öğrenilmesi (yani koşullanma) sayesinde motivasyonel değerlerini elde eder.
Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Dışsal motivasyona en iyi örnek paradır. Bir kişi işini çok sevmemesine rağmen iyi maaş alıyorsa işini başarılı bir şekilde yapmaya gayret gösterebilir. Motivasyonu tetikleyen dış unsurlara dışsal motivasyon denir. Dışsal motivasyon arasında; para, sosyal saygınlık, iletişim türleri, ödül, ceza, korku gösterilir.
Dışsal motivasyon araçları arasında;
Kaynakların yeterliliği, ücret eşitliği, yükselme fırsatı, iş güvencesi ve ek yararlar yer alır.
Dış Düzenleme: Bir dış talebi karşılamak veya ödül elde etmek için gerçekleştirilen davranışları ifade eder. İçe Dönük Düzenleme: İnsanlar bazen yapmış oldukları davranışları, kaygı, suçluluktan kaçınmak; öz değerlerinin ve gururu artığını görmek için gerçekleştirebilirler.
İçsel motive, kişinin meraklı ve başarılı olmasını sağlar.
Örnek olarak, zevk için kitap okumak, bir hobiyle uğraşmak veya kişinin ilgi alanlarına uygun bir kariyer peşinde koşması verilebilir.
Dışsal Motivasyon: Arzu edilen etkileri elde etmek için dışardan beklenen motivasyon çeşididir. Başarı ihtiyacı, para, prestij, ödül gibi unsurlar dışsal motivasyona örnek gösterilebilir. Dışsal motivasyonun olması kişinin içsel motivasyonunu da artırabilmektedir.
MOTİVASYON TEORİLERİ
Bunlardan ilki içsel faktörlere ağırlık veren “Kapsam Teorileri” ikincisi ise dışsal faktörlere ağırlık veren “Süreç Teorileri” dir. Süreç teorileri davranışın sonucunu hedeflerken, kapsam teorileri davranışın öncesini yani amacını hedefler (Koçel, 2001).
5) Temel Motivasyon (Birincil Motivasyon)
Temel motivasyon, kişinin kendi yaşamını sağlıklı bir şekilde yaşamak için ihtiyaç duyduğu motivasyondur ve en temel motivasyon türüdür. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, ağrı vb. temel motivasyon faktörleridir.
Başarıya giden yoldaki en güçlü ve asıl motivasyon kaynağı, bireyin kendisidir.
Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir.
Dışsal Teori
Bu teori bazı kişilerin belirli yiyeceklerin dışsal özelliklerine karşı hassasiyetleri bulunduğunu savunur. Bu bazen o yiyeceğin görüntüsü ya da belki de kokusudur. Bu teoriye göre yalnızca böyle bir dışsal uyaranın varlığı bile kişiler için belirli bir açlık hissinden daha önemli bir etkiye sahiptir7.
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyona ilişkin süreç teorileri olarak Klasik Şartlanma , Beklenti Kuramı, Eşitlik ve Amaç Teorisidir. Motivasyon teorisi olarak ele alman şartlandırma sonuçsal şartlandırma (operant conditioning)türü olup ana fikri davranışların, karşılaştığı sonuçlar tarafından şartlandırıldığı varsayımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri