Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).
Eğer gözyaşı hastalıktan dolayı akmıyorsa abdesti bozmaz. Ama hastalıktan dolayı bir sıvı ya da kan akıyorsa abdest bozulur. Namaz kılarken tüm maneviyatınız ile Allah'a dua ederken içiniz ürperiyor ve gözyaşlarınızı tutamıyorsanız bu gibi bir durumda abdest bozulmaz.
Demek ki, namazda Allah sevgisi, ahiret kaygısıyla duygulanıp ağlamak namazı bozmaz, tam tersine en makbul ibadet yapar.
Meselâ, ağlama ve çok gülmekten dolayı akan gözyaşı veya havanın soğukluğu sebebiyle burundan gelen akıntı abdesti bozmaz. Bunlar abdestle ilgili olanlardır.
İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz. Kişilerin ağız dolusu kusması da abdesti bozan bir etkendir.
İlgili 15 soru bulundu
Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).
Vesvese, çeşitli sebeplerle insanın yaşadığı kararsızlık, şüphe ve kuruntu hâlidir. Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Abdest hangi hallerde bozulur, osurmak abdesti bozar mı, yellenmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.
Değerli kardeşimiz, Kokusu olsun veya olmasın, erkek ve kadının tenasül organından (ön kısmından) çıkan yel/gaz abdesti bozmaz. Bu durum çok nadir de olsa bazı kimselerin başına gelebilmektedir. Ancak bu abdesti bozmaz ve namaza da bir zararı yoktur.
Küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz. Çünkü abdest ancak vücuttan çıkan kan, irin, idrar, dışkı ve benzeri şeylerden dolayı bozulur (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 9-10).
Rüyada ağlayarak dua etmek, rüya sahibinin yaşadığı bir sıkıntıdan kurtulmaya çalışması anlamını taşımaktadır.
Bu hadiste ağlamanın, görülenin dışında daha farklı bir yönü bulunduğuna değinilmektedir. Allah için ağlamak aslında ona yaklaşmaktır, bu yaklaşma ise insana tarif edilmez huzur ve mutluluk vermektedir.
Duanın önemi içten gelmesidir, ağlamak zırlamak duanın kabul edilebilirliğini arttırmaz.
Değerli kardeşimiz, Namazda dünyevi bir şey için sessiz ağlamak -mekruh olmakla beraber- namazı bozmaz. Ancak dünyaya ait bir işi hatırlayarak sesli ağlamak veya ağrı veya sızıdan dolayı ve bezginlikle, ah of deyip inlemek namazı bozar, ancak abdesti bozmaz.
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.
İstibrayı tam bitirmeden abdest alınırsa, abdestten sonra gelecek olan akıntı abdesti bozar. Akıntının sonunu almak için yürümek, hareket etmek, öksürmek, ayakları hareket ettirmek, yatmak ve beklemek gibi tedbirlere başvurulmalıdır. İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır.
Temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Arınmak ve temizlenmek için alınan gusül abdestindeki temel amaç, hükmi kirlilikten kurtulmak olmaktadır.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Elbiseyi değiştirmek, abdesti bozan şeylerden değildir.
Böylece Diyanet bu konuya açıklık getirmiştir. Diyanete göre sigara içmenin abdeste bir zararı yoktur. Yani sigara içmek abdesti bozmamaktadır.
Çalışıyorum ama iş yerinde saçım açık saçım açık olduğu için abdestım bozulurmu ve her namaz için abdestim bozulmadığı halde saçım açık diye her seferinde abdest tazelemem gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Saçınızın açık olması abdestinizi bozmaz.
Soru: Cinsel ilişkiye girmeden önce sevişirken erkekten veya kadından gelen akıntıdan dolayı gusül abdesti gerekir mi? Cevap: Cinsel ilişkiye girmeden önce gelen bu akıntıya, mezi denir. Meziden dolayı da gusül abdesti değil de kişinin cinsel organını yıkayıp namaz abdesti gibi abdest alması gerekiyor.
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Buna göre, kişinin kendi cinsel organına veya dübür halkasına elinin iç tarafıyla dokunması abdesti bozduğu gibi, küçük yaşta da olsalar başkalarınınkine dokunmak da aynı şekilde abdesti bozar. Bunda herhangi bir yaş sınırı olmaksızın abdesti bozar. Ancak bu durumda dokunulan kişinin değil, dokunanın abdesti bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri