Hukukçulara göre bir ev birden fazla kişiye kiraya verebilir. Ancak kiraya verilen kişilerin hepsiyle sözleşme yapılması gerekiyor.
“Dublex daire bölünür mü?” en sık karşılaşılan sorulardandır. Dairenizin planına göre dublex evinizi ikiye bölebilirsiniz. Giriş katında iki oda ve bir salon, üst katta ise iki oda varsa her iki katı farklı daireler olarak bölebilirsiniz.
Bir diğer deyişle; KMK'nun 45. maddesi uyarınca; ortak yer ve tesisler, tüm kat maliklerinin OYBİRLİĞİ ile verecekleri bir kararla kiraya verilebilir.
Bunun tersini de yapmak mümkün, dubleks dairenin ara bölgesini kapatıp iki daire gibi kullanabilirsiniz. Fakat, bu şekilde arası kapatılarak ikiye ayrılmış bir dubleks daire, iki ayrı bağımsız bölüm olmaz. Yani ikinci bölüm için ayrı bir arsa payı talebi mümkün değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Bir daire diliminin alanı, bir merkez açıya karşılık gelecek şekilde A=π.r2.α/360 formülü ile hesaplanmaktadır. 360 dairenin yuvarlak olması sebebiyle dış ölçüleri olarak ifade edilmektedir. Yarıçap ise 2 ye bölünmesi ile bulunmaktadır.
Ev sahibi ara zam yapabilir mi? sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse böyle bir durumun mümkün olamayacağını ifade edebiliriz. Nitekim kiraya verenler, kiraladıkları mülkleri için sadece 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenen 344. madde hükmünde belirtildiği şekilde ve şartlarda yasal artış yapabilmektedir.
KMK'nın 45. maddesindeki düzenlemeye göre apartman ve sitedeki ortak alan, yer ve tesislerin kiraya verilebilmesi için Kat Malikleri Kurulu'nda oybirliğiyle karar alınması gerekir. Bir tek kat maliki bile karşı gelse kiraya verilemez. Buradaki oybirliği, toplantıya katılanların değil, tüm kat maliklerinin oybirliğidir.
garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır. aralarından veya dışarıdan bir veya birkaç kişiyi yönetici olarak tayin edebilirler.
Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
Dubleksin kelime anlamı iki katlı ev olsa da sadece müstakil yapılar dubleks olmaz. Dubleks, apartman dairelerinde en üst kat (çatı dubleksi) ya da en alt kata konumlanmış daire de olabilir. Bu tür dubleks daireler katta dubleks ya da kat dubleksi olarak da adlandırılır.
Düzenli geliri bulunan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımları kredilendirilebilmektedir. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılabilmektedir.
Kanun'un 688. maddesine göre “Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.” Bununla birlikte, Medeni Kanun paydaşa, kendi payını kiraya verme yetkisi vermemektedir.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Yargıtay, apartmanların bodrum katlarındaki sığınakların kiraya verilemeyeceğine hükmetti. 50 yıldır daire olarak kullanılan sığınak da yargı kararıyla boşaltıldı.
Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir. Ancak gayrimenkul birden fazla kişiye kalmışsa kiraya verme konusunda tüm varislerin görüş birliğinin olması gerekir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesine göre apartmanlarda ortak kullanım alanları açıkça belirtilmiştir. Apartman ortak kullanım alanları için yapılacak bakım ve onarım giderleri için her kat maliki arsa payı oranınca sorumludur.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Örneğin, taraflar arasında 15 Ağustos 2019'da aylık 1.500 TL bedel karşılığında kira sözleşmesi akdedilmiştir. Bu kira sözleşmesinin yenilenme zamanı 15 Ağustos 2020 olmaktadır. Bu kira döneminde uygulanacak TÜFE temmuz ayına ilişkin değişim oranı ise %11.51 olarak öngörülmektedir.
Kiracı Zammı Kabul Etmezse Ne Yapılır? Kiracı zammı kabul etmezse kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmiş olmayacaktır. Sözleşmede kira artışına ilişkin hüküm varsa ev sahibi kiracıya ihtarname göndererek yeni kira bedelini ödemesi için en az 30 gün süre vermelidir.
Ebeveyn odası için 14 metrekare, çocuk odası için 9 metrekare, salon için 23 metrekare, mutfak için 9 metrekare, hol için 8 metrekare ölçüleri 2+1 daire için en ideal ölçülerdendir. Aşağıda verilen ölçülere göre 2+1 daire net alanı en az 75 metrekare , en fazla 101 metrekare olmalıdır.
Buna göre, ideal bir ev kaç metrekare sorusuna 2+1 daireler özelinde bu dairelerin ortalama ölçüleri göz önüne alınarak, dairenin genişliğinin en az 75 metrekare en fazla 101 metrekare olması gerektiği cevabı verilebilir.
Dairenin alanını bulmak için A=π.r2 alan formülü kullanılır. Eğer hesaplanması gereken daire parçası çeyrek veya yarım olarak belirtilirse bütün dairenin alanı 2'ye bölünerek veya 4'e bölünerek bulunabilir. Bir daire diliminin alanı, bir merkez açıya karşılık gelecek şekilde A=π.r2.α/360 formülü ile hesaplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri