Aynı zamanda margarinin kokusu ve lezzeti de değişir. Bu sebeple margarinin, buzdolabında sekiz-on günden fazla tutulması tavsiye edilmez. Eğer daha uzun süre muhafaza edilmesi gerekiyorsa, tıpkı tereyağı gibi derin dondurucuya kaldırılmalıdır.
Margarin Bozulur Mu? Kahvaltılık margarin türlerinin içinde süt tozu gibi maddeler bulunduğu için daha kısa sürede bozulabilirler. Margarin üzerinde sarıya yakın bir renk oluşmaya başladıysa bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bozulma miktarı arttıkça renk daha belirgin duruma gelir ve kalın bir tabaka oluştuğu görülür.
Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Tereyağı Depolanması
Kısa süreli depolamalar için depo sıcaklığı 5 oC'de tutulmalıdır. Uzun süreli depolamalar için hızlı soğutma yöntemleri ile 12 saat boyunca -8 °C ardından -18 °C'de %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır.
Açıklama: Margarin ısı alırsa erimiş olur ve geri ısı verirse donar yani yeniden margarin olur.
İlgili 16 soru bulundu
"Margarin tamamen bitkisel yağ içerir. Kolesterol ve trans yağ içermez. Margarinin trans yağ ve doymuş yağ içerdiği, katı olduğu için vücutta donduğu böylece damarları tıkadığına dair yanlış bilgiler var. Doymuş yağ oranı kase margarinlerde yüzde 14. Tabiatta bulunan yağlar hem doymuş hem de doymamış olarak geçer.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Dondurulmuş Tereyağı Bozulabilir Mi? Uygun şekilde saklanan tereyağı, paket üzerindeki kullanım tarihinden önce dondurulursa dört aya kadar dondurulabilir. Tereyağı, dört aydan daha uzun süre saklanırsa, taze tereyağı tadını kaybetmeye başlayabilir ve dondurucudan tat ve koku alabilir.
Kesin miktar, margarini üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarinler yaklaşık olarak %20 oranında çoklu doymamış yağa sahiptir ve çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir. Doymuş yağa kıyasla da kalp sağlığı için faydalı sayılabilir.
Eğer karışımında domuz ve eti yenmez hayvan veya besmelesiz kesilmiş hayvan yağı karışımı varsa, bizim için haram olma sorunu ortaya çıkar. İkinci sorun ise, margarin yağının insan sağlığı ile ilgili boyutudur. Tıbbın insana yasakladığı şeyler, dinin de yasak gördüğü şeylerdir.
Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
MARGARİN ÜRÜN TEKNOLOJİSİ
Margarinler; renk, lezzet ve yapı olarak tereyağına benzeyen bir emülsiyon (su-yağ karışımı) olup; bitkisel yağ, süt,yoğurt, peynir suyu tozu, su, vitamin gibi girdiler kullanılarak hazırlanır.
Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır. Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Margarin plastikten yalnızca 1 molekul farklıdır.
Sana, Unilever tarafından 1952 yılından itibaren üretilen margarin markasıdır. Üretildiği zamanlarda pazarda rakibinin olmaması ve Amerika'dan ucuza ithal edilen soya yağından yapılması dolayısıyla ucuz olan fiyatı nedeniyle çok başarılı bir ürün olmuştur. Country Crock markasının Türk versiyonudur.
Kullanılırken 2-3 günlük miktarlar buzdolabına çıkarılır. ve tereyağı 11-12 aya kadar derin dondurucuda saklanabilir.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Kısa süre içinde tüketmeyeceğiniz peynirleri buzlukta bile saklayabilirsiniz. Tereyağı ise paketi açıldıktan sonra buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Kek sıvı miktarı yüksek bir hamur olduğu için tereyağ veya margarinden gelecek sıvıya (hani o %80 yağ dışındaki sıvılar) ihtiyaç duymaz. Ancak poğaça, kurabiye veya tart hamuru gibi sıvı miktarı düşük hamurlar tereyağ veya margarinden gelen sıvıyı kabarmak için kullanırlar.
- Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir- Kolesterol içermez- Trans yağ içermez- Beslenme çeşitliliğine katkı sağlar- Omega 6 ve Omega 3 yağları içerir- A ve D vitaminleri içerir- Margarin iyi bir enerji kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri