Uranüs küçük kayalık merkezinin üstündeki su, metan ve amonyak sıvılarından oluşur. Atmosferi Jüpiter ve Satürn'de olduğu gibi hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Ayrıca metanda içerir. Uranüs'e mavi rengi veren madde metandır.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır. Buna rağmen Neptün ve Uranüs'ün renkleri farklıdır. Neptün koyu mavi renkte iken Uranüs açık camgöbeği tonlarındadır.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur.
Güneşe Jüpiter'den daha uzak ve biraz daha küçük olduğu için Satürn daha sönük görülür. Sarımsı rengi ve 1. kadirden parlaklığı ile yılın büyük bir bölümünde kolaylıkla gözlenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
5. Jüpiter
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir. Jüpiter'in atmosferi büyük oranda hidrojen ve helyum gazlarından oluşur, aynı zamanda su ve amonyak kristalleri de içerir.
Atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluşan ve sülfürik asit içeren kalın bir bulut tabakası ile kaplı olan Venüs sarı-turuncu renklerde görünür. Yüzeyinin yaklaşık %70'i sularla kaplı olan Dünya, Güneş Sistemi'nin mavi üyelerinden biridir.
Geçtiğimiz 85 yıl boyunca Plüton birçok tartışmaya neden oldu. Güneş Sistemi'ne olan uzaklığı ve boyutları nedeniyle 9. gezegen statüsünden çıkarıldı. Bilim adamları şimdi de Plüton'un mavi renkte olmadığını keşfetti. Cüce uzay cisminin rengi kırmızımsı kahverengi gibi.
Merkür. Neredeyse hiç atmosferi olmayan Merkür, yüksek demir içeriğine sahiptir. Güneş'e olan yakınlığı nedeniyle her ne kadar gözlemlenmesi zor olsa da, incelemelerde koyu gri bir renkte olduğu belirtilir. Merkür'ün yüzeyi, görünüşte Ay'ın yüzey görünümüne oldukça benzerdir.
Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" de denir.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
VENÜS. 108 milyon kilometre mesafeyle Güneş'e Merkür'den daha uzak olmasına rağmen Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir. Venüs'ün sıcaklığı 462 °C'dir. Yapısındaki %96,5 Karbondioksit, %3,5 Azot ve Kükürtdioksit gibi gazlar ve Sülfirik asit içeren yoğun bulut tabakası sayesinde Venüs sarı-turuncu renklerde görünür.
Yeni araştırmalar, her iki gezegende de bulunan yoğun bir pus tabakasının Uranüs'te Neptün'deki benzer tabakadan daha kalın olduğunu ve Uranüs'ün görünümünü Neptün'ünkinden daha fazla “beyazlattığını” gösteriyor. Neptün ve Uranüs'ün atmosferlerinde pus olmasaydı, her ikisi de neredeyse eşit derecede mavi görünürdü.
Uranüs Aslan Burcunda
Uranüs bu burçta zararlı konumdadır.
"Uranüs gezegeni, 84 yıl sonra boğa burcuna geçiş yapıyor! Genelde her burçta yaklaşık 7 yıl ilerleyen bu gezegen 15 Mayıs 2018 tarihinden itibaren başlayacak (Kasım – Mart 2019 arasında Koç burcuna geriledikten sonra) 2025 yılına kadar Boğa burcunda ilerleyecek. İşte Uranüs'ün tüm burçlara etkileri..."
Venüs, ağırlıklı olarak kahverengi ve gri tonlarında olan bir gezegendir. Ancak bu gezegenin oldukça yoğun bir atmosferi vardır. Gezegenin rengini de bu, atmosfer belirlemektedir. Bundan dolayı Vemüs'ün rengi sarımsı bir renktedir.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
İsmini Roma mitolojisindeki deniz tanrısından alan bir gezegen vardır ve onun ismi Neptün'dür. Gezegenin renkleri, suyun renklerine benzer olduğu için mavi ismini almıştır. Neptün masmavi rengi ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
IAU beş cismi cüce gezegen olarak tanımlıyor: Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake. Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
Neptün, Güneş Sistemi'nin sekizinci, Güneş'e en uzak ve katı yüzeyi bulunmayan gezegenidir. Gaz gezegenler sınıfında yer alan Neptün, Jüpiter ve Satürn'e kıyasla farklı yapısından ötürü buz devi olarak da sınıflandırılır. Güneş sisteminin Uranüs ile beraber en soğuk iki gezegeninden biridir.
Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olmakla kalmaz, kütlesi tek başına diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin 2½ katına ulaşır. Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir. Venüs, Eski Türkler'de "Gök Göbeği" , Kırgızlar'da "Demir Kazık", Araplar'da "Zühre", Roma mitolojisinde "Venüs" ve Yunan mitolojisinde "Afrodit" olarak bilinir.
Dünyanın uzlaştığı en sıcak renk: Mavi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri