Düğünlerde ikram edilen pasta. Düğün sırasında bu pastanın kendisi değil yapay bir maket kesilir. Aslında kesilmesi için bir de bıçak parası ödenir yoksa kesmez. Karşılıklı gelin damat birbirine yedirir.
Pasta ne zaman kesilir? Geleneksel olarak düğün töreninin bitmesine yakın pasta sahneye gelir ve misafirlere dağıtılır.
Düğünlerde pasta kesmek adetinin, yeni evlilere bereket, doğurganlık ve mutluluk dileklerinin iletilmesinin zaman içinde gelişmiş bir şekli olduğundan bahsetmiştik.
Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
İlgili 22 soru bulundu
Düğünlerde ikram edilen pasta. Düğün sırasında bu pastanın kendisi değil yapay bir maket kesilir. Aslında kesilmesi için bir de bıçak parası ödenir yoksa kesmez.
Gelin ve damat tarafı salonun iki tarafına bölünmüş olarak oturacak olsa bile, çiftin anne ve babalarının en ön- orta masada beraber oturmaları en sık rastlanan tercihtir. Fakat dünürler anlayış ve yaşam tarzı bakımından birbirlerine çok yakın değillerse ayrı masalarda oturmalarında fayda olabilir.
GELİN KUT'U: Duvak günü akşamı yapılan kutlamadır. PARA ÇEVİRMEK: Düğünde oynayan kişilere başkaları para çevirirler. Yani başının üstünde dolandırırlar ve bu parayı çalgıcıya verirler.
Nişan masasında bulunması gereken ilk unsur elbette nişan pastası olur. Ancak pastanın kesilme anına kadar dolapta muhafaza edilmesi, sonradan masaya dâhil olması gerekir.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Mesela 7 katlı 300 kişilik pasta istiyorum gibisinden isteklerde bulunuyorsunuz, üzerine isteğinize göre yazı, resim koyabiliyorsunuz. Düğün pastası fiyatları ise minimum 1000 TL ortalama ise 3000 TL arasındadır. Bu fiyat kaç kişilik istediğinize göre değişiklik gösterilebilir.
Nikah ve Düğün merasimlerinde;
- Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecek, - Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
Nişanda Pastayı Kim Alır? Tabii bir nişanın olmazsa olmazı nişan pastasıdır. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır.
Nişan pastası seçiminde kişi sayısı oldukça önemlidir. Eğer aile arasında yapıyorsanız 10- 15 kişilik pastalar sizin için yeterlidir. Ancak akrabaların da olduğu kalabalık bir gün olacaksa en az 100 kişilik almanız gerekir.
Nişan pastası, nişan töreni esnasında kesilir ve gelen misafirlere ikram edilir.
Sağdıç, düğün hazırlıkları sırasında damada yardımcı olan kişiye denir. Damat adayları sağdıçlarını yakın dostları ve akrabaları arasından seçer.
Bu merasim esnasında öncelikle gelin ve damada takı takmak isteyenler piste çıkar. Sonrasında ise para takmak isteyenler sahneye gelir. Para, gelin ve damadın üzerine asılan kurdeleye takılır. Bu işlem esnasında çatal iğnelerden istifade edilir.
Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler. Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
Düğün Salonu Kaç Kişilik Olmalı Düğünler genellikle 100 ila 300 arasında misafir ile düzenlenir. Ancak, daha küçük veya daha büyük düğünler de yapılabilir. Küçük düğünler için 50-75 kişilik salonlar uygun olabilirken, büyük düğünler için 500-600 kişilik salonlar tercih edilebilir.
normal şartlarda düğünü kim yapıyorsa ki, erkek tarafı yapar. bu durumda, takılar erkeğin annesi, anneannesi/babaannesi tarafından düğün boyunca muhafaza altında tutulur. düğün bitimi, çifte verilir. nişanı da kız tarafı yaptığı için, takılar aynı şekilde kız tarafının büyüklerince koruma altına alınır.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Her ayın altıncı günü, üzerinde mumlar bulunan pastalar kesiliyor, kutlamalar yapılıyordu. Pasta üzerindeki mum ne anlama geliyor? Pasta üzerinde mumların da anlamları vardı tabii.
Rüyada düğünde oynamak, oldukça hayırlı ve mutlu geleceğe işaret etmektedir. Rüyayı gören kişinin kısa süre içerisinde hiç beklemediği kadar mutlu olacağına ve hayatının sonuna kadar hayatını neşeli geçireceğine delalet etmektedir. Rüyada kendi düğününde oynadığı görmek ise gözyaşı ve olumsuz haberlere delalettir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri