Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir. Evin dar gelmesi ve ge lenin çok olması halinde komşu evlerde ağırlanan misafirler yemekten sonra müzik çalıp oynayarak eğlenirler.
İlk gece gelinliğin damat tarafından çıkarılması bir adettir ancak adet olmasa bile gelinlik, gelinin tek başsına çıkarabileceği bir elbise değildir. Bu nedenle ilk gece boyundan kuyruk sokumuna kadar düğmeli ya da ipli olan bu elbisenin çıkarılması için damadın desteğine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
Gelin kız ve sağdıç el öperler. Gelin kızın avucuna bir parça kına konularak, bunun üzerine bahşişler verilir. Kız evinde eğlence oğlan evi gittikten sonra daha çok olur.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve kızlarına çeşitli hediyeler verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu lekeler, çeyiz akşamdan deterjanlı suya veya çamaşır suyuna konarak giderilmektedir. Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Bu arada inmelik olarak kayın peder geline bir şey bağışlayacağını vadeder. Gelin arabadan inince bir eline Kur'an-ı Kerim ve bir eline de içi su dolu ibrik verilir.Suyu döke döke sağ ayağı ileeve girmesi söylenir. Odaya getirilip yüzü kıbleye doğru,altına koyun postu konularak oturtulur.
Erkek tarafı geline takılacak aksesuar (küpe, kolye, bilezik vs.), ayakkabı ve elbiseleri alıyor. Nişan hediyesi ve yüzük damat tarafından alınıyor. Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Bu gece, iki rekat nafile namaz kılıp dua edilir.
Bugünlere kavuşmanın şükrü ve gelecek günlerin saadeti için, Allah Teâlâ'ya dua edilir. Bu arada, oturup, bir müddet sohbet etmelidir. Böylece, fazla heyecan atılmaya çalışılır. Her kız, bu ilk gecede, az-çok ürkeklik ve çekingenlik gösterir, utanır, sıkılır.
Bu inanış günümüzde batıl inanç olarak görülüyor. Üstelik damadın da gelinin bu heyecana ortak olması gerekir. Eğer gelin dilerse, gelinlik denemeye damat ile gidebilir.
3.1.Gerdek
Türk kültüründe resmi ya da dinî nikâhtan sonra gelin ile damadın cinsel olarak beraber olmalarına gerdek adı verilmektedir (Örnek, 2000: 197).
Erkeğin üstte olduğu misyoner pozisyonu bu gece için en uygun pozisyonlardan biridir. Bu pozisyonda nazik ve yavaş hareketler birlikteliğinizi kolaylaştırır. Üstelik birbirinizi görmenize ve yönlendirmenize de imkan sağlar. Göz temasını kaybetmeyeceğiniz pozisyonları, gerdek gecenizin baş tacı etmekten çekinmeyin.
Ertesi gün gelin ahretine yani ahiret kardeşine götürülür. Avluda bir tas su içine para konulur, gelin üç kez etrafında dönerek akabinde ayağını vurur, davul eşliğinde yaşlılar gezilir. İkinci gün alay yapılır.
Düğün Havlusu Neden Arabaya Bağlanır? Düğün havlusu alan kişi eskiden düğüne gelirken okusunu da yanında getirerek davet edildiğini gösterirmiş. Günümüzde konvoya katılan araçların havlu bağlamaları bu adetin devamı niteliğindedir.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.
Şehirlerde yapılan düğünler ise gelin alma ile başlar ve düğün salonunda son bulur. Gelin alma için öncelikle bir araç konvoyu oluşturulur. Bu konvoy, damadın evinin önünde toplanır. Konvoyda bulunan her araca yemeni ya da havlu gibi hediyelikler takılır.
Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır. Kız beğenme, genellikle büyükler tarafından, düğünlerde, bayramlarda eş ve dost ziyaretlerinde gerçekleşir. Evlenecek kişilerin kendisi tarafından da gerçekleşebilmektedir.
Düğünün kız evi açısından en dramatik anı bu zamandır. Gelin, oğlan evine girerken eline bir parça yağ verilir. Bu yağ gelin eve girerken tavana sürülür. Bu da " Yağ gibi yapışsın, kalsın" demektir.
Gelinliğin altına straplez, dantelli, şeffaf, balenli sütyen veya vücut destekleyici iç çamaşırları ve jartiyer tercih edilebilir. Gerdek Gecesi Gelinliğin Altına Ne Giyilir? Dantel detaylı bir babydoll veya jartiyer takım tercih edilir. Tül veya dantel kumaşlı tanga ve sütyen seti de seçenekler arasındadır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri