Alınan karara göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yapılacak düğün, kına, asker eğlencesi gibi organizasyonlarda kadın erkek bir arada oynaması yasaklandı. Yasağın gerekçesi olarak ise "Dinen caiz değil" ibaresine yer verildi. Muhtarlık ve köy derneğinin aldığı karar Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü.
Muhtarlık ve köy derneğinin aldığı ortak karara göre, düğün, kına ve asker uğurlama eğlencesinde, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesi, "dinen uygun değil" denilerek yasaklandı. Kararın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtildi.
Harama girmemeye, nefsi ve şehveti tahrik edecek biçimde kadın-erkek karışık şarkı, türkü, oyun ve sâir eğlencelere yer vermemeye, düğünün bütün safhalarında düğün gerekçesiyle de olsa israftan ve savurganlıktan kaçınmaya azamî özen gösterilmelidir.
24.00-07.00 YASAĞI
Yapılan değişiklikle; insanların uyku zaman dilimlerinde rahatsız olmaması için, çok hassas kullanımların bulunduğu (konut, hastane ve okullar gibi) alanlarda konser, gösteri, miting, festival gibi açık hava faaliyetlerinin 24:00-07:00 saatleri arasında yapılmasının yasaklandığına dikkat çekildi.
Açık havada düğün yapılmasını yasaklayan bir kanun hükmü olmadıkça da, açık hava düğünleri yasaklanamaz.
İlgili 45 soru bulundu
Çevre ve Orman Bakanlığının 17.05.2007.gün ve 2007/5 sayılı Genelgesi ve 2009/49/EC sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi konulu yönetmeliğinin genel ilkeler başlıklı 5. maddesinin ( j ) bendi gereği sokak düğünleri yasaktır.
Nikah ve Düğün merasimlerinde;
- Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecek, - Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
yapılacağı yeri (açık ya da kapalı alan), tarihi ve saatini belirtir dilekçe ile en az 1 (bir) hafta önceden düğün merasiminin yapılacağı yerin kolluk birimine (Polis/Jandarma Karakoluna) dilekçe ile bildirimde bulunması zorunludur.
Ancak gece 12'den sonra müzik yasağı sürüyor.
Bu kurallar arasında gürültü miktarı da yer alır. Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.
Oynamak caizdir. Halay çekiyorlar halay çekmek mübahtır.
Sosyal hayatta kadınlar ile erkeklerin bir arada olmaları dinen yasak değildir, fakat bu birliktelikte uyulması zorunlu olan kurallar vardır. İslâm, kadın ile erkek arasında dengeli bir sosyal ilişki düzeyi ortaya koyar.
Onların çalgısı def; yani arbaneydi. Allah bundan men etmemiştir, hatta sevinmenin doğru olduğunu, güzel olduğunu söylemiştir. Düğün günü, sevinilmesi gereken bir gündür, bununla beraber oynamak da düğün salonuna gitmek de haram değildir. Haram olan şey; kadınlarla erkeklerin iç içte olmasıdır.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'nin (MÜYORBİR) Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre, 1 Temmuz 2021'den beri uygulanan saat 00.00 sonrası müzik yasağı kaldırıldı.
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), iki yılın ardından Türkiye genelinde müzik yasağının kaldırıldığını duyurdu. MÜYORBİR, 1 Temmuz 2021'den beri saat 01.00'den sonra uygulanan müzik yasağının Türkiye genelinde kaldırıldığını duyurdu.
Otel, dini tesis ve okul gibi "hassas alan" bölgelerindeki söz konusu eğlence merkezlerinde 24.00'ten sonra canlı müzik yayını yasak olacak. “Bundan sonra konut bulunan yani çok hassas kullanım alanı olan yerlerde açık ve yarı açık alanlarda canlı müzik gece de yasak gündüz de yasak komple yasak.
Memurlar için evlilik izni 7 gün, işçiler için ise 3 gündür. Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu kapsamında; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104.maddesinde evlilik izni “Mazeret İzni” başlığı altında toplanmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Desibel değeri 5dBA olmalı
Ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyete maruz kalan polis veya zabıta, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesi olan 5 desibeli aşmaması gerekiyor.
Düğünler iki değişik şekilde başlar. Bir kısım geleneksel düğünler Pazartesi günü başlar ve beş gün sürer, diğer geleneksel düğünler ise Cuma günü başlar ve dört günde tamamlanır. Düğün öncesi ekmek yapılır.
Buna binaen Kaymakamlığa izin verilmeme sebebini sorduk. İlçe Kaymakamlığı Milli eğitim bakanlığından gelen genelge ile okul bahçelerinde düğün, nişan vs. yapılmasının yasaklandığını tarafımıza iletti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri