Güney Amerika ülkelerine özgü süt ve şeker bazlı tatlı bir krema. Dulce de leche kek, bisküvi ve dondurmaya eşlik etmek için kullanılıyor.
Dulce de Leche, Arjantin'in olmazsa olmazlarından. Dulce, tatlı demek. Leche ise süt. Tam çevirmek gerekirse "sütün tatlısı" anlamına geliyor.
Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
Süt reçelinizi buzdolabında yaklaşık 2 ay kullanabilirsiniz. Sütlü bonbon şekeri tadında olan hazırladığınız süt reçelini hamur işlerinde çikolata yerine kullanabilir, sabah kahvaltılarında ekmeğe sürüp tüketebilirsiniz.
Kızarmış ekmek, krep üzerinde kahvaltıda, cheesecake üzerinde tatlıda, eklerin sosunda hatta kahvenin içinde tatlandırıcı niyetine süt reçeli kullanmaya alıştık gibi. Tarifinde yer alan karbonat, onu köpürtüp buharlaştırıyor; toz şeker rengini veriyor.
İlgili 29 soru bulundu
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Süt reçelini buzdolabında 1, 5-2 ay bekletebilirsiniz. Ekmeğe sürüp tüketebilirsiniz. Pasta süslemelerinde, kurabiye ve keklerde kullanabilirsiniz.
Süt reçeli, bu faydalı besinin şeker ve karbonat ile uzun saatler boyunca kaynatılması ile yapılır. Yaklaşık 4-5 saat kaynayan süt, bayramlarda tadına alışkın olduğumuz bonbonları andıran harika bir lezzete dönüşür.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Pişen süt reçelini kavanoza koyun. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak. Süt reçelini tatlılarınızda ve kahvaltıda tüketebilirsiniz.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Rengi, ahşap rengindedir. Pişirilme zamanına göre bu renk daha açık veya daha koyu olabiliyor. Bal kıvamında, kremsi bir akışkanlığı vardır. Tadı ise, sütlü bonbonları hatırlatır.
Dulse de Leçe diye okunur.
Dulce de Leche – yani süt karameli – Arjantin'in en bilinen sos tariflerinden biri. Tam çevirisi ' sütün tatlısı' olan bu sos, sütün uzun süre karamelize olmasından elde ediliyor.
"Dulce de Leche Cortada", Latin Amerika mutfağının lezzetli bir tatlısıdır. "Dulce de Leche" zaten süt ve şekerin kaynatılmasıyla yapılan bir karamel sosudur. "Dulce de Leche Cortada" ise bu karamel sosunun süt eklenerek katılaştırılması ve vanilya ile lezzetlendirilmesiyle yapılır.
Daha çok bir kahvaltı ve çay saati yiyeceği olarak, başta Arjantin ve Şili olmak üzere hemen bütün Latin Amerika ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Ayrıca kek, pasta ve benzer ürünlerin yapımında, ya da içlerinin doldurulmasında kullanılır.
Vitamin yönünden de son derece zengin olan süt reçelinde A, C, D, B6 ve B12 vitaminler bulunduğundan vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir gıda! Özellikle dalgınlık ve unutkanlık sorunu yaşayanlar düzenli tüketimle bu sorunlardan kurtulabilir. Süt reçelini mutfağınızdan eksik etmeyin!
Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor. Ben 125 ml den 3 er kavanoz doldurdum. Hava almayacak kaplar içinde buzdolabında 1 ay kadar saklayabilirsiniz.
Yaklaşık olarak ilk kaynamasından 1-1,5 saat sonra sütümüz karamel rengine ulaşıp, yoğunlaşacaktır. (Bu uygulama sonunda aşağı yukarı sütün 1/4'i kalacaktır.) Hafif akışkan kıvama ulaştığında ocaktan alıp, içerisine 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyip güzelce eritelim.
Süt reçeli, Arjantin ve Uruguay gibi Güney Amerika ülkelerinde popüler olan koyulaştırılmış bir süt ürünüdür [2-5]. Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Meksika gibi bir çok ülkede tüketilmektedir.
Özellikle son yıllarda popüler hale gelen süt reçeli, Eskişehir'in geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Süt içmeyen çocuklar için lezzetli bir alternatif olmakla birlikte kahvaltıda ve birçok tatlıda sos olarak tüketime uygundur.
Sütlü kahve tonlarına sahip olan süt reçeli, pişirildiği süreye göre daha koyu veya daha açık bir kahverengine de sahip olabiliyor. Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
Süt Reçelli Türk Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır? Soğuk suyu cezveye alıyoruz. Üzerine türk kahvesi ve süt reçelini ilave edip çok az karıştırıyoruz. Ocağa alıp normal türk kahvesi pişirir gibi pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri