* Sabit Objektifler: Odak uzaklığı değişmeyen 50mm, 85mm, 24mm, 105mm gibi sabit odaklı lenslerdir. Bu lensler genelde en az cam eleman kullanımına müsait olduğu için daha kaliteli ve keskin görüntü yakalanmasına imkan verirler.
50 mm lens özellikle gece çekimlerinde yüksek ışık toplama özelliğinden ötürü öne çıkar. Geceleri düşük ışık şartlarında bile oldukça net ve detay içeren fotoğraflar çekmenizi olanak sağlar. Geceleri şehrin cadde ve sokaklarında ışıklı manzaraları ve gece portrelerini rahatlıkla çekebilirsiniz.
Normal gözün bakışını sağlar, portre için distorsiyon olmaz. Özellikle APS-C sensor ve kroplu makinalar için idealdir. Seyahat için tarzınıza göre idealdir. Küçüktür, hafiftir, çantamızda yer kaplamaz ve boynumuzda fazla ağır olmaz.
Zoom objektifler, birden çok objektifin tek bir yerde birleşmiş halidir. Tele zoom objektifler, odak uzaklığı 70-1200 mm. arasında değişen objektiflerdir.
Normal (Standart) Objektifler
İnsan gözünün gördüğü açıya yakın bir görüş açısı vardır. Objektifin normal odak uzunluğu, o objektifin takılı olduğu fotoğraf makinesinin kullandığı film boyutuna bağlıdır. 35mm. için normal objektif 50mm.
İlgili 25 soru bulundu
Geniş Açılı Objektifler
Adından da anlaşılabileceği gibi bu objektiflerin görüş açısı normal objektifin görüş açısından daha fazladır. 35 mm'lik makineler için odak uzaklığı 50 mm'den az, 16 mm'den çok olan objektifler geniş açı objektiflerdir.
Büyütme oranları lensin fokal uzunluğu büyüdükçe artar... Günümüzde genellikle 50 mm üzeri bütün lensler bir bakıma telefoto lens sayılmaktadır. Bu aralıklar 70 mm ile 200 mm arası orta-telefoto, 200mm den uzun olan herhangi bir lens ise süper-telefoto olarak geçmektedir.
Hangi sensörü kullandığına bağlı.Mesela FF bi sensör kullanıyorsan 70-300ü şu şekilde hesaplayabiliriz.300/70=4.2 x yakınlaştırma yapar.70 300mm yi tam olarak görürsün.
F harfinden sonra gelen rakam ise milimetre cinsinden uzaklığı ifade eder. Örneğin F 50 demek, bu objektifin odak uzaklılığının 50mm olduğunu gösterir. Odak uzaklığı 21mm ile 2000mm arasında değişen çok çeşitli odak uzaklığı objektifler vardır.
En sık kullanılan objektif de 50mm dir. İnsan gözünün net olarak algıladığı açıda yaklaşık olarak 45 derece olduğu için 50mm objektiflerle çekilen fotoğraflar genelde gözümüzle gördüğümüz görüntüye çok yakındır.
Örneğin herhangi bir araba çekimi yapmak için 50mm ideal olacaktır. Diğer modelleri ise şu şekilde sıralayabiliriz. 50mm f/1.8, 24-105 ve 85mm f/1.2 yeterlidir. Detay ve yakın plan çekimlerin kendini gösterdiği ürün fotoğrafçılığı, ayrı bir uzmanlık alanı gerektirir.
35mm sizin için daha uygun olacaktır , kullanım alanı 50mm ye göre oldukça geniş , iki lenside kullandım 35mm ile çok daha özgür olursun, 50mm kadar fluluk vermesede daha kullanışlı bir lens. 35 mm f1.8 ile 50 mm f1.8 aynı fluluğu verir aynı kadrajda hocam . Ama tabi f1.4 daha keskin ve flu görüntüler verebilir.
EF 50mm f/1.8 STM'nin geniş f/1,8 diyaframı, nesnenize net bir şekilde odaklanmanıza ve arka planı bulanıklaştırmanıza olanak tanır. Fotoğrafçıların "dar alan derinliği" adını verdiği bu özellik, nesnenizin öne çıkmasını sağlar. İnsanlar çekiminizin net odağı haline geldiğinden portreler için mükemmeldir.
Sony SEL 16-50mm f/3.5-5.6 OSS Zoom Lens 35mm formatında denklik içinde 24-75mm bir odak uzaklığı ile geri çekilebilir zoom lensi. Çekim uzunluklarını gerçek geniş açıyla standart portre uzunluğunu kapsar ve özellikle geri çekilebilir tasarımı çok kompakt tutması nedeniyle gün için günlük mükemmel bir objektiftir.
Düşük ışıkta elde çekim yapan fotoğrafçılar için hızlı 35 mm'lik bir sabit lens. Dört adıma kadar Görüntü Sabitleyici ve f/2 maksimum diyafram açıklığına sahip 35 mm'lik bir sabit lens, düşük ışıkta yapılan fotoğrafçılık çalışmaları için idealdir.
Çok geniş bir odak aralığına sahip bu lens, günlük kullanımda çok yönlülük sunan, ultra geniş 24 mm mimari çekimlerinden 85 mm stüdyo portrelerine ve 105 mm telefoto ile vesikalık çekimlerine kadar neredeyse tüm fotoğrafçılık türleri için ideal bir lenstir.
Doğada makro çekim yapmayı düşünen arkadaşlar 70-200 mm arası odak uzunluğu olan (özellik primer) makro lensleri rahatça kullanabilirler. Piyasada en çok kullanılan primer makro lensler: Nikkor 105 mm, Canon 100 mm, Tamron 90 mm, Sony 90 mm ve 100 mm, Sigma 105 mm ve 150 mm ve diğerleri…
Lensin bir kenarından diğer kenarına olan uzaklığı milimetre cinsinden ölçülür. İnsan gözünün renkli kısmı (iri çapı) ölçüldükten sonra göz yaşı payı da eklenerek DİA değeri hesaplanır. İri çap 11.5 – 12 mm arası ortalama 14 – 14.5 mm arası çap kullanılır.
15 – 45 mm odak aralığına ve 7 yapraklı diyaframa sahip bu yüksek kaliteli zum lensi birçok yaratıcı çekim için idealdir. Kusursuz arka plan bulanıklaştırma özelliği ile etkileyici manzaralar, harika portreler ve hızlı hareketli çekimlere kadar her şeyi yakalayın.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Miyoplar İçin Lens
Miyoplar için çoğu markada genellikle -8.00'a kadar numara mevcuttur. Bazı markalarda ise -12.00 numaraya kadar miyop (-) lensler bulunmaktadır.
Çok yönlü 18-55 zoom aralığı sayesinde manzaradan portre ve aksiyona kadar birçok farklı konuyu zorlanmadan çekin. Hafif yapısı sayesinde bu lens günlük kullanım için idealdir.
Ultra geniş 11-16mm odak uzaklığı, f / 2.8 sabit maksimum diyafram açıklığı bu lensi aşağıdaki fotoğraf türleri için vazgeçilmez bir araç haline getirir: manzara, grup fotoğrafları ve çevre portreleri, mimari (özellikle iç mekanlar) otomobil fotoğrafçılığı, sokak fotoğrafçılığı ve gece gökyüzü fotoğrafçılık.
Lensler: Ne Kadar Hızlı O Kadar İyi
Sabit ya da zoom önemli değil, düğün fotoğrafçıları için önemli olan lensin hızlı olmasıdır. "Düğün Fotoğrafçısının Lensi" diye bir lens tanımlamamız istenseydi 24-70mm f/2.8 24-70mm lensleri fotografium.com'dan resmi garantili olarak güvenle satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri