Bu konuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, kelimenin doğru yazılışı, 'Dünkü' şeklinde öne çıkıyor.
DÜNKÜ ÇOCUK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle dünki çocuk şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dünkü çocuk şeklinde olmalıdır.
"Akşamki" birleşik yazılır çünkü burada kullanılan ki, bağlaç değil ek niteliğindedir. yazımları doğrudur.
Burada iyelik veya ilgi eki görevinde kullanılan ki eki bitişik yazılması gerekir. Yarınki kelimesi de bunlardan birisidir. Burada yarınki kelimesindeki ki eki bitişik yazılmalıdır.
Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Yarınki kelimesi, yarın gerçekleşecek olan anlamına gelir. Bu kelimede ''ki'' bağlaç değil ilgi eki olarak kullanıldığı için kelimenin birleşik yazılması gerekir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Ki eki ve ki bağlacının yazımı sürekli olarak karıştırılmaktadır. Ek olan ki, kelimeye birleşik olarak yazılırken bağlaç olan ki ise kelimeden ayrı olarak yazılır. Konuşma esnasında bir farklılık oluşmasa bile yazılış esnasında ki eki ve ki bağlacının karıştırılmaması gerekmektedir.
Ki'nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Özellikle dünkü kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı en merak edilen konulardan biridir. Bu konuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, kelimenin doğru yazılışı, 'Dünkü' şeklinde öne çıkıyor.
Bu ek, büyük ünlü uyumuna uymaz. Getirildiği sözcüğün ünlüleri kalın da olsa bu ekin yazımı ve okunuşu değişmez: uyurken, bakarken, sorarken, yatarken… “-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
TDK içerisinde günkü şeklinde olan kelime bitişik olarak karşımıza çıkar. Doğal olarak farklı olarak bir yazım yapıldığı zaman bu yanlış olarak değerlendirilir. TDK içerisinde yer alan bilgilere göre bu kelime 'günkü şeklinde yazılır. Başka türlü yazılması kesinlikle doğru olmaz.
"Bugün" kelimesi birleşiktir ama "bugün de"nin de'si ayrı yazılır.
Yıl ki kelimesi birleşik yazılır. Çünkü bu "ki" bağlaçtır. Cümle kuralım; Bu yılki ortalaması yüksekmiş.
oyuncakçı, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'y', 'u', 'n', 'c', 'a', 'k', 'ç', 'ı', şeklindedir.
Bu kelimenin sonundaki ki eki bağlaç görevini üstlenmektedir. Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır. Bu sözcüğün ne yazıkki biçimindeki yazılışı yanlıştır.
Doğal olarak günümüzde de “eğer ki” şeklinde yazılmaktadır.
Yakın çevrede olan bir kimseden söz ederken kullanılan bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
İlgi zamiri olan -ki bitişik yazılması gereken bir kalıptır. Seninki TDK tarafından ilgi zamiri kullanılan ve aitlik belirten bir sözcük olarak sınıflandırılır. Bu nedenle seninki yazımı da bitişik olmalıdır.
Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Örneğin: Babam geldi mi ki Zeynep abla?
- ''Ki'' eki özel isimlerle bitişik yazılır.
—Bir eylemden sonra gelen 'ki' bağlaçtır, o nedenle ayrı yazılır. “Baktık ki, anladık ki, yazmış ki, dedi ki, gitmedi ki, bakmıyor ki” örneklerinde olduğu gibi.
Şu an ki nasıl yazıldığına dair de oldukça kafa karışıklığı bulunmaktadır. Kelime ile 'şuanki', 'şu an ki' ya da 'şu anki' gibi farklı şekillerde görülebilmektedir. Ancak kelimenin doğru yazılışı şu anki şeklinde olmalıdır.
Haftaki yazarken kullandığımız -ki bir yapım ekidir ve ek olan -ki bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri