Timsahlara en çok Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya, Orta Avustralya civarlarında rastlanır. Tuzlu sularda yaşayan türleri de bulunur ancak sıcak bölgelerde, bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan bir hayvandır.
Timsahlara çoğunlukla Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya ile Orta Avustralya'da rastlanmaktadır. Tuzlu sularda yaşayanları da vardır.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
Timsah, adını Muhammed Ali'den aldı
Yaklaşık 5 metre uzunluğundaki sürüngen, Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nde yer alan Marineland Timsah Parkı'nda hayatını sürdürüyor.
Ekiplerin daha sonra izlediği kamera kayıtlarında yağmur suyu borusunda 1, 7 metre uzunluğunda bir timsah olduğu görüldü. Timsahın önce kurbağa zannedildiği, yaklaşınca timsah olduğunun anlaşıldığı ve timsahın takip edildiği ifade edildi. Bölgede bulunan halka su borularına girmemeleri yönünde uyarıda bulunuldu.
İlgili 18 soru bulundu
Fırat Nehri'nin Suriye'de bulunan kollarında timsah yaşadığı tespit edildi. Ancak bu bölgenin kuzeyinden itibaren böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi mümkün değil" diye konuştu.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.
Lolong (ö. 10 Şubat 2013) bugüne kadar Dünya yüzeyinde yakalanan en büyük timsahtır. Lolong, 2013'ün Şubat ayında ölmüştür. Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı.
Ortalama bir timsahın karadaki maksimum hızı saatte 15 km civarındadır.
Avustralya'nın kuzeyinde yer alan Darwin şehrindeki Adelaide Nehri'nde çok nadir rastlanan yetişkin beyaz bir timsah görüntülendi. Takma adı Pearl (İnci) olan timsah, yaklaşık 3 metre olduğu tahmin ediliyor.
Karada dinlenme sırasında timsahlar ağızdan nefes alırlar bu sırada palatal valve açıktır. Suda genellikle ağız kapalıdır burun deliklerinden havayı alırlar. Suda avlanma sırasında ağız açık olduğunda palatal valve kapanır suyun solunum yoluna gidişi önlenir. Burun deliklerinden nefes alınır.
Dr. Erhan Ünlü, Dicle ve Fırat nehirlerinde bugüne kadar timsaha rastlanmadığını söyledi.
Öncelikle birbirlerinin diyetlerinde yer almıyorlar. Ne su aygırları ne de timsahlar birbirlerini düzenli bir şekilde yemiyorlar. Diyetleri farklı olduğu için birbirlerine saldırmalarına gerek yok. Ayrıca su aygırları timsahlar daha büyük ve grup halinde yaşayan canlılar.
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
Milyonlarca yıl önce dinozorları yeryüzünden silen göktaşı çarpmasından sağ çıkan timsahlar, dünyadaki en dayanıklı hayvanlar arasında. Başarılarının kaynağıysa evrimsel ilerleme değil. Daha ziyade bu sürüngenler değişmedikleri için yaşamaya devam edebildi.
Nil Timsahı 3 büyük timsah türünden biridir ve Afrika'daki timsah türlerinin en büyüğüdür. Nil Nehri'nde yaşamaktadır. Son dönemde yapılan bilimsel keşifler sayesinde 240 yıl öncesine ait Nil Timsahı fosilleri tespit edilmiştir. Bu da Nil Timsahlarının dinozorlarla aynı dönemde yaşadığına kanıttır.
Sürüngen hayvanlar genellikle derileri ve etleri için yetiştirilir. Sürüngenler familyasından timsahlar da derilerinden ve etlerinden fayda sağlamak amacıyla çiftliklerde yetiştirilir. Timsahların özellikle tercih edilme nedeni gürbüz olmaları, hastalığa kolay yakalanmamaları ve derilerinin kaliteli oluşudur.
Amfibiyen sınıfının bir başka üyesi de timsahlardır. Aç kaldıkları dönemlerde fazla hareket etmeyerek metabolizmalarının enerji harcamasını en aza indirger. Aylarca açlığa dayanabilen timsahlar, avlarını beklerken hiç aceleci davranmaz ve sabırla bekler.
Timsah eti, özellikle Asya ve Avustralya da tüketilir. En çok tüketilen timsah ise, Avustralya tuzlu su timsahıdır. 7 metreye kadar büyüyebilen bu timsahlar, balıklar ve kaplumbağalar ile beslenir. Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir.
Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.
Gözleri suyun içindeyken zaten nemli olabileceği için, timsahlar suyun dışında beslendi. Özellikle beslenme sırasında burundan giren havanın sinüslerden geçerek timsahın gözyaşı bezlerindeki gözyaşı ile karıştığı ve gözyaşı bezlerinin boşalmasına neden olduğu düşünülüyor.
Timsah yumurtaları, annenin vücudundan çıktıktan sonra 2-3 aylık bir kuluçka süresinden sonra çatlar ve yavrular hayata başlar. Ortalama bir timsah, bir batında 35-50 yumurta üretebilir. Anneler, yumurtalarına bakacakları yuvaları özellikle nisan ve mayıs aylarında inşa eder.
Tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus), timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.
Kalp çıkışında aort uçlarının birleşmesiyle temiz ve kirli kan birbirine karışarak vücudu dolaşmaya başlar. Kalbi dört odacıklı olan timsahın soğukkanlı bir canlı olmasının nedeni de budur. Kuş ve Memelilerde dolaşım sistemi: Kuş ve memelilerin kalpleri, iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört odacıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri