Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan Mü'min ve Müslümanlar için kabir azabı vardır. Kabir, iman ve salih amel sahipleri için Cennet bahçelerinden bir bahçe, kâfirler için de Cehennem çukur- larından bir çukurdur.
Kabir Suali.
Kur'ân-ı Kerîm'de kabir sualine işaret eden âyetlerden biri Cenâb-ı Hakk'ın, iman edenleri hem dünyada hem âhirette sağlam söz ve kararlı davranışa mazhar kılacağını bildiren beyanıdır (İbrâhîm 14/27).
Münker Ve Nekir Melekleri Ölen Kişiyi Sorguya Ne Zaman Çekerler? Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir.
Velevki kabir ya da berzah âleminde dünyevî zaman birimleri geçerlidir ve bu durumda sözgelimi Hz. Âdem'in oğlu Kâbil öldüğü günden kıyamete kadar kabir azabı çekerken kıyamet esnasında ölen bir kâfir bu azaptan kurtulmuştur.
Sorgu melekleri de olarak bilinen Münker Nekir, Allah'ı zikrederek, kabirdeki kişiye: Allah, din ve peygamber ile ilgili sorular soruyor.
İlgili 15 soru bulundu
(Kim, düşmana rastlayıp, öldürülüp veya mağlup oluncaya kadar sabrederse, kabirde sorguya çekilmez (bir daha zorluk görmez.) eder.
Ölümden sonra insanları sorguya çekeceği belirtilen iki melek. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
Ölen kimse, ister mezara defnedilsin, isterse yırtıcı hayvanlarca parçalansın, ister ateşte yanıp külleri savrulsun, nehirlere bırakılsın, ya da denizde kaybolsun, onun için kabir hayatı başlamış olur. Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan Mü'min ve Müslümanlar için kabir azabı vardır.
Kabir Azabı Çeşitleri
1- Cehennemin gösterilmesi: Birçok kaynakta berzah aleminde bekleyen ruha gideceği cehennemin gösterileceği yazılıdır. Bu kıyamet gününe kadar sürekli olarak tekrar edeceği için en şiddetli azaplardan biri olarak nitelendirilir.
Evet, kabir hayatında azap görenlerin çığlıklarını hayvanlar işitir.
Yıkanan cesedine nasıl yıkanıyor, nasıl kefenleniyor, kabre doğru nasıl götürülüyor, diye hepsini müşahede ediyor.” İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar'dan rivayet ettiğine göre: “Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.
Gurbette ölenin ruhu evine gider. Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
Dünyada bile bunların örneğini gördüğümüze göre, ahirette en ileri derecede olabilir. Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
Kabir hayatı, dünya hayatıyla ahiret arasında bir köprüdür. Bu yüzden bu hayata berzah hayatı da denilir. Bu âlem her insan için farklı bir şekilde kendini gösterir. Şehitler bu hayatı öldüklerini bilmez bir halde geçirirken, ilim tahsili üzere ölenler bu âlemde de ilme devam ederler.
Ahirette imandan sonra ilk sorulacak soru “Namaz”dan gelecek.
- Kabir azabını aşağıdaki dua'yı 3 kez okuyarak kıyamete kadar kaldırılacağı söylenmekte. Kişi münafık ve kafir olmadığı müddeçte eğer mümin ise ve göreceği bir azap varsa , bu duayı birisi onun kabrinin başında 3 kez okursa kıyamete kadar azabının kaldırılacağı söyleniyor.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı".
"Şüphesiz ki kabir azabının geneli, idrar sebebiyledir.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Diğer taraftan İbn Ebi'd-Dünya'nın naklettiği bir haberde de Rasulullah (s.a.v. )'a, “Ölüler birbirini bilir mi?” diye sorulunca, “Evet, onlar kuşların ağaçların tepelerinde birbirlerini bildiği/ tanıdıkları gibi birbirlerini bilirler.” buyurmuştur.
Dört büyük melekten can almakla görevli olanı. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
Münker ve Nekir, İslam'da kabirde insanı ilk sorguya çekecek olan meleklere verilen isimdir. İsimleri Arapça çok değişik görünümlü anlamına gelmektedir. Bu melekler kabirdeki kişiye rabbi, dini ve peygamberi ile ilgili sorular sorarlar.
Azrail (as) melaikelerin büyüklerindendir ve diğer melekler gibi mümin ruhlara karşı çok şefkatli, kafirlere karşı ise çok şiddetlidir. "İyilerin ruhu hamurdan kıl çekmek gibi, kötülerin ruhu ise diken ağacından tülbent çekmek gibi çekilir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri