2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana iken, Ordu, Sivas, Muğla ve Aydın bu alanda öne çıkan iller olarak dikkati çekiyor. En fazla işletme sayısı bulunan iller ise Muğla, Sivas, Rize, Ordu ve Antalya olarak sıralanıyor.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
2.1.
9,1 milyon kovan ile %10,1 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,1 milyon kovan ile %9,0 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
Türkiye genelinde toplam 8 milyon 984 bin 676 adet kovan bulunuyor. En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile dünyanın en pahalı balı olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Dünya Birincisi Olan Bingöl Balı'nın 2022 Yılı Bal Sağımı Yapıldı - YouTube.
TikTok. bu balın fiyatı tam olarak €10,000. dünyanın en pahalı balı ve türkiye'de satılıyor. ve kimse tam olarak nereden çıkarıldığını bilmiyor. peki neden bu kadar pahalı. ve nası bi yerden çıkarılıyor. hemen anlatıyorum.
Son 10 yılın bal üretim miktarı değerlerine de bakıldığında Ordu ili ortalama 15 bin 930 ton bal üretimi ile yine Türkiye'de 1. sırada yer almaktadır.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
A- Antalya İlinin Türkiye Arıcılığındaki Yeri ve Önemi:
Antalya ili koloni sayısı ve bal üretimi bakımından ülkemiz arıcılığında ilk sıralarda yer almaktadır. Bölge iklimi, coğrafik yapısı, bitkisel ürün çeşitliliği ve ekolojisi ile önemli bir arıcılık merkezidir.
2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi 5038 ton üretim ile son sırada yer almaktadır. Güneydoğu, arı yoğunluğu, bal üretimi ve koloni başına verimi en düşük bölge olma özelliğini taşımaktadır.
Arıcılığın en az yapıldığı yerler genelde ova olan, düz olan ve rakım olarak düşük olan yerlerdir. Örneğin Yozgat, Kütahya, Bolu ve Eskişehir gibi illerde dağlık ve rakımlı bölgelere göre çok daha düşük oranda bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri yapılır.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde gerçekleştirilen uluslararası bal yarışmasında 120 ülke 600 bal üreticisi arasından Bingöl yayla balı Türkiye'de birinci Dünya'da ise en iyi ikinci bal seçilmiştir .
Fiyatı altınla yarışan balın kilosu 4 ile 6 bin TL arasında değişiyor. Hakkari'de Hamdi Akdoğan, her yıl 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'na tırmanıp, kaya balı topluyor. Bölgede kaya balını 8 yıl önce gezerken keşfettiğini söyleyen Akdoğan, "Balımızın kilosu 4 ile 6 bin TL arasında değişiyor.
Van'ın karakovan balı ve cevizi ile ünlü Bahçesaray ilçesinde, arıların binlerce metre yükseklikteki dağların oyuklarında ürettiği "kaya balı", binbir güçlükle toplanıp satışa sunuluyor.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Arıcılık yaparak para kazanmak dışardan göründüğü gibi kolay değildir. Zorlu bir yolculuğun ve ilginin ardından para kazanmaya başlayabilirsin. İlk yıllarda arıyı tanıman arı ile ilgili temel bilgileri alman şarttır. 1-2 sene sonra zevkle uğraştığın arıcılık mesleği sana güzel bir gelir veya ek gelir olur.
Arılar yaz mevsiminde bal yapmaya başlar. Yaz mevsimi olarak Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kaplamaktadır. Buradaki her ayda gelen bal akımının içeriği farklı olmaktadır. Örnek olarak; Tekirdağ tarafından bulunan bir arıcı Nisan ayında bile kanola dan bal almaya başlayabilir.
Hakkâri ilinin arıcılık için uygun bitki örtüsüne sahip olması ve yaz aylarının serin geçmesi nedeniyle çiçeklenme süresi uzun olmakta ve yaz aylarının her döneminde arıların çiçek ve nektar bulması mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri