Eksen eğikliği 35 derece olsaydı neler meydana gelirdi ? Tropikal kuşak ve kutup kuşağı genişler orta kuşak daralırdı. Orta kuşak eskisine göre daha sıcak olurken tropikal kuşak daha ılık olurdu. Ülkemiz orta kuşakta yer aldığı için yazlar daha sıcak kışlar daha soğuk geçerdi.
Eksen Eğikliği 20° Olsaydı
Yurdumuzda yazlar daha serin, kışlar daha ılık olurdu. Kutup noktalarının sıcaklığı azalırdı. NOT: Eksen eğikliği kaç derece ise Kutup noktalarına güneş ışınları en fazla o açıyla düşer. Aydınlanma çizgisi daha az yer değiştireceğinden gece ile gündüz arasındaki fark azalırdı.
Eğiklik 45 derece olsaydı 66°33' olan kutup daireleri Ekvator'a yaklaşık 21,5 derece daha yaklaşırdı. Güneş ışınlarının dik geleceği aralık da geniş- leyeceği için tropikal kuşak da genişler ve orta kuşak or- tadan kalkardı. Genişleyen kutup bölgelerinde yazlar çok daha sıcak, kışlar da çok daha soğuk geçerdi.
On bin yıllık zaman ölçeklerinde, Yerküre'nin eksen eğikliği arttığında, mevsimlik enerji dengesi bozulduğu ve sıcaklık zıtlıkları kuvvetlendiği için, her iki yarımkürede de kışlar daha soğuk ve yazlar daha sıcak olur.
Kafka Franz. Eksen eğikliği 35 derece olsaydı neler meydana gelirdi ? Tropikal kuşak ve kutup kuşağı genişler orta kuşak daralırdı. Orta kuşak eskisine göre daha sıcak olurken tropikal kuşak daha ılık olurdu.
İlgili 44 soru bulundu
Tam 900 olsaydı neler değişirdi? Mevsimler olmazdı, gece gündüz süresi tam 12 saat eşit olurdu. Doğal olarak; iklimler ve ekoloji daha farklı olurdu. Ekvator çevresi ve ekinokslar arası sürekli aşırı sıcak olurdu, kutuplara doğru sürekli aşırı soğurdu, yani iklimler olması gerekenden çok daha sert olurdu.
Bu değişiklikler, hayvanların ve bitkilerin yaşamını etkileyebilir ve bazı durumlarda türlerin yok olmasına neden olabilir. Eğer Dünya'nın eksen eğikliği olmasaydı, yıl boyunca güneş ışınları dünya üzerinde aynı açıyla düşerdi ve mevsimler oluşmazdı.
Görselde, eksen eğikliğinin yörüngenin her noktasında aynı tarafa doğru dönük olduğuna dikkat ediniz. Dolayısıyla Dünya Güneş'ten en uzaktayken, yani 152 milyon kilometre mesafedeyken, kuzey yarımküre Güneş'e doğru 23.5 derece eğiktir; tabii güney yarımküre de Güneş'ten 23.5 derecelik açıyla uzaktadır, ters taraftadır.
Eksen eğikliği, bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır. Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliği -yaklaşık 23 derece- daha büyük rol oynar. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesi elips şeklindedir.
Dünyanın eksen eğikliği sıfır derece olsaydı, mevsimler ve iklimler üzerinde de ciddi etkiler olurdu. Maksimum güneş ışığının ekvatora düşmesi nedeniyle mevsim değişiklikleri neredeyse hiç olmazdı, yani yaz ve kış arasındaki farklar yok denecek kadar az olurdu.
Dünya'nın eğik olmasının nedeni, oluşum süreci ve kendi etrafında dönme hareketidir. Dünya'nın oluşumu, Güneş Sistemi'nin oluşum sürecindeki dönen bir protoplanet diskinden meydana gelmiştir. Bu süreçte, çarpışmalar ve çekim etkisiyle oluşan yoğunlaşma ve birleşme sonucunda Dünya'nın şekli ve eğimi belirlenmiştir.
Eksen eğikliği dünyanın güneş ekseni ve kendi ekseni etrafındaki hareketleri ile hiçbir zaman değişmemektedir. Fakat etkisi ekinoks tarihlerinde ortadan kalkmaktadır.
Eksen eğikliği nedir? Dünya'nın dönme ekseni ile yörünge ekseni arasındaki açıya eksen eğikliği deniyor. Dünya'nın 23 derecelik eksen eğikliği sebebiyle Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği noktalar dönenceler arasında değişiyor, mevsimler oluşuyor ve gece-gündüz süreleri uzayıp kısalıyor.
Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.
Yerin eksen eğikliğine ve yıllık hareketine bağlı olarak güneşin tam dik açıyla geldiği alan güneye doğru kaymaya başlar. 23 Eylül günü 0° enlemi olan ekvatora dik gelir ve güneye doğru kaymaya devam eder. 21 Aralık'ta ise 23°27' güney enlemine (Oğlak Dönencesi) dik açı ile gelir.
Bu sorunun cevabını verecek olursak, Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner ve bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Dünya'nın dönme ekseni, Güneş etrafındaki, uzay yörüngesine eğilimlidir. Bu hayali düzleme verile ad ise eliptik düzlemdir.
Dünyanın üzerinde 23 derecelik bir eğim bulunmaktadır. Bu eğiklik 23 derece açı yapacak şekilde sağ tarafa doğru eğiktir. Dünyamız işte bu Eksenin etrafında eğik bir şeklide dönmektedir.
EKSEN EĞİKLİĞİ SONUÇLARI
(Dünya`nın farklı yarıkürelerinde farklı mevsimlere neden olur) • Gece-gündüz süreleri uzayıp kısalır • Mevsimler oluşur.
Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Dünyanın eksen eğikliği (41.000 yıllık bir döngüde 22.1° ila 24.5° derece arasında değişir. Şu an 23 ° 26′ 13.5′′ (veya 23.4371°) ve azalıyor) nedeniyle, güneş ışığının geliş açısının değişmesidir. Bu nedenle dünya dönmüyor olsaydı da mevsimler olurdu. Ancak gece ve gündüz alanları sabit kalırdı.
Küresel ısınma yüzünden gün geçtikçe mevsimler kaymakta. Mevsimler olmasaydı daha çok yazın havalar soğuk kışın havalar sıcak olurdu. Güneşin ışınlarına bakan mevsimler Güneş olmasaydı daha çok kış yaşanırdı. Her şeyden önemlisi yeryüzü soğuk olduğundan insanlarda yaşayamazdı.
Her üçü de Dünya'nın hangi kısımlarının az ya da çok güneş ışığı alacağını etkiler ve bu da kısmen Dünya'nın iklimini koşullandırır. Jeologlar, “Bu karmaşık bir konu” diye belirtiyolar. Çünkü iklim durağan bir şey değil, sürekli değişiyor. Ancak, Dünya'nın eğikliği olmasaydı mevsimlerimiz olmazdı.
* Dünyanın kendi ekseni etrafında dünmesi sonucu gwce ve gündüzler oluşur. Buna bağlı olarak günlük sıcaklık farklarının oluşmasına nesen olur olur.
WASHINGTON - Dünyanın dönüş ekseni, gezegenimiz kendi etrafında dönerken kuzey ve güney kutupları birleştiren hayali bir çizgi. Yerkürenin kendi etrafında döndüğü eksen durağan bir yapıda değil. Hatta 2000'lerden itibaren Kuzey Kutbu'ndan uzaklaşıp Kanada'ya doğru kaymaya başladı; sonra da keskin bir dönüşle doğuya.
sorusunun yanıtı, Kış Gündönümü'nün gelmesiyle birlikte merak ediliyor. 21 Aralık tarihinde güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi nedeniyle günler bu tarihten itibaren uzamaya başlar. 21 Haziran'a kadar devam eden bu süreçte gündüzler daha uzun sürer. İşte ayrıntılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri