Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Burunören köyünde yetiştirilen ve ağırlığı 47 kilograma kadar ulaşan dev lahanaların hasadı yapıldı.
Lahananın ağırlığı 0,4 kg ila 50 kg arasında değişmektedir. Çoğu olgun lahananın ağırlığı 0,5 ile 1,5 kg arasındadır. Normalde, ortalama olarak büyük baş lahana 1,1 kg, orta baş 0,9 kg ve küçük baş yaklaşık 0,8 kg ağırlığındadır. Lahana taze tüketilebilir veya salata, çorba ve sandviçlerde de tüketilir.
Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Baş lahana olarak sınıflandırılan beyaz ve kırmızı lahanalar ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor.
İlgili 25 soru bulundu
15-47 KİLOGRAM ARASI LAHANA ÜRETİYOR
Tarlasında su havuzunda beklettiği koyun gübresini sıvı halde kullanan Aydoğan, bu sayede ağırlıkları 15 ile 47 kilogram arasında değişen lahana üretti.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, coğrafi işaret belgesi başvurusu yapılan dev lahanaların hasadı başladı. Ağırlığı 50 kiloya kadar çıkabilen lahanalar, lezzeti ve aroması ile ön plana çıkıyor.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir.
Lahananın anavatanı olarak Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık denizi kıyıları kabul edilmektedir. Lahana denize yakın, rutubetli olan tüm Avrupa kıyılarında geniş bir yayılma alanı bulmuştur.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Ortalama olarak hektar başına lahana verimi 30-70 tondur. (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare olduğunu unutmayın). Çiftçilerin hektar başına 80 ton verim bildirmiş oldukları durumlarda vardır.
cabbage i. cabbage i. brassica oleracea capitata i.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm'ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliği ile bağışıklığı da güçlendiren mor lahananın insan sağlığına olan faydaları ise mor lahana hakkında yapılan araştırmaların artmasına yol açmıştır.
halk dilinde lahana anlamına gelen farsça kelime. karadenizde beyaz lahananın adıdır.
Yeni Yunanca láχano λάχανο "lahana" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca láχanon λάχανον "her türlü sebze" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca laχaínō λαχαίνω "kazmak, toprağı sürmek" fiilinden türetilmiştir.
Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir. Geniş ve bol miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetiştirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasını isterler.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri