2023 Dubai Zeytinyağı Yarışması'nda Ayvalık'ın tarihi köklü firmalarından Aktepe Zeytinyağları bu yıl altın madalya ile ödüllendirilerek dünyanın en iyi zeytinyağı seçildi.
İspanya, yıllardır kaliteli zeytinyağı üretiyor. İspanya şu anda yıllık 6.559.884 ton üretim ile dünyanın önde gelen zeytin üreticisidir.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi. YAMALAK SARISI ZEYTIN NEDİR? Kuzey yarım kürede ilk hasat yapılan zeytin olarak biliniyor. Yamalak sarısı zeytini, Aydın'ın Yamalak beldesinden adını alıyor.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
“Ülkelere Göre En İyi Üreticiler” sıralamasında toplam 707 puanla Türkiye'nin birincisi Nova Vera olurken; “Ülkelerin En İyi Natürel Sızma Zeytinyağları” Türkiye sıralamasında ise Nova Vera'nın Erken Hasat ürünü 404 puanla birinci ve Ege Sızma ürünü 303 puanla ikinci sırada yer aldı.
İlgili 30 soru bulundu
Novavera Dünya 4'üncüsü!
Dünyada ilk 5'e giren ilk ve tek Türk zeytinyağı markası olduk.
Zeytinyağının farklı amaçlar için birçok farklı türü vardır. Zeytinyağının sağlık faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak istiyorsanız natürel sızma, soğuk baskı, soğuk sıkım, taş baskı, erken hasat gibi zeytinyağı türlerini tercih edebilirsiniz.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Zeytinyağının içindeki asit miktarı 0,9 değerinin altına düştüğünde, artık "asit oranı" olarak değil de "dizem" olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Müzayede, koku ve tadım testleri ile başladı, toplam 137 litre yağ, 49 bin 200 lira karşılığında alıcı buldu. Müzayede sonunda ise, 1800 yaşındaki anıt ağaçtan elde edilen yarım litrelik zeytinyağı, özel şişesinde tek başına satıldı.
Ülkemizde zeytin üretimi yapılan en önemli illerimiz Gaziantep, Mersin, Çanakkale, Manisa, Bursa, Balıkesir, Muğla, İzmir ve Aydın illeridir. Bölge olarak ifade edilmek istenirse Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri önemli zeytin üreten bölgelerdir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkeler, zeytinin en meşhur olduğu bölgeler arasında yer alır. İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Fransa, Akdeniz kıyılarında zeytin ağaçlarıyla doludur. Bu ülkelerde üretilen zeytinler, dünya genelinde yüksek kaliteli zeytinyağı ve sofralık zeytin üretimine katkıda bulunur.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
2,75 milyon ton olarak gerçekleşirken İspanya yaklaşık %22,3'ünü tek başına yapmaktadır. Türkiye ise küresel zeytin üretiminin yaklaşık %15,2'sini gerçekleştirmektedir.
0,8 Dizem'e kadar yağlar 'Naturel Sızma zeytinyağı' olarak kabul edilmektedirler. Zeytin eğer hemen toplandıysa ve hasat edildiyse, yeşilse, yara ve beresi yoksa, düşük asiditedeyse 0,2 ila 0,5 arasındaysa zeytinyağı üretilir.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Zeytinyağı üretimi yapan bazı bölgelerde, zeytinyağının asit derecesini ifade etmek için dizem kelimesi kullanılır. Değer olarak %0,1 asit ölçüsü 1 dizem olarak ifade edilir. Örneğin %0,8 asit değerine sahip bir zeytinyağı 8 dizem olarak belirtilir.
Gelelim asıl sorumuza, hakiki zeytinyağı donar mı? Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Canan Karatay gibi uzmanlar, doğal ve soğuk sıkım zeytinyağı tüketilmesini önermektedir. Soğuk sıkım yöntemi, zeytinin mekanik olarak sıkılmasıdır ve bu yöntemle üretilen yağlar daha kaliteli ve sağlıklıdır.
Duyusal değerlere uygunluğu olması için asit oranının %0.8'den düşük seçilmesi gerektiğini söylemiştik. İçilebilir zeytinyağı seçerken natürel sızma zeytinyağı olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri