Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
Nemin az olması bu yörede yaşayanların çok daha rahat hissetmelerine yol açar. En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Türkiye'de nemin en az olduğu yerler, İç Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde rakımı yüksek olan yerlerdir. Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
İlgili 20 soru bulundu
Türk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Metropolün iç kesimlerinde, yerleşimin çok olduğu, binaların yoğun olduğu yerlerde rüzgarın etkisi hemen hemen sıfıra düşüyor. Bundan dolayı da nem birikmesi, hava kirliliği, bu bölgelerde fazla oluyor. Betonlaşmanın ve nüfusun fazla olduğu yerlerde nem oranı yüzde 80-90'lara çıkıyor.
Bağıl nem Ekvator çevresinde yüksek iken ,çöl bölgelerinde ve kara içlerinde azdır. Yurdumuzda bağıl nem en yüksek, Karadeniz Bölgesi'nde, en düşük ise, G.Doğu Anadolu Bölgesi'ndedir.
Bağıl nem sıcaklık ile ters orantılıdır aynı zamanda bağıl nem çöl gibi kurak yerlerde az, ekvatoral bölge ve deniz kıyıları gibi yerlerde fazladır.
Genel olarak rutubet nemin yüksek olduğu kesimlerde meydana gelir. Ülkemizde Karadeniz'in sahil kesimi, İstanbul, Trakya bölgesi, Kütahya ve çevresi nemin en yüksek olduğu yerlerdir.
Mersin ve çevresinde, tipik sıcak ve ılıman astropikal iklimi hakimdir. Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, ortalama (28 °C nemlilik ise %88 ler civarında kış ayları ise 16 °C) oldukça ılık ve yağışlıdır (yıllık yağış ortalaması 1096 mm).
Bağıl nem, çöl gibi kuru havanın hakim olduğu bölgelerde düşüktür. Zaten bildiğimiz gibi çölde yağmur yağma olasılığı da çok düşüktür. Fakat deniz kıyısı ve sıcak yerlerde, buharlaşma fazla olduğu için bağıl nem yüksek olmaktadır.
Nem oranı yüksek evlerde rutubet ve küf görülebilir. Duvarlarda ve pencerelerde neme bağlı buhar oluşabilir. Özellikle sahile yakın evlerde ve güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde nem oranı yüksektir. Ev tipi nem alma cihazı kullanılarak ortamın nem oranı dengelenebilir.
Nem bir canlının hayatını zorlaştırıp rahatsız edecek hale gelirken, bir diğer canlının da yaşaması için önemli etmendir. Yeterli nem olmadığında bitkileriniz kuruyabilir, hatta ölebilir. Bitki için ideal nem oranı %50- %60 arasındadır.
Bitki örtüsü de aynı şekilde çok nemli orman sınıfına girer. Nemli sahalar doğuya doğru gidildikçe artar. Yıllık ortalama sıcaklık 14,3 °C, ortalama nisbi nem % 74,7, ortalama deniz suyu sıcaklığı 15,4 0C ve ortalama güneşli gün sayısı 58 gündür. En sıcak ay Ağustos, en soğuk ay Ocak ayıdır.
sorusuna gayet açık bir şekilde cevap vermek gerekir ise evet olur burada önemli olan nem oluşumuna sebep olanı bulup yok etmektir. Nemli ortamlar her türlü eşyaya olduğu gibi insanlar üzerinde de son derece olumsuz etkiye sahip olarak zarar vermektedir.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur.
Yüksek nem oranının terlemeye yol açtığı çoğu insanın bildiği bir şeydir. Tüm bu durumlara dikkat edildiği zaman ise yüksek nemden uzak durulması gerektiği de görülür.
Nemin Etkileri
Telefonunuzdaki hava durumu uygulamanızda gördüğünüz nem ölçüsü, genellikle bağıl nem ölçüsüdür. Sıcaklık arttıkça havanın su buharını tutma kapasitesi de artar. Aynı şekilde sıcaklıklar düştükçe havanın su tutma kapasitesi azalır.
Mutlak nem Türkiye'de en fazla Akdeniz kıyılarında görülmektedir. Ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında fazla olan mutlak nem su kaynaklarına yakın ve sıcak olan her yerde fazla olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem fazla olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri