Prof. Dr. Canan Karatay ışkın yemeği hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu."
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
En sağlıksız yiyecek nedir? Zararlı yiyecekler ve diyabet diyet içecekler, konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar, kahve kreması, trans yağlar, bulyon, şekerli içecekler, dondurma, bisküvi, işlenmiş ve kırmızı et tüketimi, kızarmış yiyecekler başlıca uzak durulması gereken gıdalardır.
Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde;
Büyüme, gelişme ve vücudun çalışmasında aksaklıklar olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da hastalıkların kolay ve hızlı oluşmasına neden olur. Hastalıkların ağır seyretmesine ve tedavinin uzun sürmesine neden olur.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre günlük içilen, gazlı içecekler uzun vadede alkol kadar karaciğere zarar veriyor. Alkollü içecekler: Düzenli olarak tüketilen alkol hem karaciğer hastalıklarına ve en önemlisi de siroza sebep olmaktadır. Uzun süreli alkol kullanımında ise karaciğer iflas etmektedir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Örnekler arasında; yumurta, bakliyatlar ve fındık yer alır. Süt, sade yoğurt, kefir, lor peynir, beyaz peynir gibi az yağlı doğal peynirler. Taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeler, şeker ilavesiz doğal meyve suları, meyve ve sebze smoothie'leri.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Sağlıksız bir beslenme, aşırı yeme, her gün ihtiyacımız olan sağlıklı gıdaları yeterince tüketmeme, tuz ve şeker bakımından fazla miktarda yiyecek ve içecek tüketme gibi şeyleri içermektedir.
Bu kurallardan en önemli bazıları temizlik, sağlıklı beslenme, bedensel ve zihinsel çalışma, düzenli yasam, sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durma, kazalardan korunma, sorunlarla basa çıkmada doğru ve uygun yöntemler kullanmadır.
İki gün üst üste aynı öğün planlanmamalıdır. Hafif öğünler akşam için planlanmalıdır. Fazla kalorili bir öğünün olduğu gün başka fazla kalorili öğüne yer verilmemelidir. Öğünler ana yemek, yardımcı yemek ve tamamlayıcı yemek olarak planlanmalıdır.
Karbonhidratlar yediğimiz besinlerde en çok bulunan öğe. Gün içinde tükettiğimiz besin ve içeceklerle aldığımız enerjinin %55-60'ını karbonhidratlardan sağlarız.
Yoğurt: Yoğurtta yüzde 80 oranında su bulunur. Ayrıca içerdiği yararlı bakterilerle bir bağırsak düzenleyicidir. Serinletici bir özelliği vardır ve de kemikler, dişler, kaslar ve sinir iletimleri için çok yararlıdır. Karpuz: Karpuzun su içeriği yüzde 92 oranındadır.
Listenin ilk sırasında Amerikan dondurma üreticisi Cold Stone'un 2010 kalorilik “milkshake”i bulunuyor. İçinde 131 gram yağ, 153 gram şeker bulunan ve çikolatalı dondurma ile süt ve fıstık ezmesinden yapılan milkshake, sağlık dünyasında büyük tartışma yarattı.
Özelikle uzun süre yetersiz beslenmek fiziksel, mental ve psikolojik bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çok düşük kalorili beslenmenin yaratacağı bazı temel sağlık sorunları şunlar olabilmektedir. Kalori, vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Gereğinden fazla alınan protein, vücutta asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açmaktadır. Bu tip diyetlerde başlarda kısa sürede kilo kaybı sağlansa da metabolizmanın bir süre sonra yavaşlamasıyla kilo kaybı durmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri