Antarktika, Sibirya, Grönland, Alaska ve Kanada... Sizce dünya üzerindeki bu yerlerin ortak özelliği nedir? Çok soğuk olmaları tabii ki… Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada, -90 derecelik hava sıcaklığıyla Antarktika yer alıyor.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Ölçümlenmiş en soğuk yer -72°C ile Rusya'nın Kuzey Kutbu'na en yakın köyü Oymyakon. Köyde 500 kişi yaşıyor. Oymyakon'da ortalama sıcaklık -40 derece.
Yakutsk'ta kaydedilen en düşük sıcaklık 5 Şubat 1891'de -64.4C idi.
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'de gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10,2 dereceyle Bolu'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
Bilim insanları, evrenin şu ana kadar keşfedilen en soğuk yeri olarak bilinen 5 bin ışık yılı uzaklıktaki Bumerang Nebulası'nın yeni bir fotoğrafını elde etti. Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Yakutistan'ın nüfusu 955.6 bin kişidir (2013 ). Kentsel nüfusun payı - 64.9 % (2013 ). Nüfus yoğunluğu - 0.31 kişi / km² (2013 ) kişidir ve bu sayı Rusya Federasyonu'nun tüm bölgeleri arasında en küçüklerinden birisidir.
Kuzeyde olması nedeniyle Türkiye'den daha soğuktur.
En yüksek hava sıcaklığı 36 derece ila 42 derece arasında olup, en düşük -30 derece ila -40 derece arasında değişmektedir.
Dünya üzerindeki en düşük sıcaklıklardan biri de Sibirya'nın kuzey doğusundaki Verkhoyansk kasabasında 1892 yılında -67,8°C olarak ölçüldü.
Lut Çölü, İran
Bu çöl, 2005 yılında 70.7 °C'lik (159.3 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu belirtilmiş. O nedenle bireylere en yüksek sıcaklığı deneyimlemek üzere Lut Çölü'ne gitmeleri tavsiye ediliyor.
Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, bugüne kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 ºC olarak kayıtlara geçti. Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir.
Antarktika, dünyanın beşinci büyük kıtası. Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alıyor. Kıtanın, yaklaşık yüzde 98'i buzla kaplı. Burada bulunan buz miktarı, yeryüzündeki toplam buz miktarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturduğu için Antarktika, 'dünyanın buzdolabı' olarak adlandırılıyor.
ABD'nin en soğuk eyaleti Alaska'da – kış mevsiminin ortasında – şimdiye kadarki en sıcak aralık günü kaydedildi.
Saha Türklerinde Şamanizm aracılığı ile bu inanç ve gelenekler varlık göstermiştir. Kamlar yönettikleri ayinler ile bu inançları tasavvur etmişlerdir.Saha Türklerinin evren tasarımı Üst Dünya, Orta Dünya, Aşağı Dünya olarak belirlenmiştir. Bu dünyalarda iyeler konum ve görevleri açısından farklılık göstermektedir.
Yakutça veya Sahaca (Saqa tıla), Saha Türklerinin konuştuğu dildir. Türk dillerinin Sibirya grubuna bağlı dil 450.140 kişi tarafından konuşulur. Ayrıca Taymir Yarımadası'nın doğusunda yaşayan halkların ticaret dilidir (Ruslar hariç).
Rusya dondurucu soğuklarla mücadele ediyor. Dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü. Başkent moskova'da da hafta sonunda termometreler eksi 26 dereceye indi. Rusya'da dondurucu soğuğun hayatı etkilemediği bir şehir var.
Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir. Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz.
EVREN SÜREKLİ GENİŞLİYOR VE ISINIYOR Bilim dünyası tarafından geniş çapta kabul edilen Büyük Patlama teorisne göre, evren oluştuğundan bu yana sürekli genişlemeye devam ederken, karanlık maddeyi yeni yıldızlara ve galaksilere sürükleyerek, yol boyunca karşılaştığı gazların ısınmasını sağlıyor.
Bugün 46 milyar ışık yılı uzakta olan galaksilerin kökü o zamandan geliyor. Evrenin Dünya'dan görüp görebileceğimiz en uzak noktasına parçacık ufku diyoruz. 46 milyar ışık yılı uzaktaki galaksilerin ışığı Dünya'ya neredeyse sonsuz süre sonra ulaşacaktır. Bu yüzden evrenin kenarını asla göremeyiz.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Bu sıcaklık 1941 yılından beri gözlemlenen en Aydın ili için en yüksek değer. 2022 yazı içinse Temmuz ayının ortalarında da hissedilen sıcaklık olarak bu değere yaklaşık ölçümler kaydedildi. Aydın ili yıllık sıcaklık ortalaması 17.7°C.
Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri