Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada Antarktika yer alıyor. Dünya üzerinde bilimsel araştırmalar için orada bulunan insanları saymazsak, insanların yaşamadığı tek kıta Antarktika. Kıtada bulunan Vostok, -90 derecelik sıcaklığıyla 'dünyanın en soğuk bölgesi'. Yanlış duymadınız -90 derece...
Bilim insanları evrenin en soğuk yerini belirledi.
Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
(Olonho Topraklarının Başkenti!) Kuzey Kutup Dairesi'nin 450 km güneyindedir. Ortalamalama hava sıcaklığı 8.8 C olan Yakutsk, dünyanın en soğuk şehridir ancak Yakutsk kış mevsiminde daha soğuktur.
Uydular yardımıyla tespit edilen dünyanın en soğuk noktası -93,2 derece olarak ölçüldü. Beklendiği gibi Antarktika'nın tam merkezinde yer alan en soğuk nokta 10 Ağustos 2010 tarihinde tespit edildi.
Uydular yardımı ile tespit edilen ve dünyanın en soğuk noktası olarak geçen Antartika'nın tam merkezi -93,2 derece olarak ölçüldü. Antarktika'nın tam merkezinde bulunan en soğuk nokta 2010 yılının 10 Ağustos tarihinde tespit edildi.
İlgili 17 soru bulundu
Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü. Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk'ta hayat durmuyor. Yakutsk'da yaşayan 250 bin kişi bu soğuğa alışkın. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
Ekonominin ana odak noktası elmas, altın ve kalay cevheri madenciliğidir. Ülkede elmas, altın, gaz, kömür, gümüş ve bakır da çıkarılmaktadır. Ayrıca uranyum da çıkarılmaya başlanmıştır. Mendeleyev tablosundaki bütün elementler Yakutistan'da bulunmaktadır.
Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alır. Türkiye'den yaklaşık 14 kat büyük bir yüzölçümüne sahip. Kıtanın yaklaşık %98'i buzla kaplıdır, geriye kalansa kara kısmıdır. Burada bulunan buz yeryüzündeki toplam buz miktarının yaklaşık %90'ını oluşturduğundan dünyanın buzdolabı olarak adlandırılır.
Yakutistan'da okullar ve resmi kurumlar, sıcaklık sıfırın altında 52 dereceye düşmedikçe tatil edilmiyor. Bölgede bugüne kadar kaydedilen en düşük sıcaklık, sıfırın altında 64 derece. Yaz aylarında görülen en yüksek sıcaklıksa 36 derece olarak kayda geçti.
Kutup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir. Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0 °C'nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40 °C'ye, hatta daha altına iner.
Oymyakon, Rusya: Eksi 71,2 derece
Doğu Sibirya'da bulunan Oymyakon köyü, Dünya'da yerleşim olan en soğuk yer olarak biliniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre Türkiye'nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas. Türkiye'nin en soğuk illeri arasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı'da ölçüldü.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor.
Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak ve en rüzgârlı kıtası. Peki, yerleşik hayatın bulunmadığı, zorlayıcı koşulların hâkim olduğu bu kıta Dünyamız için neden bu kadar önemli? Gelin, Antarktika'yı daha yakından tanıyalım.
Penguenler, martılar, kuşlar, foklar, kalamarlar ve balinalar soğuk, ama besin maddesi açısından zengin Güney Kutbu denizlerindeki planktonları ve balıkları yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Bu canlılardan sadece penguenler bu kıtaya mahsustur. Kutup ayıları Antarktika'da yaşamaz.
Buna göre yapılan ölçümlerde en soğuk deniz suyu Akçakoca'da ölçülürken, ikinci sırada Zonguldak üçüncü sırada ise Bartın'da ölçüldü.
Ardahan'ın Göle ilçesi eksi 28 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri. Doğu Anadolu Bölgesi'nde en soğuk yerleşim birimi, sıfırın altında 28 derece ile Ardahan'ın Göle ilçesi oldu. Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü bölgede, birçok yerleşim biriminde gece hava sıcaklığı eksi 28 dereceyi aştı.
Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşüktür, yaz ise sıcak geçer. En sıcak ay temmuz-ağustos, en soğuk ay ise ocak ayıdır.
Bölgenin güney ve kuzeyi arasında kültürel farklılıklar bulunmasına rağmen, her iki grup da Doğu Ortodoks Kilisesi ile Şamanist ve Tengrici inançlarının bir bileşimini benimsemiştir.
Yakutlar, 13. ve 14. yüzyıllarda Moğol kökenli Buryatların akınlarından sonra Sibirya'nın Baykal Gölü bölgesinden kuzeye göçen ve Türkçe konuşan insanların torunlarıdır. Bölgenin yerlisi olan daha küçük sayıdaki Moğol, Even (Lamut), Tunguz ve Eski Asya halkları da Yakutlarla kaynaşmıştır.
görüntüler sunuyor. Yakutistan'da yaz sadece iki ay. sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri