Yerkabuğunun altında Dünya'nın nikel ve demirden oluşan sıvı halde bir dış çekirdeği ve demirden oluşan katı halde bir iç çekirdeği var.
Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. Dış çekirdekte ise bu karışım erimiş haldedir.
Bunun sebebi, çekirdeğin üzerinde bulunan devasa manto ile kabuk tabakaları ve bu tabakaların uyguladığı basınçtır. 330-360 milyar/giga paskal (veya 3.600.000 atmosfer) gibi aşırı yüksek basınç altında çekirdek katı bir şekilde kalmaktadır.
Yerkürenin dış çekirdeği yaklaşık 2.260 km kalınlığında demir ve nikelden oluşmuş katı olan iç çekirdeğin üstünde ve mantonun altında yer alan bir tabakadır.
Dünyanın katmanları gözlemlenen katmanlar ve gözlemlenemeyen katmanlar olmak üzere de iki grupta incelenir. Ayrıca her bir katman kendi içinde de bölümlere ayrılır. Dünyanın en iç kısmı ve en büyük kütlesi ise "çekirdek, ağır küre veya barisfer" olarak adlandırılan iç kısımdır.
İlgili 36 soru bulundu
İç çekirdek, yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bölgedir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. İç çekirdeğin ısısı dış kısımlarda 4400 0C iken içlerde 6100 0C'ye kadar çıkar.
Dünya'nın dönüşü tam olarak durursa 1 gün 365 güne eşit olur. Yaklaşık 6 aylık dönemler hâlinde Dünya'nın her bir yarısı 3 ay gündüz veya zifiri karanlıktan sonra 3 ay alacakaranlık yaşar. İç çekirdek dönmeyi durdurursa manyetik alan bir miktar zayıflarken gün süresi bu durumdan etkilenebilir.
Çekirdek Katmanı (Barisfer)
Dünyanın en iç katmanıdır. Dünyanın en sıcak katmanı olan barisfer ağır küre olarak da bilinir. Çekirdek, yoğun ve ağır elementlerin olduğu katman olarak kabul edilir.
Dünya katmanının en iç yapısında bulunan ağır küre yani çekirdek, bizlerin duyu organlarıyla gözlem yapılacak bir katman değildir. Bu yapı İç Çekirdek ve Dış Çekirdek olmak üzere iki farklı kısımdan oluşmaktadır. Çekirdek en sıcak katmandır.
Yer çekirdeği, Dünya'nın en iç kısmını oluşturur. En kalın yer katmanıdır (geosfer). Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır.
Yerkabuğunun altında Dünya'nın nikel ve demirden oluşan sıvı halde bir dış çekirdeği ve demirden oluşan katı halde bir iç çekirdeği var.
Dünya'nın çekirdeği, son derece yüksek basınç ve sıcaklıkla karakterize olduğu için burada sıvı bir dış çekirdeğin demir içerikli katı iç çekirdeği çevrelediği düşünülüyor.
Dünya'nın merkezindeki ısının en önemli kaynağı ise radyoaktif maddelerdir. Yerkürenin iç katmanlarında bulunan potasyum-40, uranyum-238, uranyum-235 ve toryum-232 gibi radyoaktif atomlar, daha kararlı bir çekirdek yapısına ulaşmak için ışıma yapar.
Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır.
Güneşin çekirdek sıcaklığı 16 milyon Kelvin (K) derece civarındadır. Suyun yoğunluğunun 160 katı kadar yoğunluğa sahiptir. Bu durum ise suyun 7 katı yoğunluktaki demir yoğunluğunun 20 katı fazla yoğunluk demektir. Bununla birlikte Güneşin iç bölgesi hala gazdır.
Araştırmacılar, çekirdeğin ısısının Güneş'in ısısından yaklaşık 500 derece düşük ve ortalama 6000 santigrat olduğunu söylüyor.
Taş Küre (Litosfer): Dünyanın en sert ve en dış katmanıdır. Yer kabuğunu oluşturan tabaka olarak bilinir. Kara canlıları burada yaşar.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır.
Bu katman adını, atmosferimizin bu bölümünde sürekli değişen ve gazları karıştıran hava koşullarından alır. Troposfer, Dünya'da nerede olduğunuza bağlı olarak 8 ile 14 kilometre arasında bir kalınlığa sahiptir. Kuzey ve Güney Kutbu'nda en incedir. Bu katmanda soluduğumuz hava ve gökyüzündeki bulutlar bulunur.
1: Gaz katmanı(Atmosfer) 2: Su katmanı(Hidrosfer) 3: Yer kabuğu(Litosfer) 4: Magma katmanı(Pirosfer) 5: Çekirdek katmanı(Barisfer) ATMOSFER (HAVA KÜRE) Dünyayı saran gaz tabakasıdır,hava küre adına verilir.
Coğrafyanın temel konularından biri olan dünyanın katmanları 5 tabakadan oluşur. Bunlar; Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)'dir.
Yere en yakında bulunan, içinde pek çok gazın yer aldığı katman troposferdir. Dünyanın farklı açılarında kalınlığı ve içindeki gaz miktarı değişiklik göstermektedir. Kutuplarda yaklaşık 9 km, ekvatordaysa 16 km kalınlığa sahiptir. Bu nedenle yoğunluğu en fazla olan katman troposfer katmanıdır.
Song ve Yang, "Salınımın bir döngüsü yaklaşık yetmiş yıldır, yani kabaca her 35 yılda bir yön değiştiriyor." diye eklediler. Daha önce 1970'lerin başında yön değiştirdiğini ve bir sonraki dönüşün 2040'ların ortalarında olacağını tahmin ettiklerini söylediler.
Bahsettiğimiz araştırmaya göre, Plüton büyüklüğünde sıcak bir demir top olan Dünya'nın iç çekirdeği, gezegenin geri kalanıyla aynı yönde dönmeyi bıraktı ve hatta başka yöne dönüyor olabilir.
Böyle bir durumda gezegenimizin çekirdeğinin tamamen soğuması 91 milyar yıl alacak ve gezegenimiz başıboş bir şekilde gezen bir kaya parçasından başka bir şey olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri