Şu anda toplam vegan, vejeteryan ve ilgili tüm kategorilerin sayısı dünya nüfusunun yüzde 14'üne yakın. Bugün 1 Kasım Dünya Vegan Günü: Peki, Bu Veganlık Dedikleri Nedir?
Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde dünya çapındaki veganların sayısının 79 milyona ulaştığı, vegan yaşam felsefesi ve pratiklerine yönelik ilginin de dünya çapında katlanarak arttığı, bu merakın 2014'ten 2020'ye kadar Hollanda'da yüzde 645'e, Yunanistan'da yüzde 590'a, Türkiye'de yüzde 395'e yükseldiği ...
Hal Herzog, "Vejetaryen ve Veganların %84'ü Et Yemeye Dönüyor.
TEL AVİV, İSRAİL
Dünyada nüfusa göre vegan kişi sayısı en yüksek olan ülke. İlk vegan yemek okulunun burada açılması, her eylül ayında en büyük vegan festivallerden birine ev sahipliği yapması, 400'den fazla vegan ve vegan-dostu işletmenin bu şehirde olması boşa değil.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
İlgili 30 soru bulundu
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
New York Üniversitesi'nden Michelle McMacken's in yayınlarına göre; çok iyi ve doğru bir şekilde yapılırsa et içermeyen bir diyetin oldukça sağlıklı olabileceği görülüyor.
Vegan beslenmek son yıllarda oldukça popüler hale geldi. İnsanlar artık doğaya olan saygılarından dolayı et yemeyi azaltıyorlar. Hiçbir şekilde hayvan ürünü tüketmeyen sporcu et yiyenleri geçti. Powerlifting sporuyla ilgilenen Patrik Baboumian isimli vegan sporcu, Almanya'nın En Güçlü Adamı unvanını kazandı.
Araştırmalara göre, dünyadaki vegan birey sayısı dünya nüfusunun yüzde 1'inden az olarak düşünülür (2, 3).
Topluluğun neredeyse yarısını vejetaryen diyetleri uygulayan insanlar oluşturur. Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Şu anda toplam vegan, vejeteryan ve ilgili tüm kategorilerin sayısı dünya nüfusunun yüzde 14'üne yakın.
Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler.
Vejetaryenliğin sağlık üzerindeki etkisi de karma olacaktır. Springmann'ın bilgisayar modeli, herkes 2050'de vejetaryen olsa, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, inme ve bazı kanserlerde azalma olacağı için ölüm oranlarında da yüzde 6-10 oranında düşüş öngörüyor.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Hindistan'da yaklaşık 400 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 39'u, vejetaryen olduğunu söylüyor. Hindistan'daki vejetaryen yemeklerin büyük bir kısmı da aslında vegan kategorisine girebiliyor, yani hayvansal hiçbir ürün içermiyor.
Vegan olmak hiç zor değil ve gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor ancak kendinizi “zor” olarak tanımladığınız bir hayvan kullanımı reddi içinde bulduğunuzda, reddetmemenizin hayvanlar için yarattığı zorluğu düşünürseniz, hiçbir hayvan kullanımından vazgeçmenin zor gelmediğini göreceksiniz.
yukarıdaki linkte kanalını ziyaret edebileceğiniz, kendisi vegan olup vegan yemekler ve atıştırmalıkları kanalında kendince tanıtmaya çalışan bir kardeşimizin kanalı. kendisini tanımıyorum ama konuşma tarzı ve üslubu, sevecen, insanclık ve pozitif bir kardeşimiz olduğu yönünde izlenim veriyor.
Veganlığın amacı nedir? Bir yaşam biçimi olarak veganlık tıpkı insanlar gibi duygulara sahip olan; acıyı, mutluluğu, hüznü hissedebilen; yaşamak için mücadele eden ve ölümden kaçan hayvanların insan faydası için öldürülmesini ve sömürülmesini önlemeyi amaç edinmiştir.
Levent PINAR - Founder - Vegan Dünyası | LinkedIn.
" tütün ekilirken, biçilirken tarlada istenmeden de olsa öldürülen hayvanlar olduğu için, vegan değildir."
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Yerli üretim şekerleri ve şekerli ürünleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şeker pancarından üretilen şekerler her zaman vegandır.
🥩 Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. 🥩 Sindirim sistemine ve beyin sağlığına yararladır. 🥩 Düzenli olarak et yemek keratin seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar.
Et yemeyi bırakırsanız çinko eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu da uzun vadede saç dökülmelerine neden olabilir. Et yemeyi bırakmaya karar verdiyseniz, günlük önerilen miktardan %50 daha fazla çinko tüketmelisiniz.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri