Durum Fiilleri Durum fiillerini bulabilmek için fiilin önüne "onu" kelimesi getirilir. Eğer anlamsız oluyorsa o fiil durum fiilidir.
Durum fiillerinde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) yoktur. Bu yüzden durum fiillerinde, fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alamayız. Fiilin başına getirilen "onu" sözcüğü ile durum fiili olup olmadığını anlarız.
Durum fiilini örnekler ile detaylarına bakılacak olursa Dün akşam sabaha kadar ağladı sözcüğünde ağlamak fiil ve yüklem olarak görünmektedir. Buradaki durum fiiline kim ağladı olarak sorulması halinde "O" 3. tekil şahıs olarak gizli özne ortaya çıkmaktadır.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
"ben uyudum." dediğinizde ise, uyumak sözcüğü bir nesneyi etkilemez, sadece öznenin o andaki durumunu bildirir, durum fiilidir. uyumak, bakmak, durmak, ağlamak, gülmek gibi fiiller durum fiilleridir.
İlgili 32 soru bulundu
O halde “sevecek” fiili iş fiilidir. 2. Durum (Hareket) Fiilleri: Fiilin nesneyi etkilemediği fiillerdir.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
"Ağladı" fiili "neyi, kimi" sorularına cevap vermediği için durum fiilidir. "Bağır-, yat-, kız-" fiilleri nesneye ihtiyaç duymadıkla- rı için durum fiilidir. Öznenin iradesi dışında, dış etkilerle gerçekleşen, bir durumdan başka bir duruma geçişi ifade eden fiillerdir.
Aynı zamanda oluş fiilleri nesne de almazlar. Örnek: İnsanlar, gün geçtikçe yaşlanıyorlar. (Onu yaşlanmak ifadesi olmuyor. Yani nesne almamış ve eylemin gerçekleşmesi zaman içerisinde kendiliğinden olmuştur.)
Yalın fiiller geçişli fiiller, geçişsiz fiiller diye ikiye ayırılır. Bu iki çeşit fiil şekil bakımından aynıdır. Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
Cümlenin yüklemi tespit edilir. Fiiller “-mek, -mak” mastar ekini alabilen sözcükler olduklarından cümlenin yüklemine bu mastar eklerinden uygun olanı getirilip yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilir.
Ad ya da eylem tabanlarına yapım eki getirilmek suretiyle oluşturulmuş olan eylemlere türemiş fiil denir. Yani yapım eki kullanılması ile beraber türemiş fiil üzerinden eylem ortaya çıkarılır. Aynı zamanda türemiş fiiller birden fazla yapım eki alması üzerinden meydana gelebilmektedir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Şimdiki zaman ya da gelecek zaman üzerinden kullanışı farksız olan, -ing eki almayan sözcük türleri durum fiilleri olarak bilinir. Devam eden bir eylemi anlatmak yerine bir durum belirttiği için bu fiiller ek almaz.
Oluş eylemleri: Doğa olaylarının anlatıldığı eylemler bu gruba girer: (çiçek) aç-, (güneş) bat-, (gün) bit-, (gökyüzü) bulutlan-, (sular) çekil-, (sis) çök-, (gök) delin-, (güneş) doğ-, (rüzgar) es-, (hava) ısın-, (deniz) kabar-, (gök) karar-, (rüzgâr) kavur-, (lodos) kop-, (akşam) ol-, (deniz) patla-, (yaprak) sarar-, ...
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
fiillere duygu fiilleri denir. İdrak fiilleri ise zihnin anlamlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan fiillerdir (anlamak, düşünmek, bilmek, hatırlamak vs.).
Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi. Oluş fiilleri belli aşamalardan geçerek meydana gelmiş durumları anlatır. Ağarmak da uzun bir süreçten geçtiği için oluş fiilidir.
-Iş/-uş-, -Il/ul-, -It/-ut-, -dIr/dur-, -tIr-/-tur- ve -In/un- çatı eklerinin yukarıda zikredilen işlevinden farklı bir kategoride değerlendirilebilecek olan iki işlevi daha vardır; ki bu, oluş fiilini kılış fiiline (kaynamak > kayna-t-mak); kılış fiilini oluş fiiline (düğümle- > düğümle-n-mek) dönüştürmektir.
(uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.) Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.
Eylem. üşümek fiilinin üçüncü tekil şahıs geçmiş zaman kip eki almış hali.
Oluş fiili olan cümlelerde nesne bulunmamaktadır. Ayrıca bu cümlelerde eylemler kendi kendine oluşmaktadır. Bu nedenle cümle içerisindeki eylemlerin nasıl oluştuğuna bakarak eylemin oluş fiili olup olmadığını anlamak mümkündür. Ayrıca bu eylemlerde iş kılış fiilinden farklı olarak onu kelimesi başına getirilemez.
Fiillerin içerikleri ile ilgili de bilişsel, du- yuşsal, duygusal faaliyetleri bildiren coşmak, delirmek, huylanmak, korkmak gibi fiillerin oluş; düşünmek, öğrenmek, bilmek, anlamak gibi fiillerin kılış ve kılınış; alışmak, beğenmek, bıkmak, bunamak, gücenmek, özlemek, sevinmek, tiksinmek gibi fiillerin ise durum ve ...
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıkta kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili denir. Bu sebepten dolayı özne ya da belirtili nesne gibi unsurlar bu konuda ön plana çok fazla çıkmaz. Yani, 'Onu' kelimesi cümlede kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri