Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Duruşma hangi hallerde kapalı yapılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Duruşma hangi hallerde kapalı yapılır?

Duruşmalar herkese açıktır. Ancak genel ahlak veya kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılması mahkemece karar verilebilir (CMK m. 182/2). Bu hallerde duruşma kapalı yapılsa da hükmün açık duruşmada tefhimi zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.com

Hangi durumlarda duruşma kapalı olur?

Madde 182- (1) Duruşma herkese açıktır. (2) Genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hâllerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir. (3) Duruşmanın kapalı yapılması konusundaki gerekçeli karar ile hüküm açık duruşmada açıklanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi duruşmalar kapalı yapılır?

Sanık koltuğunda oturan kişinin on sekiz yaşını doldurmamış olduğu hallerde duruşma kapalı şekilde yapılır ve duruşma sonunda karar da kapalı duruşmada açıklanır. Mahkemede duruşmanın kapalı şekilde yapıldığı hallerde; bazı kişilerin duruşmadan bulunmasına izin verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Duruşma ne zaman kapalı yapılır?

CMK m. 182'ye göre “Duruşma herkese açıktır. Ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Kapalı duruşma neden yapılır?

1- İhtiyari kapalılık; kamu güvenliği ve genel ahlâkın gerekli kıldığı durumlarda duruşmaların bir kısmı veya tamamının kapalı yapılmasına karar verilebilir. Duruşmanın açık yapılması durumunda genel ahlâkın ve kamu güvenliğinin kesin biçimde zarar göreceğinin kabul edildiği durumlarda kapalılık kararı verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ceza Mahkemesi Süreci Nasıl İşler? Neler Yaşanır? Neler Yapılmalıdır? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kapalılık durumu nedir?

Meşceredeki tüm ağaçların toprağı örtme durumu kapalılık ile ifade edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ktu.edu.tr

Davanın kapalı olması ne demek?

Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adalet.gen.tr

Sanık karar duruşmasına katılmak zorunda mıdır?

Sanığın duruşmada hazır bulunması kendisi açısından bir hak olduğu gibi aynı zamanda bir yükümlülüktür. Bu nedenle sanığın duruşmadan haberdar edilmesi ve duruşmaya katılmasının sağlanması gerektiği gibi kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılabilmesi de mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iupress.istanbul.edu.tr

Duruşma En fazla kaç kez ertelenebilir?

Duruşmanın kaç kez ertelenebileceği konusunda kesin bir kural olmadığından gerektiği kadar ertelemek hakimin takdirindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Haftasonu duruşma olur mu?

Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fatmanurtoprak.com

Her duruşmaya katılmak zorunlu mu?

Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: veyisaydin.av.tr

Sanığın yokluğunda duruşma yapılabilir mi?

4-) Duruşmanın disiplinini bozan sanığın mahkeme salonundan dışarı çıkartılması. Sanık, duruşmanın disiplinini bozucu davranışlarda bulunursa, mahkemece sanığın dışarı çıkartılmasına karar verilebilir. Bu halde sanığın yokluğunda duruşmaya devam olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Sanığın yokluğunda duruşma yapılır mı?

(1) Suç, yalnız veya birlikte adlî para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise; sanık gelmese bile duruşma yapılabilir. Bu gibi hâllerde sanığa gönderilecek davetiyede gelmese de duruşmanın yapılacağı yazılır. Makaleler: Ceza Muhakemesinde Duruşma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Stajyer avukat kapalı duruşmaya girebilir mi?

Madde 18 — Stajyer, staj eğitim çalışmalarını aksatmamak koşuluyla, avukatla birlikte duruşmaları izler. Avukatın yazılı olur vermesi halinde bizzat Avukatlık Kanununda belirtilen mahkemelerdeki duruşmalara girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Duruşma olmadan karar verilir mi?

duruşma yapılmadan karar verilir.” hükmü yer alırken, Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 355. maddesinde ise, “İnceleme, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılır. Ancak, bölge adliye mahkemesi kamu düzenine aykırılık gördüğü takdirde bunu resen gözetir.” hükmü yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkemesi olan biri mahkemeye gitmezse ne olur?

Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır. Dosyanın yenilenme koşulu üç ay içerisinde dilekçe vermekle mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denizaslanihukuk.com

Duruşma kaç ay ertelenir?

Ceza yargılamalarında duruşma gününün verilmesi davanın görüldüğü mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterecektir. Adliye sarayı bulunan küçük ilçelerde dava dosyalarının yoğunluğunun az olması nedeniyle genellikle duruşmalar 1 ay veya 2 aylık sürelerde ertelenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

Bir mahkeme kaç ay sürer?

Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuralaltun.com

Savcı hakimin kararını bozabilir mi?

Savcı mütalaasında; sanığın beraatini, cezalandırılmasını yada ceza verilmesine yer olmadığı yönünde talep ve mütalaa verebilir. Savcılık mütalaası, mahkeme savcısı tarafından duruşmanın görüldüğü sırada hazır ise, duruşma sırasında mütalaa Cumhuriyet savcısı tarafından bildirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esraakyildiz.av.tr

Hakim karşısında nasıl savunma yapılır?

Ceza davasında savunma, yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Sanık, dava konusu olayın nasıl meydana geldiğini ve delillerini mahkeme huzurunda bildirir. Yine varsa şikayetçi olan katılan da beyanlarını sunabilir. Yine konu hakkında bilgisi olan tanıklar da mahkeme huzurunda dinlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Ilk duruşmada karar verilir mi?

Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelgazete.com

Sanık olmadan karar verilebilir mi?

CMK m.193/2 uyarınca; duruşmada sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmeyecekse, sanığın sorgusu yapılmadan sanık hakkında karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Mahkemede kapalı dosya ne demek?

UYAP'tan Dosya Kapalı Ne Demek? UYAP'ta dosya kapalı ifadesi yargılamasının tamamlandığı, dosyanın infaz edildiği ve işlemden kaldırıldığı anlamına gelmektedir. İcra söz konusu olduğunda icranın veya borç tahsilinin yapıldığı anlamı taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Bir dava dosyası ne zaman kapanır?

Ceza davası açıldığında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilirse dosya kapanır. KYOK kararı alınabilmesi için delillerin yeterli suç şüphesi oluşturmaması ya da kovuşturmanın mümkün olmaması gerekir. Bu koşullar sağlandığında dosya kapanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Duruşmanın aleniyeti nedir?

Duruşmanın aleniliği ilkesi, muhakeme işlemlerinin kamuya açık olarak yapılmasını ve bunların duyurulabilmesini ifade eder. Söz konusu ilke adil yargılanma hakkının bir parçası olarak hem Anayasa'nın 141. maddesinde hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde güvence altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT