vücudunun tamamını yıkamak. mutlak banyoya girmen gerekli. yanlış olmasın yanılmıyorsam peygamberiz diyor ki " birisi cünüpken bir suya nehre ya da göle ayağı takılıp düşse tüm suya gömülüp çıksa gusül etmiş olur" demiş. yani vücudun tamamının ıslanarak yıkanması gusüldür. başka şekli yok. mecbur gireceksin.
Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Teyemmümün su bulunmadığında yapılabileceği âyet-i kerîmelerde açıkça belirtilmiştir (en-Nisâ, 4/43; el-Mâide, 5/6).
Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur.
Gusül alırken, sabun kullanmak şart değildir
Gusül alırken sabun kullanmakta bir beis yoktur. Fakat gerekliliği ise, şart değildir.
Teyemmüm, su bulunmadığında, ya da var olan suyu kullanma imkânı olmadığında, abdestsizlik, cünüplük gibi hükmî kirliliği gidermek amacıyla temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye sürülen ellerle yüz ve iki kolun mesh edilmesi şeklinde yapılan hükmî temizlik demektir.
İlgili 35 soru bulundu
Zevk suyu tenasül uzvunun intişarından sonra, şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıya denir. Bu üçünden sadece meni gusül abdestini gerektirir. Diğer ikisi sadece abdesti bozar. Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir.
Mezî de beyaz ve ince bir su olup şehvet hissi galebe çaldığı anlarda meydana gelen bir sudur. Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez.
BOSALDIKTAN SONRA HEMEN ABDES ALIRSAN GUSUL KABUL OLUR.. ANCAAAAK DAHA SONRA İÇİNDE ARTA KALAN MENI SEN FARKINDA OLMADAN DİSARİ CİKAR VE YİNE CÜNÜP OLURSUN.. YİNE GUSUL ŞART OLUR.
Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gusletmek gerekir.
Müslümanlar arasında yaygın olan davranış banyodan önce gusül abdesti almaktır. Çünkü banyo yapacağın halde gusül abdestine zaman ayırıp abdest almak daha sevap sayılmaktadır. Yani gusülden sonra banyo yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.
mutlak banyoya girmen gerekli. yanlış olmasın yanılmıyorsam peygamberiz diyor ki " birisi cünüpken bir suya nehre ya da göle ayağı takılıp düşse tüm suya gömülüp çıksa gusül etmiş olur" demiş. yani vücudun tamamının ıslanarak yıkanması gusüldür. başka şekli yok.
Gusle başlamak niyet sayılır ayrıca dilinizle niyet etmeniz şart değil sünnettir. Gusletmek niyetiyle banyoya girdikten sonra niyet etmeseniz farzları yerine getirseniz gusül abdestiniz tamamdır.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Meşru bir yolla cünüp olmak haram değildir, cünüp kişi asla pis olmaz. Gusletmesi farz olan birisi temizlik de yapar, bulaşık da yıkayabilir, yemek de yiyebilir. Fakat ağzını ve ellerini yıkamadan yemek yemesi mekruh olmakla beraber haram değildir. Gusülsüzlüğü bu gibi işlerine engel ve mâni olmaz.
Cünüp ölen, kâfir olarak mı ölür? Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz.
Zevk için mastürbasyona asla izin verilmemiştir. Bununla beraber cinsî duyguları baskın gelmesinden dolayı sıkıntıya düşecek yahut sağlığı etkilenecek olan bekârlar ile eşiyle ilişki kurması mümkün olmayan evlilerin istimna etmesinde sakınca görülmediği ifade edilmektedir.
Yani erkekte meninin çıkması, kadında orgazmın gerçekleşmesi halinde istimnâ gusül yapmayı gerektirir. Aksi takdirde gusül gerekmez ve bunun ibadetlere de bir etkisi yoktur.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir.
Cenâbet olan, yani cinsî münasebette bulunmuş yahut rüyada ihtilâm olmuş veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden şehvetle inzal vaki olmuş kimseye cünüp bu durumuna da cenâbet denir. Cinsî münasebetle meni gelmese de kişi cünüp sayılır. Bunun için sünnet mahallinin kadının cinsel organında kaybolması gerekir.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez. 3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez.
Islaklığı fark ederse. ' cevabını verdi” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bkz. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Dolayısıyla kadınların da erkekler gibi ihtilam olmalarından sonra çamaşırlarında ıslaklık görmeleri hâlinde gusletmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri