Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir. Fazla kilolu kişilerde bu rahatsızlık çok sık görülmektedir.
Özellikle eklem kireçlenmesi olan hastalar için dizde sıvı birikmesine iyi gelen yöntemlerden biri fizik tedavi ve egzersiz programlarıdır. Düşük yoğunlukta egzersizler yaparak yakınmalarınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca, doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçları kullanmak da diz ağrınızı azaltacaktır.
Bu sıvı herkeste bulunur fakat bazı kişilerde çeşitli sebeplerle bu sıvı azalır ya da biter. Bu durumda vücut bu sıvıyı yeterli oranda temin edemez ve dışardan eklem içerisine enjekte edilmesi gerekir. Eklem sıvısının azalması ya da tamamen bitmesi eklemde ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açar.
Dizde sıvı kaybı, diz eklemi içinde doğal olarak bulunan kayganlaştırıcı eklem sıvısının azalması durumunu ifade eder. Dizde sıvı kaybına neden olan çok sayıda sağlık sorunu vardır. Dizde sıvı kaybının en sık nedeni osteoartrit (kireçlenme) ve yaşlanmadır.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
İlgili 36 soru bulundu
Eklemlerdeki sıvı azalmalarını engellemek için mutlaka hareketsiz yaşamdan kaçınılmalıdır. Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Diz eklem sıvısının yapısının değişmesi ve özelliğini kaybetmesi ise diz kireçlenmesi başta olmak üzere çeşitli eklem hastalıklarına neden olabilmektedir. Eklemde gerekli olan kaliteli yapısal özelliğe sahip sıvıyı üretilemediğinde, bu sıvının eklem içerisine bir iğne ile enjekte edilmesi gerekebilir.
Diz sıvı kaybı belirtileri ağrı ve şişlik olarak ortaya çıkar. Dizde takılma hissi veya dizden ses gelmesi, hastaların şikayetleri arasındadır. Özellikle diz ekleminde hareket etmede zorluk ve hareket kısıtlılığına dikkat etmek gerekir. Zira bu belirtiler, hastalığın ilerlediğinin kanıtıdır.
Bamya tohumu menisküs, eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme gibi diz problemlerine şifaları ile faydalı olmaktadır. Diz ağrısı yaşayan kişilerin bu tohumu suyun içinde bekleterek içmesi ya da kür olarak uygulaması önerilir.
Bozulan normal eklem sıvısı özellikleri eklemin yük taşıma ve kıkırdağın beslenme durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerle dizde uzun süreli ve tekrarlayıcı özellikte sıvı toplanması uygun tedavi edilmelidir.
İltihaplı romatizmal eklem hastalıklarında Omega-3 yağ asidi yüksek olan besinler önerilir. Güçlü omega-3 yağ asidi kaynağı olan balık türleri arasında hamsi, orkinos, sardalya, istavrit ve somon sayılabilir.
Dizde azalan sıvıyı takviye etmek için eklem sıvısı iğneleri var. Bir tanesi 600-700 lira.
Eklemlerde herhangi bir nedenle sıvı toplanması durumunda genelde eklemin iğne ile boşaltılması gerekir. Elde edilen eklem sıvısının gerekli durumlarda hücresel ve kimyasal analizi yapılır. Böylece eklem boşaltıldığı için hastanın şikayetleri azalır ve sıvı analizi ile tanısal anlamda katkı sağlanır.
Şişme: Diz kapağınızın etrafındaki cilt, özellikle etkilenen diz normal olanla karşılaştırdığında belirgin şekilde şişik olduğu görülür. Sertlik: Diz eklemi içinde aşırı miktarda sıvı bulunduğu için bacak tamamen bükülemeyebilir. Ağrı: Dizde sıvı birikmesinin nedenine bağlı olarak, diz eklemi çok ağrılı olabilir.
Diz ekleminin etrafındaki alana lokal anestezik enjekte edilebilir. Bunun yerine anestezik sprey de kullanabilir. Eklemde fazla sıvı varsa başlamadan önce az miktarda sıvı alabilir. Bir şırıngaya bağlı bir iğne kullanarak hyaluronik asit eklem boşluğuna enjekte edilir.
Tip 2 Kolajenin egzersizle birlikte eklem işlevselliğini iyileştirmede ve eklem ağrısını azaltmada yararlı olduğunu gösteren araştırmalar da bulunuyor.
Eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonlarının yan etkileri arasında kas ağrısı ve sertliği olmaktadır. Bazen uygulama sonrası hareket etmede zorluk, eklem ağrısı ve eklemde şişlik veya kızarıklık da karşılaşılan durumlar arasındadır.
Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra diz ağrıları için de kuyruk yağı kremi kullanılabilir. Bu yüzden evde kuyruk yağı kremi hazırlanmaktadır. Bu krem diz ve eklem ağrılarında kullanıldığında olumlu sonuç verebilir ancak yüzde kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
Kuyruk yağı romatizma ve eklem ağrılarını dindirecek kadar etkili bir yağdır. Kan dolaşımına katkısı sayesinde vücudun herhangi bir noktasında oluşan ağrıyı dindirir.
Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır.
Dizlerinde ileri kıkırdak aşınması olan 158 hastada, kıkırdak aşınmasının derecesi ile D vitamini düzeyi karşılaştırılmış. 50 yaş üstünde ve çeşitli derecede diz ağrısı çeken kişilerle yapılan bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan hastaların birçoğunun ileri kireçlenme bulguları olduğu görülmüştür.”
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri