Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir konuyu savunmak, bir konuyla ilgili açıklamada ve kanıtlamada bulunmak amacıyla yazılan, çoğu kez öğretici, eğitici nitelikte olan yazılardır. Makale bir düşünce yazısıdır.
Makale, okuru bilgilendirme amacı taşıyan, her türlü konuyu, olayı ya da durumu ele alan, bunları kanıtlama yoluna giden düşünce yazısıdır. Deneme, her türlü konuda yazarın kendi görüşlerini kanıtlama amacı taşımadan okurla sohbet havasında, konuşur gibi yazdığı yazı türüdür.
Toplumu; bilimsel, siyasal, sanatsal ya da sosyal bir konu üzerinde düşündürmeyi, tartıştırmayı, bu yolla gerçeklere ulaştırmayı amaçlayan yazı türlerine düşünce yazıları denir. Topluma haber iletmeyi amaçlayan yazılar da bu grupta yer alır. Yazar ya da haberci, okuyucusunu bilgilendirmek ister.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Konuyla ilgili terminolojiler ve terimler kullanılır. Edebiyatta Bildiri Yazısı Nasıl Yazılır? Bildiri, bir konuda üretilen özgün düşünceleri bilimsel bir dille genellikle konuya ilgililerden ve uzmanlardan oluşan bir toplantıda sunmak için oluşturulur.
Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılır. Düşünce yazılarında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır. Olay yazıları ise serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur. Yazılı anlatım türleri kaça ayrılır ve özellikleri nelerdir?
Otobiyografinin belirleyici özellikleri
Otobiyografi düşünsel planla yazılır. Yazar daha çok kendisini öne çıkartabilir. Biyografilerde objektif olunmalıdır. Otobiyografi kişinin şahsını kendi diliyle anlatmasıdır.
Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir.
Düşünce yazıları sanatsal boyutlu yazılar değildir; bir gözlem, deneyim ya da araştırmaya dayalı yazılardır. Yazarın sanatlı anlatım kaygısı yoktur. Düşünce yazıları genellikle deneme, fıkra, eleştiri gibi öznel yanı bulunan ve genellikle gazete çevresinde oluşan yazılardır.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Edebiyatta dille yapılan kompozisyon; duygu, düşünce, hayal ve isteklerin, olay ve durumların estetik bir planla yazılı veya sözlü olarak anlatılması anlamına gelmektedir.
Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor. Bildirme yazılarını; biyografi, otobiyografi, haber, röportaj, reklam, dilekçe oluşturuyor. Masal; İçeriğini olağanüstü olaylar ve varlıkların süslediği, zaman ve yer kavramlarının belli olmadığı yazı türüdür.
Bir yazarın herhangi bir konu üzerinde, özel görüş ve düşüncelerini iddiasız, kesin kurallara varmaksızın anlattığı yazılara deneme denir. > Denemede konu sınırlaması yoktur. Yazar, iste¬diği konuyu ele alıp işleyebilir. > Yazarın anlattıklarını kanıtlama kaygısı yoktur. >
Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikâye (öykü) denir. » Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır. » Dar bir zaman dilimini kapsar. » Olayla ilgili yer ve zaman bellidir. » Romana göre kısa eserlerdir. » Karakter sayısı azdır. » Serim, ...
Otobiyografi ya da bir diğer deyişle öz yaşam öyküsü; bir yazarın şahsi yaşam öyküsünü anlattığı bir edebiyat türüdür.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Otobiyografi bireyin şimdiki yaşamını, geçmişini ve geleceğe yönelik beklentilerini yazılı olarak anlatmasıdır. Birey yaşam öyküsünü anlatırken önemli gördüğü özellikleri ve bu özelliklere karşı tutumunu, bunların oluşmasında rol oynayan geçmiş olaylara ve kişilere verdiği önemi yansıtır.
Yaşanmış, bitmiş olayların üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra yazılan yazı türleridir. Günlük ise içinde bulunulan zamana yöneliktir. Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür. Günlük yaşanırken anı ise yaşandıktan sonra yazılır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir. Anne Frank'in Hatıra Defteri günlüğü.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
Düzyazı şeklinde yazılmış eserlerdir. Örneğin roman, öykü, makale, destan, biyografi, gezi yazısı gibi türler mensur eserlerdir. Şiir bir metin türü müdür? Evet, metin türüdür.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri