Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
Çok konuşan insanlara geveze, çenebaz, çaçaron ve çalçene şeklinde adlandırılır. Az konuşan kişiler ise suskun ve sakit olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözümüzde de geçer.
Özelikle seçilmişlerin canlı yayınlarda söyledikleri daha sonra pişman olmalarından dolayı düşünmeden konuşmak elbette mümkündür. Beyin ile ağız arasındaki bağlantının kesilmesi halinde ortaya çıkan durum. Aslında düşünmeden eylemde bulunmak ya da konuşmak normal koşullar altında mümkün değildir.
Bir tiyatro oyununda, kişilerden birinin sahnede yalnız kaldığında kendi kendine yaptığı, duygularını, niyetlerini açığa vuran konuşma. Dinleyicilere bir kişinin anlattığı, genellikle güldüren olaydır.
Fikir Turu · Kendi kendine konuşurken delirir mi insan? Bazen kendinizi, bazen de başkalarını kendi kendine konuşurken yakalar, buna şaşırır, hatta endişeye kapılırız: Acaba deliyor muyuz? Bir klinik psikolog olarak hemen yanıt vereyim: Hayır! Her kendi kendine konuşma bir delilik eylemi değildir.
İlgili 39 soru bulundu
çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûtî
Leffaf kelimesi hem çok konuşan hem de konuştuklarıyla insanları sıkan kişi anlamına gelir. Günümüzde aşırı konuşan kişiler için yaygın olarak kullanılan kelimelerin başında geveze geliyor. Çene çalmak deyiminden türetilen çalçene, geveze ve leffaf sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Kompulsif konuşma olarak da bilinen konuşma bağımlılığı, isminden de anlaşılabileceği gibi sosyal olarak kabul edilebilir olan sınırın üzerinde süreler boyunca karşıdakiyle konuşma eğilimine verilen isimdir.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
Araştırmacılar son zamanlarda, oldukça hızlı konuşma (kısaca ERS) olarak adlandırılan durumun temelini araştırmaya başladılar. İyi yönetilen bir konuşma bozukluğu, beyninizin bu hıza geri dönüşler yapması beraberinde üstünlük belirtilerini kanıtlıyor.
Fazla konuşkan ve karşısındaki insanın konuşmasına fırsat vermeyecek kadar geveze olan kişilere boşboğaz denir.
hiddis / hiddîs. Çok sözlü, çok konuşan.
Sosyal olmayan insan davranışları sergileyen bireye verilen ad. Kalabalık ortamlarda bulunmayı sevmeyen kişidir. Kimsenin olmadığı sakin yerler bu tip insanlar için her zaman ilgi çekicidir. Kalabalık ortamlarda genelde saklanma isteği içindedirler.
Suskunluk veya mutizm (Latince mutus 'sessiz' kelimesinden), başkalarının konuşmalarını duyma yeteneğini korumaya veya sürdürmeye devam etmeye rağmen konuşmanın ortaya çıkmaması olarak tanımlanır.
1- Munis: Arapça kökenli bir sözcük olan munis, hem aşina ve alışıldık hem de sakin anlamına gelir. Örnek Cümle: Mülayim insanlar karşısındaki insanı kırmaktan çekinirler.
Her kültürde farklı şekillerde isimlendirilen bu özelliğe tıbbın konusu haline geldikten sonra eşcinsellik (homoseksüellik) denmeye başlanmıştır.
Cinsel bağımlılık, hiperseksüalite ve kompulsif cinsel davranış gibi farklı isimlerle anılır. Nemfomani kadınlarda hiperseksüaliteye verilen spesifik isimdir. Erkeklerdeki karşılığı ise satiriasis olarak adlandırılır.
İnterseks olarak da adlandırılan bu durum, bir insanda hem erkek hem de kadın cinsiyetine ilişkin özelliklerin çeşitli oranlarda yer alması anlamına gelir. Genetik bozukluklardan kaynaklanan hermafroditizm hastalığına sahip olan bireyler hermafrodit olarak adlandırılır.
Öfkeli insanla geçinebilmenin bir diğer inceliği, abartı ve yalan olmadan, onun değer verdiği özelliklerini ifade etmektir. Beğenilmek, reddedilmeyi azalttığı için karşı tarafın öfkesini dindirebilir. Hâlbuki devamlı tenkit edilen kimse, reddedildiği duygusunu yaşar ve ortaya çıkan gerilim öfke doğurur.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri