Dutun anavatanı Çin'dir. Özellikle Güney Asya ve Avrupa ülkelerinde sık sık yetiştirilen bir meyvedir. Ülkemizde dut üretimi en çok Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılır. Malatya, Kahramanmaraş, Ankara ve Elazığ dut yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Dut üretiminin en yoğun olduğu iller; Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak sıralanmıştır. Dutun tüm dünyada ve ülkemizde birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Dutun meyvesi dışında farklı kısımları da değişik şekillerde değerlendirilebilmektedir.
Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nden Doğu Anadolu Bölgesi'ne hemen her yerde dut yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Malatya ve Tokat illerinde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yaygındır. -Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir.
Vatanı Çin'dir. 15 m'ye kadar boylanır. Gövde silindirik, dik ve kalın; kabuk çatlaklı ve gri-kahve renklidir. Yaprakları saplı, iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı yuvarlak veya kalp şeklinde, üst yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir.
Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C'dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir.
İlgili 32 soru bulundu
Dutun anavatanı Çin'dir. Özellikle Güney Asya ve Avrupa ülkelerinde sık sık yetiştirilen bir meyvedir. Ülkemizde dut üretimi en çok Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılır. Malatya, Kahramanmaraş, Ankara ve Elazığ dut yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimizdir.
► İç Anadolu'da sıcaklık —20° den aşağı düşerse asmalar, -20 °C veya - 25° den aşağı düşerse dutlar, ► Doğu Anadolu'da sıcaklık —30°C den aşağı düşerse elma, armut cevizler zarar görür.
Ak Dut'un anavatanı Çin'dir.
Dolayısıyla dut ağacının toprak seçimini dikkat etmek gerekir. Özellikle bu ağaç fazla su da istemez. Bundan dolayı susuzluğa karşı oldukça dayanıklıdır.
-Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır.
Dikilen Dut Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen yabani dut anaçlı bir dut fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Dut ağacı 1-2 yıl içerisin de meyve vermeye başlar. Tam verim 5 yıldan itibarendir. Dut fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de dut ağacıdır. Evin ruhu olarak ad- landırılan dut ağacı, evin huzurunun, istikbalinin ve bereketinin de sembolüdür.
Dut bitkisi kurağa karşı diğer birçok meyve türüne oranla dayanıklı olsa da kurak mevsimlerde sulamaya ihtiyaç duyar. Kökler çok susuz kalırsa meyve tam olgunlaşmadan dökülür. Bunun yanında topraktaki fazla su da drene edilmelidir. Su ile doymuş topraklarda kök uçları zararlanarak büyümenin durmasına neden olur.
Meyveler elle veya kuru ve temiz örtüler üzerine silkelenerek hasat edilir. 3-5 günde bir hasat yapılır. Verim çağındaki bir ağaçtan 100 kg'a kadar ürün alınabilir. Hasat için dallara sopalarla vurulmamalı ve zarar verilmemelidir. Kurutmalık bazı dut tipleri de ağaç üzerinde kuruduktan sonra hasat edilirler.
Ne Kadar Soğukluğa Dayanır: -5 ila -10 derece soğukluklara kadar dayanabilirler. BEYAZ ŞAH (PAKİSTAN) DUT AĞACINI YETİŞTİRME KOŞULLARI: İklim İsteği: Beyaz şah (Pakistan) dut fidanı, ılıman iklim koşullarına sahip olan bölgelerde yetişir.
Erkek dut ağacı meyve vermez.
Dut En Taze Hangi Ayda Markette Olur ve Bulunur? Yaz mevsiminin yaklaşmasını tezgahlarda dutların satışa sunulması ile anlamak mümkündür. Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder.
Oysa dut ağacı Almanya'da da yetişiyor. Kışa dayanıklı, her yöne yayılan güçlü kökler salıyor, tatlı, sulu meyveler veriyor.
Karadut, Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetiştirilebilen bir meyvedir. Özellikle Anadolu'nun iç kesimlerinde daha çok yetiştirilir. Malatya, Ankara ve Erzincan karadut yetiştiriciliğinde ön plana çıkan illerdir. Meyvenin ağaçları güneş alan bölgelerde daha kolay bir şekilde büyüyüp olgunlaşır.
azerbaycan yöresine ait bir türküdür. dut ağacı efsanelerinden birinden esinlenilerek yazılmıştır. babil kökenli bir öykü olup, yunan mitolojisinde tekrarlanan pyramus ile thisbe'nin öyküsünde geçer.
Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır. Dut tuzlu topraklar hariç, toprak ve iklim koşulları bakımından seçici değildir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Dut, dutgiller familyasından Morus cinsini oluşturan ağaç türlerine verilen ad. Anavatanı Çin'dir. 15 m'ye kadar boylanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri