Kökler çok susuz kalırsa meyve tam olgunlaşmadan dökülür. Bunun yanında topraktaki fazla su da drene edilmelidir. Su ile doymuş topraklarda kök uçları zararlanarak büyümenin durmasına neden olur. Ayrıca, mantari hastalıklar bu bölgelerde çok görülmeye başlar.
Dolayısıyla dut ağacının toprak seçimini dikkat etmek gerekir. Özellikle bu ağaç fazla su da istemez. Bundan dolayı susuzluğa karşı oldukça dayanıklıdır.
Ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de dut ağacıdır. Evin ruhu olarak ad- landırılan dut ağacı, evin huzurunun, istikbalinin ve bereketinin de sembolüdür.
-Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır.
Erkek dut ağacı meyve vermez.
İlgili 33 soru bulundu
Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C'dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir.
Genellikle 7-10 günde bir sulanması yeterli olur. Dut ağaçları fazla gübrelemeye ihtiyaç duymamakla birlikte verim ve kalite için toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.
Kışın bitkiler uyku dönemine su ihtiyacı minimum seviye de olur. Yaz gelmesiyle beraber dut fidanının su ihtiyacı artmasıyla beraber 15-20 güne bir dut fidanlarınızı sulamanız gerekmektedir. Fazla sulama yaparsanız dutlarda kök çürüklüğüne sebep olursunuz.
Dut bitkisi kurağa karşı diğer birçok meyve türüne oranla dayanıklı olsa da kurak mevsimlerde sulamaya ihtiyaç duyar. Kökler çok susuz kalırsa meyve tam olgunlaşmadan dökülür. Bunun yanında topraktaki fazla su da drene edilmelidir. Su ile doymuş topraklarda kök uçları zararlanarak büyümenin durmasına neden olur.
Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır. Dut tuzlu topraklar hariç, toprak ve iklim koşulları bakımından seçici değildir.
Ak Dut'un anavatanı Çin'dir.
Dut ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Son olarak şunu da söylemeliyim ki ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de duttur. Evin ruhu olarak nitelendirilen dut, huzurun, bereketin sembolü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de temel atılmadan önce evlerin çevresine dikilen ağaçlardan birisi de tarih boyunca dut oldu…
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Kuruyan ağaçlar bahçeden sökülerek imha edilmeli ve yerlerinde kireç söndürülmelidir. Hastalık bahçenin belli kesimlerinde ise rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için hasta olanlar 60 cm derinlik ve 30 cm genişlikteki hendekler ile izole edilmelidir.
Dut Fidanı Ağacı Yaprak Döker mi? Çok yıllık meyve ağaçların tamamı yapraklarını dökmektedir. Dut ağacı da çok yıllık üzümsü meyve kategorisinde yer almaktadır. Sonbahar da uyku dönemine geçen dut ağacı kışın yapraklarını döker ilkbahar da uyanan dut ağacı yapraklanmaya başlar.
Yaprakları 6–12 cm büyük olup kenarları düzensiz kaba dişlidir. 2 – 3 lopludur ve kışın yaprak döker.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Aşılanma işlemi yapılmış ve açık köklü dut fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilmesine başlanır. Dut fidanı dikme işlemine başlanacak olan ay ise genel olarak kasım ayının ortalarına doğrudur. Bu dikim işleminin geçerli olduğu süre ise Kasım ile Nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir.
Toprak ve iklim seçiciliği olmayan dut ağacının gelişimi hızlıdır. Dut ağacı sonbaharda uyku dönemine geçip ilkbaharın gelmesiyle uyanıp mart sonu gibi çiçeklenmeye başlar ve çiçek açar.
Baharın gelmesiyle uyanan dut ağacı mart sonu gibi çiçeklenmeye başlar. Haziran-temmuz aylarında meyveler olgunlaşmaya başlar. Meyveleri toplamaya başlayınca yapraklar da toplanmaya başlanır.
Dut ağaçları bu sistemin en güzel örneklerinden biridir; çünkü sürdürülebilir kalkınmanın üç kolunu da desteklemektedir. Ekolojik önemi ile başlayalım.Yapılan bir araştırmaya göre 666 m2 lik alanı kaplayan dut ağaçları bir yılda 4162 kg karbondioksiti atmosferden çekmekte ve 3064 kg oksijen üretmektedir.
Dut ağaçları kışları -20 derece soğuklara kadar dayanıklıdır. -20 derece altına düştüğü zaman dut gözleri don etkilemektedir.
Dutun anavatanı Çin'dir. Özellikle Güney Asya ve Avrupa ülkelerinde sık sık yetiştirilen bir meyvedir. Ülkemizde dut üretimi en çok Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılır. Malatya, Kahramanmaraş, Ankara ve Elazığ dut yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri