Serin ve kuru bir yerde saklama: Dut yapraklarını serin ve kuru bir yerde saklayın. Sıcaklık ve nem, yaprakların bozulmasına ve küflenmesine neden olmaktadır. Buzdolabı, dut yapraklarını saklamak için uygun bir yer olacaktır. Ancak koku transferini önlemek için başka bir yiyecek ile aynı kaba koymamaya dikkat edin.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. . Yapraklar derin dondurucu da saklanacaksa ne haşlama suyuna ne de yapraklara tuz eklemeyin hiç gerek yok…
Kurutulmuş dut yapraklarını saklamak için, hava almayan bir kapta ya da cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Yaprakların nemli bir ortamda tutulması, küflenmelerine ve bozulmalarına neden olabilir. Ayrıca yaprakların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması ve serin bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir.
Asma yapraklarını arzuya göre kuru saklayabileceğiniz gibi taze ya da salamura edilmiş haliyle de saklayabilmeniz mümkündür. Uzun süre bozulmadan saklanması için önerilen en iyi yöntem buzlukta yani derin dondurucuda saklamaktır. Asma yaprakları uygun bir şekilde saklandığında tazeliğini 1 seneye kadar koruyabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Kabınız dolduktan sonra yaprakların üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edin. Uygun bir tabakla ağırlık verin ki bütün yapraklar suyun içinde olsun. Tuzunu çekmesi için ve yumuşaması için 6-7 saat tabağı kaldırmadan bekletin.
Anlattığımız yöntem ile kurutmuş olduğunuz dut yapraklarını direkt güneş ışığından uzak serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekmektedir. Mümkün ise hava almayacak şekilde saklamanız önerilir. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.
Dut Kurusu Nasıl Muhafaza Edilir? Dut kurusu hava almayacak şekilde cam kavanozlarda serin, güneş almayan ve kuru, rutubetsiz dolap veya kiler gibi ortamlarda bozulmadan yaklaşık bir yıl boyunca durabilir. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde besin değerlerinde herhangi bir değişim söz konusu olmamaktadır.
Kalp hastalıklarının tedavisi için doğal içerikli bir yardımcı olan dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Bu bitkinin faydalarından yararlanmak için dut yaprağı ile birlikte alıç çiçekleri kaynatılabilir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Sarma yaprağı ve yaprak sarmasını buzlukta saklamanın en pratik ve doğru yöntemi yaprak sarmalarını bir güzel hazır edip ardından pişmiş şekilde saklamaktır. Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
İç harcı yoğun olan yaprak sarmaların dışarıda bekletilmesi uygun değildir. Uzun vadeli olarak bir tüketim planınız yoksa yaprak sarmasını bekletmek için en doğru ortam buzluklardır. Pişmiş yaprak sarması buzlukta 3 ay kadar bozulmadan tazeliğini korumaktadır.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Dut yaprağı çayının her zaman taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Dut yaprakları kurutulduktan sonra kaynatılarak içilebilir. Bu durumda ateşi düşürücü etkisi olduğu söylenebilir. Vücuttaki ödemin atmasına yardımcı olduğu gibi idrar söktürücü etkisi bulunur. Sindirimin daha kolay gerçekleşmesine destek olur.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
Bu yöntemi uygulamak için, seçilen meyveler bir fırın tepsisine aralıklı serilir ve 50 veya 65°C' de ısıtılmış bir fırına yerleştirilir. Kurutma işlemi 4 ila 5 saat arası sürebilir. Ara sıra meyveleri karıştırarak her meyvenin eşit oranda kurumasını sağlayabilirsiniz.
Dutlar ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında sadece birkaç hafta mevsimindedir. Bu lezzetli meyveleri daha uzun süre tüketmek istiyorsanız dutları mevsiminde alarak dondurabilirsiniz. Sizlere dut nasıl dondurulur anlattık.
Yalnızca su ve dut yaprakları kullanılarak yapılabilecek olan dut yaprağı çayı tarifi: Bir litre temiz içme suyu kaynatılır. Dört ya da beş tane iyice temizlenmiş taze dut yaprağı kaynayan suyun içine atılır. İki saat boyunca bekletilerek demlenmesi sağlanır.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Yaprakları öncelikle bir sudan geçirin. Daha sonra 10-15 tane yaprağı üst üste koyarak elcimler yapın. (Saplarını kesebilirsiniz ben kesmedim. ) Tencerede kaynamış olan suya bir elcim atıp rengi sararınca diğer tarafını da çevirip sarartın. Diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayın.
Asma yapraklarını katlı olarak da buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta yaprakların erimesinin önünde geçmek için yaprakların aralarına kaya tuzu serpilebilir. Bu şekilde buzlukta saklanan asma yapraklarını dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp çözündürerek kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri