Hazmı kolaylaştırmakta olan bir özelliği bulunmaktadır. Aç karna tüketildiği zaman kabızlığı gidermekte olan bir meyvedir. Fakat bazı durumlarda ise ishal oluşumuna neden olabilmektedir. Bundan dolayı da dengeli bir şekilde tüketilmesi daha doğru olacaktır.
Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
İçerisindeki yüksek lif sayesinde sindirim sistemi sağlığına destek olarak kabızlığa iyi gelir. Antioksidan bir yapıya sahip olan dut kurusu, serbest radikallerle savaşır ve kansere karşı korur.
Miktarı fazla kaçırıldığında özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi yaratabilmektedir. Böbrek hastaları da özellikle kuru dutu potasyum içeriğinden ötürü kontrollü tüketmelidir.
Sindirim sistemi sağlığı: Lifli yapısı nedeniye kuru dut tüketimi, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi durumlarda etkili olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Dutun Faydaları:
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Pek çok taze meyve ve sebze gibi, içerdiği sindirime yardımcı lifler sayesinde dut da besinlerin bağırsaktan geçişini hızlandırarak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Böylece kabızlığın ve gaz şikayetlerinin önlenmesine yardımcı oluyor.
Pek çok faydası ile bilinmekte olan kuru dutun mide ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Hazmı kolaylaştırmakta olan bir özelliği bulunmaktadır. Aç karna tüketildiği zaman kabızlığı gidermekte olan bir meyvedir. Fakat bazı durumlarda ise ishal oluşumuna neden olabilmektedir.
Her ne kadar sağlığa büyük faydaları olsa da aşırı tüketimi zararlara sebep olabilir. Peki, dut kurusu günde ne kadar yenmelidir? Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler.
İshali ne keser? Muz, pirinç, elma püresi, beyaz ekmekten tost, haşlanmış patates, kraker, pişmiş havuç, papatya ve yeşil çay gibi bitki çayları ve pirinç suyu gibi yumuşak, nişastalı, düşük lifli yiyecekler dışkıyı katılaştırıp, ishalden kurtulmanıza yardımcı olur.
Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder. Markette ve tezgahlarda ilk hasat ürün dutlar genellikle epeyce pahalı bir fiyatla satışa sunulur. Nisan ve mayıs ayının sonlarına doğru dutların aratarak pazara girmesi ile birlikte fiyatlarda da düşüş gözlenir.
Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar. Beyaz dut tüketiminin herhangi bir zararı veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat beyaz dut şeker hastaları için zararlıdır. Şeker oranının yüksek olması yüzünden diyabet hastalarının dut tüketmesi doğru değildir.
Dut, doğadaki en olgun formlardan biri. Birçok vitamini barındırıyor. Yıkayarak tüm bunların suyla akmasına neden olmamalı. Kozaya metamorfoz yaşatan bu meyveyi doğal tüketin...
Çok yoğun şekilde tükettiğiniz durumlarda. Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur. Çünkü yaklaşık 1 avuç kuru dut 100 kaloriye denk gelmektedir.
Ancak dikkat, aşırı tüketimi ishal sorununa da neden olabiliyor, bu nedenle her yiyeceğe karşı olduğu gibi ona karşı da temkinli olmak ve aşırıya kaçmadan, ölçülü ve düzenli bir şekilde tüketmek gerekiyor.
Sindirim sisteminin bütünün daha iyi çalışmasına destek olan kuru dut, hazımsızlık durumlarında tüketilebilir. Gaz oluşumunun önüne geçer. Kuru dut, kemik yapısının destekleyen mineraller içerir.
Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir. Dut ayrıca reçel, pekmez, şurup, pestil olarak da saklanarak tüketilebilir. Besin değeri yüksek olan dutun içerisinde insan sağlığı açısından önemli olan C vitamini, kalsiyum ve antioksidanlar bulunur.
İçerdiği A vitamini, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde dut tam olarak kanser savar meyveler arasında yer alır. Antioksidanlar; hücrelere zarar veren ve kanserli hücre oluşumuna yol açabilecek zararlı bileşenlerin temizlenmesinde ana savunma hattını oluşturur.
Dut kurusu içerdiği besin lifleri sayesinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını da destekliyor. Özellikle mideye iyi geldiği bilinen dut kurusundan her gün bir avuç tükettiğinizde sık sık yaşadığınız hazımsızlık, gaz gibi problemlere de çözüm bulmuş oluyorsunuz.
-Dut ağaçları yaz mevsiminde çabuk hastalanır. Özellikle yaprak bitleri, tırtıllar ve kurtçuklar sıkça rastlanılmaktadır.
Dut kurusu diyet yaparken kullanılabilir ve zayıflamaya da yardımcı olur; çünkü dut kurusu sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlık gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı'dan beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri