Plastik boyamak için astarlama işlemini bitirdikten sonra su bazlı akrilik boyalar ile yüzeylerinizi kolayca boyayabilirsiniz.
- Plastik yüzeylerde kullanılabilecek boya türleri akrilik ve plastik boyalar ile cam seramik boyalarıdır. Yağlı boya da kullanılabilmesine rağmen zaman içinde pullanarak dökülmeler yaşanması ihtimaline karşı zorunlu olmadıkça tercih edilmemelidir.
PVC boyama süreciyle ilgili en çok merak edilen konuların başında “PVC boya tutar mı?” sorusu geliyor. Metalden cama, ahşaptan betona birçok farklı yüzey gibi PVC de boyanabiliyor.
Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.) Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır.
Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin. Bunun için öncelikli olarak su bazlı olmayan duvar boyası seçtiğinden emin olmalısın. Su bazlı boya seçiminde ısrar edersen de akrilik su bazlı boya seçebilirsin.
İlgili 26 soru bulundu
Binanın iç duvarları için iç cephe boyalarını, binanın dış duvarlarında dış cephe boyalarını; kapılar, pencereler, dolaplar gibi ahşap yüzeyler için ahşap yüzey boyalarını; korkuluklar, dış kapılar, pencere demirleri gibi metal yüzeyler için ise metal yüzey boyalarını tercih etmelisiniz.
Duvar Boyası Kapıya Vurulur mu? Su bazlı olmayan bütün boyalarla vernikli veya verniksiz bütün ahşap kapılarınızı duvar boyasıyla boyayabilirsiniz. Bunun için su bazlı olmayan duvar boyası seçtiğinizden emin olmalısınız. Bunun için akrilik boyalar uygundur.
Plastik boya her türlü yüzeylere uygulanır ve maliyeti düşüktür. Silinme özelliği yoktur. Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanır.Bu yüzeyler genelde alçı sıva ile elde edilir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Uygulama Esnasında Temiz Rulo/Fırça Kullanılmaması
Boyanın kuruması ile birlikte çok daha belirgin hâle gelen bu partiküller, yüzeyde pürüzlü görünümün ortaya çıkmasının başlıca kaynağıdır.
Plastik boyamak için astarlama işlemini bitirdikten sonra su bazlı akrilik boyalar ile yüzeylerinizi kolayca boyayabilirsiniz. Plastik boya renkleri arasından istediğiniz rengi seçerek hemen satın alabilirsiniz. Su bazlı akrilik boya veya Handy lake boyaları tercih edebilirsiniz.
Çünkü iç cephe boyaları tüm markalarda ayrı su ölçeği önermektedir. Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız.
Plastik yüzeyler: Plastik yüzeyler, sprey boya ile boyanmadan önce temizlenmeli ve astarlanmalıdır. Plastik sandalyeler, oyuncaklar ve kaplar, boya spreyi ile boyanabilecek plastik yüzeyler arasındadır. Cam yüzeyler: Sprey boya ile cam yüzeyler boyanabilir ancak cam yüzeyler tutunması zor yüzeylerin başında gelir.
Plastik boya yapışsa bile güçlü olmayacaktır. Özellikle sık kullanılan plastik masa ve sandalyeler sürtünmeye karşı çok hassastır. Bu yüzden kolaylıkla aşınabilirler. Plastik sandalye, plastik masa gibi nesneleri boyamak için özel boyama teknikleri uygulamanız ve boyanın daha uzun ömürlü olmasını sağlamanız gerekiyor.
Pimapen pencere boyarken su bazlı boyaların kullanılması gerekir. Boya gibi astarın da uygun olarak seçilmesi gerekir. Pvc boyası ile pimapenden üretilmiş olan pencerelerinizi ve kapılarınızı güvenle boyayabilirsiniz. Boyama yaparak renklerinin tekrar canlı görünmesini sağlayabilirsiniz.
PVC astarını yüzeye eşit bir şekilde uygulayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Boyama: Astar tamamen kuruduktan sonra PVC boyasını uygulayabilirsiniz. İhtiyaca göre fırça, rulo veya sprey tabancası kullanarak boyayı yüzeye uygulayın. Boyayı eşit ve düzgün bir şekilde dağıtmak için dikkatli olun.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Plastik boyayı kullanmadan önce de su katmanız gerekir. Yine aynı şekilde 2,5 litre plastik boyaya yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
Örneğin koyu renklerde daha az su katmanız gerekmektedir. Ancak bej, fildişi sarısı, beyaz gibi daha açık renklerde katılacak su oranları daha fazla olmalıdır. Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir.
Plastik boyaların da çeşitleri var
Tavan ve duvar boyama uygulamalarında kullanılan plastik boyalar ortalama 20-30 derecelik sıcaklıkta 2.5-3 saat arasında kurur. Tavan boyamada kullanılan plastik boyalar, duvar boyama için kullanılanlara göre daha fazla hava sirkülasyonu sağlar. Yani daha fazla hava geçirirler.
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir. Zira su katılmamış boya, çok yoğun ve sert olur. Üzerine su katarak bu yoğunluğu azaltabilir ve seyreltebilirsiniz.
Beton, tuğla gibi yüzeylerin üzerine de direkt olarak uygulanabilmektedir. İç ve dış cephe olarak ayırmadan tüm beton zeminlere uygulanabilmektedir. Ahşap yüzeylere de sıklıkla uygulanmaktadır. Mobilya, kapı, pencere kenarları gibi ahşap yüzeylere de plastik boya uygulanabilmektedir.
Fayans üzerine uygulayacağınız boyanın suya ve neme dayanıklı olması oldukça önemli. Bu nedenle fayans boyama boyası olarak yağlı boya, epoksi boya, sprey boya ya da akrilik boya türlerinden yardım alabilirsiniz.
PVC boyanır mı? (Pimapen boya tutar mı?) PVC normal şartlarda boya tutmamaktadır ancak PVC için özel üretilmiş olan Decotone PVC boyalarımız ile PVC malzemelerinizi boyayabilirsiniz.
Arta kalan duvar boyalarını metal yüzeylerin boyanmasında da değerlendirebilirsin. Metal yüzeyleri boyamak için ekstradan duvar boyaları da alabilirsin. Radyatör, demir bahçe çiti ya da metal aksesuarlarını duvar boyası ile renklendirerek dekorasyonunu tamamlayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri