Duvarda ve tavanda oluşan sararma duvar içeriğinde döşeli su tesisatı borularında kaçak olduğu anlamına gelmektedir. Özellikle banyo arkası olan duvarlarda bu durum sıklıkla karşılaşılmakta ve su kaçağının banyo tesisatında olduğu anlaşılmaktadır.
Duvarda uzun süre yer alan nem, bir süre sonra küfün ve böceklerin üremesine sebep olur, duvar veya tavan sararmaya, hatta gittikçe koyulaşmaya başlar. Eğer oda çok sıcaksa terleme sebebi ile de rutubet lekeleri oluşabilmektedir.
Rutubet yani nemin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur.
Su tesisatçısı rutubetin nedenini bulur ve tamir eder. Boyamaya geçmeden önce, duvardaki nemin 5-6 gün kurumasını beklemelisiniz. Bundan sonrası iş, boyacı ustasında.
Duvarın arkasındaki sızıntının görünmediği durumlarda, sızıntıyı koku duyunu kullanarak tespit edebilirsin. Duvarlara sızan suyun hiçbir zaman kuruma şansı olmadığı için duvarlar nemli, küflü bir koku yaymaya başlayacaktır. Küf kokulu duvarlara genellikle diğer sızıntı belirtileri eşlik eder (renk değişikliği gibi).
İlgili 34 soru bulundu
Duvar boya kusması ve çözümü
Kısaca, sorununu tespit edip boya badana uygulamasının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi sorunu çözüme kavuşturacaktır. Dönüşün astarı kullanmak, zımpara uygulamasının yapılması ve en az iki kat boya badana yapmak, boya tutmayan duvar sorununu çözecektir.
Duvarınızın terleme nedeni tamamen dış duvarınızda ısı izolasyonunun bulunmamasıdır. Gerçek çözüm, dışarıdan ısı izolasyonlu dış cephe kaplaması yaptırmaktır.
Duvarda yalıtım, mantolama yoksa ısı dış tarafa aktarılır. Yalıtımlı duvara göre duvarın iç yüzey ısısı düşer, dış yüzey ısısı artar. Soğuk olan iç duvar yüzeyine çarpan hava içindeki su buharını taşıyamaz ve terlemeye neden olur. Terleme yalnız eski binalarda görülmüyor.
Hava içinde bulunan su buharının belli bir yoğuşma sıcaklığı vardır. Hava ortamdan daha soğuk yüzeylerle temas ettiğinde, yüzey sıcaklığı yoğuşma sıcaklığından düşük ise hava içerisindeki su buharı sıvı hale geçer. Bu olaya terleme denir.
Küflü duvarlar için, bir litre su içinde bir çorba kaşığı beyaz sirke karıştırın ve küflenmiş alana püskürtün. Sirkeyi birkaç saat açık bırakın ardından su ve deterjanla temizleyin. Küfü temizlemek için enzim bazlı çamaşır deterjanı da kullanabilirsin. Deterjanın lekeyi emmesi için yine önce sirke kullanın.
1- Sirke ve Su Karışımıyla Duvar Temizliği
Bir sprey şişesine eşit miktarda beyaz sirke ve su doldurarak karışımı hazırlayın. Ardından karışımı duvardaki lekelere sıkın ve birkaç dakika bekleyin. Son olarak, mikrofiber bir bezle lekeleri silin ve durulayın. Ayrıca sirke kötü kokuları da yok eder.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Camlar ve döşemeler ıslak bezle temizlenirken, silinen yerler kuruyana kadar ev havalandırılmalıdır. Evin duvarları ve tavanları yağlı boya ile boyanmamalı, plastik esaslı duvar kağıtları veya plastik boya tercih edilmelidir. Banyo ve tuvalet, kullanımdan sonra Pimapen pencere yardımı ile havalandırılmalıdır.
Duvar terlemesi nasıl önlenir sorusunun temel cevabı ısı farkı katsayısının düşürülmesini sağlamak olacaktır . Beton gözenekli bir yapıya sahip olduğu için ısı ve nemi geçirebilir . ( Kimyasal betonlar hariç. ) Isı farkının en aza indirilmesi için bina içerisinden veya dışarısından yalıtım yapılması gerekir .
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Duvarda Terleme Nasıl Olur? Hava her sıcaklıkta belli bir miktar suyu bünyesinde barındırır. eğer bu miktar artarsa su buharı meydana gelir ve duvarda yoğunlaşma meydana getirir. Bu duruma da duvarda terleme denmektedir.
Mevsim değişimi ısı farklıkları, odanın genel yapısal özelliği terleme sorunu, yalıtım sisteminin eksik yapılması duvar küfü oluşumunu hızlandırır. Duvar küfünün oluşumun eğelememenin en faydalı yolu, odayı havalandırarak, daima temiz tutmaktan geçer.
Doğalgazlı evlerde, ısıtma sistemleri genellikle kapalı ortamlarda çalışır. Bu durumda, evdeki havanın sürekli olarak yenilenmesi zorlaşır ve nem seviyesi artar. Yetersiz havalandırma, rutubetin oluşmasına ve buharlaşmanın engellenmesine yol açabilir.
Alçıpan yapısı gereği havadaki nemi emer ve hava kuruduktan sonra nemi havaya geri bırakır. Nefes alıp verme olarak da tanımlanan bu özelliği sayesinde havadaki rutubetin dengelenmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde hem insan sağlığını korur hem de yapının rutubetten etkilenip bozulmasını önler.
Peki bu kalekim boya tutar mı? Tutar..
DRYFİX NM-S 10 (Nem ve Rutubet Boyası) en iyi sonucu verebilmesi için duvardaki kabarıkların giderilmiş olması gerekmektedir. Duvarların temizlik kimyasalları ile silinmesi yeterli bir çözüm değildir. Rutubetin tekrarlanma ihtimali vardır. Mutlaka, Küf Önleyici Boya ile izolasyon sağlanmalıdır.
Ilık su ile temizlemek yeterli olacaktır. Dilerseniz az miktarda sirke de kullanabilirsiniz. Duvar kağıdı temizlerken renk vermeyen sünger ya da bez kullanmalısınız. Yağ gibi inatçı lekeler için mısır unu ya da nişastayı su ile karıştırıp macun yaparak lekeli bölgeye sürün ve kurumasını bekleyin.
Yoğuşma, ısıda bir değişiklik olduğunda ve evlerimizdeki sıcak havanın, pencereler gibi soğuk veya ayaz yüzeylere çarpmasıyla meydana gelir. Bir pencerenin dış kısımlarında biriken yoğuşma ile mücadele yeterince kolay olsa da, çift camlı pencerelerin içinde biriken nem oldukça endişe verici olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri