Kaplama dişlerin ağrısı genellikle kaplama işleminden hemen sonra ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün ila bir hafta sürebilir.
Bu nedenle zirkonyum altında kalan canlı dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti 3-4 hafta içinde geçer. Zirkonyum diş yaptırdıktan sonra, dişlerin fonksiyon görmesiyle beraber diş hassasiyeti, tüm dişlerde yaşanabilir. İyileşme süreci sonrasında bu hassasiyetler hafifleyerek kaybolur.
Ağzınızda yabancı bir madde olduğu için alışmanız zaman alabilir. Kaplamalar, dilinize, dudağınıza, ağız içinize çok büyükmüş gibi gelebilir. Bunun sebebi ise uzun süredir o bölgede diş olamamasından kaynaklıdır. En geç 15 gün içerisinde alışmış olacaksınız.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Kaplama Diş Çiğnerken Oluşan Ağrı Nasıl Geçer? Diş etine fazla baskı yapılacak biçimde planlanmışsa kaplama diş takıldıktan sonra ağrı yapabilmektedir. Böyle bir durumu sadece diş hekimi düzeltebilmektedir. Böyle bir sıkıntı yaşayan kişilerin mutlaka bir diş doktoruna giderek muayene olması gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Kaplama dişlerin ağrısı genellikle kaplama işleminden hemen sonra ortaya çıkar ve genellikle birkaç gün ila bir hafta sürebilir. Bu süre içinde ağrı ve hassasiyet hissedebilirsiniz, özellikle de sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler tükettiğinizde veya dişlerinize baskı uyguladığınızda.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Zirkonyum kaplama diş tedavisinde, diş hekiminin dişte törpüleme işlemi, ana dişin dış kısmında bulunan sert mine dokusunu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu durumda ana dişin alt dentin yüzeyi açığa çıkmaktadır. Ortaya çıkan alt dentin, diş kanalları nedeniyle diş pulpası hassasiyet yaratabilmektedir.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Yeni kaplama dişe alışmak maximum 5-10 gün sürer. Yani yaklaşık iki hafta içinde yeni dişlerinize alışıyorsunuz.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Günde en az iki kere fırçalanmalı ve diş ipi ile kaplama araları temizlenmelidir. Diş arasında kalan yemek kalıntıları zamanla ağız kokusuna sebebiyet verir. Ağız kokusunun tam olarak önüne geçebilmek için başlangıç aşamasında misvak kullanmak, klasik bir şekil de diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak yeterli olacaktır.
Birçok insan diş hassasiyetinden muzdariptir. Çoğu hassasiyet kendi kendine geçer. Bununla birlikte, uzun süreli diş hassasiyeti yaşıyorsanız, bu daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabilir. Dişlerinizde 2-3 günden uzun süren aşırı hassasiyet varsa, diş hekiminize başvurmanız önemlidir.
Diş hassasiyeti her hastada farklı şekilde ve farklı seviyede ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı hastalarda kendi kendine ortadan kalkabilen bir durum olduğunu belirtelim. Yaşamın bir başka evresinde yeniden diş hassasiyeti oluşabilir ya da yeniden ortadan kalkabilir.
Eğer yapılan protez diş etine baskı yaparsa, zamanla dişeti ile protezin temas ettiği alanlarda kan akışı bozulacak ve diş eti kanamalı ve morarmış bir duruma gelecektir. Parmağınızı bir iple sıkıca bağladığınızı düşünün bir süre sonra kan akışının bozulmasına bağlı parmak uçlarınızın morardığını görürsünüz.
Kaplama dişlerin etkili bir şekilde temizlenmesi için manuel ya da elektrikli diş fırçaları kullanılabilir. Bununla birlikte bakım sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmemelidir.
Zirkonyum dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın başarısız olması enderdir, ancak yaşanan tramvalar sonucu tacın kırılması nadir değildir. Kronlar, herhangi bir şekilde çürümezler. Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Yeni yapılmış kaplama ve köprülerde bu ağrı 21 güne kadar sürebilir. Bu süreçte dentin yüzeyinde tersiyer dentin adı verilen bir tamir dokusu oluşur açıkta olan dentin kanallarının kapanarak hassasiyetin ortadan kalkmasını sağlar. Ağrının tedaviden sonra zamanla azalması ve bu sürecin sonunda ortadan kalkması beklenir.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Porselen kaplamalar takıldıktan sonra alışma sürecinden sonra bir sıkıntı yaşanmaz. İlk zamanlar sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Çiğneme , ısırma sırasında ağrı hissediliyorsa muhtemelen kaplamalarda yükseklik vardır. Diş hekiminize gidip yüksekliği düzelttirebilirsiniz.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Tuzlu suyla gargara ağızdaki mikrop ve bakterileri yok ederek diş eti iltihabının önüne geçer. Ayrıca dişlerdeki sızlama ve hassasiyeti ortadan kaldırır. Üstelik yapımı da çok kolaydır. Tek yapmanız gereken bir bardak suya bir çay kaşığı tuz eklemek ve dişinizi fırçaladıktan sonra bu suyla ağzınızı çalkalamak.
Özellikle çürük problemi yaşıyorsanız ağız çalkalama suları diş hassasiyetinizin azaltılmasında oldukça etkilidir. Ağız gargarasını günde bir veya iki kere kullanabilirsiniz. 1 dakika boyunca ağız çalkalama suyu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra tükürün ve en az 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri