İlk olarak, son kat boyanın yapışması için pürüzsüz bir yüzey oluşturmaya yardımcı olur, bu da boyanın daha iyi görüneceği ve daha uzun süre dayanacağı anlamına gelir. İkinci olarak, astar boya yüzeyin sızdırmazlığına ve korunmasına yardımcı olarak neme ve küfe karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Boya öncesi astar uygulaması, ilk başta ekstra bir masraf gibi gelebilir. Ancak bu çok yanlış bir düşünce. Astar uygulama sonrası iki kat boya yeterli gelecekken, astar uygulanmadan yapılan işlemlerde daha fazla boya kullanmak gerekir. Bu da daha yüksek masraf ve zaman kaybı anlamına gelir.
Her türlü betonarme,tuğla,ve yığma yapılarda çimento ve alçı sıva uygulamasından önce kullanılır.
Astar işlemini uyguladığınız yüzey kuruduktan sonra tekrar ince zımpara ile astar esnasında oluşan pıhtıları giderin. Aynı zamanda plastik kaporta düzeltme işleminiz için de zımparalama işlemi etkili olacaktır. Dilerseniz zımpara bezlerini kullanarak bölgeyi temizleyebilirsiniz.
Astar boya ne işe yarar? Astar uygulanacak olan boyanın mukavemetini artırmanıza yardımcı olan temel bir malzemedir. Ayrıca boyalı bir yüzeyi renklendirmek istediğinizde dalgalanmalar olmasının önüne geçerek daha iyi bir görüntü elde etmenizi yardımcı olur.
İlgili 29 soru bulundu
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır. Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir. Astar uygulaması bu hataları örter, yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar ve yüzeyi boya için en elverişli hale getirir.
Astar boya nedir sorusunun yanıtı en basit şekilde; son kat boyadan önce uygulanan bir boya türü olarak verilebilir. Temel amacı, uygulanacak olan son katın yapışması için pürüzsüz, eşit bir yüzey oluşturmak ve yüzeydeki genel görünümü iyileştirmektir.
Zımparalama işlemini de tamamlamanızın ardından nemli bir bez yardımıyla iç cephe boya yapacağınız alanı tozlardan arındırarak pürüzsüz bir görünüme kavuşturmalısınız. Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Dokunma kuruması: 1-2 saat Boya uygulama: 6 saat DİKKAT: Fawori İç Cephe Dönüşüm Astarı kuruma süresi; Su bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 6 saat, solvent bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 24 saattir (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
Mobilyalarda yapılan astar boya veya dolgu vernik işlemlerinde, eşyalardaki çatlak, ezik ve çukurlar doldurulur. Yapılan ön işlemlerin ardından zımpara çekilerek daha düz pürüzsüz bir yüzeye sahip olması sağlanır.
Alanı zımparaladıktan sonra alana uygulayacağın boya astarı için ilk adım olan dokunma aşaması için 2 saat, zımpara sonrası oluşan toz kuruması için 3 ve macundan sonraki bekleme süresi için ise; 8 saat beklemen gerekecek.Yani tam bir boya astarı uygulamasından sonra, boyaya geçmen için boya astarı kuruma süresi ...
Kaba ve İnce Sıva Astarı
Çimento esaslı kaba ve ince sıvaların brüt beton yüzeylere yapışma gücünü arttırmak için kullanılan yüksek aderans astarıdır. Aynı zamanda betopan levhalara sıva veya seramik uygulamadan önce yüzeyi pürüzlendirmek ve yapışma gücünü arttırmak için kullanıma uygundur.
Bununla birlikte, zayıf işlenmiş astar boyalar higroskopik/su çözünür maddeler (tuzlar) olarak geride kirletici olarak kalacak ve şartnamede belirtilen maximum tuz miktarından fazla olan yüzeyde ki tuz havadaki nemi çekecek ve daha sonra kabarcıklanma oluşumuna neden olacaktır.
Alçının dayanım ömrünü arttırır. Beton astarı ya da brüt beton astarının temel amacı, alçı ve yüzey arasındaki bağlayıcılığı sağlamasıdır. Bundan dolayı da köprü görevi görür. Bu astar sayesinde su ve nem geçirgenliği de engellenmiş olur.
Su ile inceltilir (~%10-15) fırça veya rulo ile tek kat halinde uygulanmalıdır. Astar uygulamasından en az 2 saat sonra su bazlı sonkat boya uygulanabilir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Boyadan birkaç saat önce, 1 kat binder astar veya alçı astarı yeterli olacaktır. Bu sayede, ileride oluşabilecek çatlama ve kabarmaların önüne geçmiş olunur. Ayrıca, boyanın sarfiyatı azalır, tavan boyası tavanda emilmez, tavan boyasının yaptığı metrekare artar ve iyi örter.
İç cephe astar boyası son kat boya uygulanmadan önce kullanılan ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar , boya dayanıklılığını arttırır ve boyanan malzeme için ek koruma sağlar. Bir astar% 20 ila% 30 sentetik reçine,% 60 ile % 80 çözücü ve % 2 ile % 5 katkı maddesi içerir.
Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Geçiş astarı akrilik emülsiyon esasli oldukça sağlam yapışma özelliği gösteren ve zemini daha güçlü şekilde kapatan su bazlı astarlara geçiş astarı denir. Dönüşüm astarı olarak da ifade edilebilir. Geçiş astarı nererde kullanılır Solvent bazlı boyadan yani yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişte kullanılır.
Yüzey nemli ya da ıslak olmamalıdır. Bozuk yüzeyler ve varsa eski boya - astar tabakası kazınmalı, zımparalanmalı ve zımpara tozları temizlenmelidir. Metal yüzeyler zımparalandıktan sonra Endüstriyel Rapid Tiner veya Temizlik Tineri ile silinmelidir. Ambalajdaki astar uygulanmadan önce iyice karıştırılmalıdır.
Jel veya sıvı tipte temin edebilirsiniz. Astar boya sökücü Jel tipi fırça veya rulo ile sürülerek yüzeyde tutunur. 15 dakika kadar bekledikten sonra yüzey den astar ile beraber sökülür.
Astar kumaşı daha sentetik özellik gösteren kumaşlardan seçilerek uzun süre kullanımı mümkün olmaktadır. Astar kumaşı yıkanınca çekme yapmamaktadır. Ütüye elverişli olarak yıkandıktan sonra kolaylıkla ütülenebilen kumaşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri