Tanıma, bir yabancı mahkeme ilamının, tanındığı ülkede kesin hüküm kuvveti kazanmasıdır. Tenfiz ise tanımanın bir adım ötesinde, yabancı mahkeme ilamının tenfiz edilen ülkede tanınarak icra edilebilir hale gelmesidir.
Tanıma ve tenfiz kavramları milletler arası özel hukuk kanununda düzenlenmiştir ve tanıma yurt dışı mahkemeleri tarafından verilen kararın Türkiye'deki mahkemelerce kısmen veya tamamen tanınması demektir. Tenfiz ise tanınan bu karara dair hükümlerin yurt içinde uygulanması yani yaptırımı demektir.
Tenfiz, kelime anlamı itibariyle hükmü yürütmek, infaz etmek demektir. Hukuki bir terim olarak ise, bir hükmü yerine getirmek, uygulanabilir hale getirmek demektir.
Yabancı mahkeme tarafından icrai nitelikteki kararların tanınması için açılan davadır. Boşanma kararı yanında velayet, nafaka, tazminat gibi icrai hükümlerin tanınması için davalar tenfiz davalarıdır.
Yabancı bir mahkeme kararı bakımından Türk mahkemeleri tarafından verilen tenfiz kararı, tanıma kararını da bünyesinde barındırmaktadır. Zira bir yabancı mahkeme kararının Türkiye'de icra edilebilme kuvveti kazanması için öncelikle Türk mahkemelerinin bu yabancı karara kesin hüküm kuvveti kazandırması gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Kural olarak tanıma ve tenfiz açılacak ayrı bir dava ile gerçekleştirilebilir. Bu davalar (tanıma veya tenfiz davası) sonucu tanıma veya tenfiz kararı verilmesiyle birlikte yabancı mahkeme kararı, mahalli mahkeme kararı kuvvet ve niteliğini kazanır.
Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir. Tenfiz , yabancı bir mahkeme kararının icrai etkilerinin ülkemizde icra edilebilmesi demektir.
TANIMA VE TENFIZ DAVASI KİME KARŞI AÇILIR? Dava, yabancı mahkemece aleyhine boşanma kararı verilen eski eşe karşı açılır.
Tanıma Ve Tenfiz Davası için 2 kez tebligat yapılması gerektiğinden, Mahkemece verilen karar ve dava dilekçesi karşı tarafa TEBLİGAT en çok zaman alan konulardandır. Tanıma ve Tenfiz Davasında Karşı Davalı tarafın yurtdışında olması nedeniyle yurtdışına tebligat 3-4 ay süre almaktadır.
Tanıma veTenfiz Davasını Kimler Açabilir? Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararını, boşanan eşlerden biri tarafından tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir.
Tenfiz için Kanunda belirlenen ön şartlar; yabancı bir mahkeme tarafından verilen bir karar olması, kararın hukuk davalarına ilişkin bulunması ve o ülke kanunlarına göre kararın kesinleşmesi şeklindedir.
Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
MÖHUK m. 51/1 gereği, tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme “asliye mahkemesidir”.
Tenfiz işlemi sadece bağımsız olarak işleyen dava yolu üzerinden alınan kararlardan olmaktadır. Tanıma ise işlemde olan bir dava süreci gibi bağımsız bir dava aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Tanıma kararının kesin hükme bağlanması bütün mahkeme karaları için mümkündür.
Tanıma tenfiz davası Türkiye'de istenilen yer aile mahkemesinde açılabilir. Çünkü her iki taraf da avukata vekalet vererek anlaşmışlardır. Arada bu davanın açılması ve kabulü konusunda bir anlaşma yoksa taraflardan birinin Türkiye'deki yerleşim yerinde açılmalıdır. Yetki itirazı duruşma gününe kadar yapılabilir.
Hukuki bir terim olan tenfiz kelimesi hukukta yabancı mahkemeler tarafından verilmiş olan hükümlerin yerine getirilmesinin mümkün olması için Türk mahkemeleri tarafından gerekli olan kararların verilmiş olması anlamına gelir.
Tanıma tenfiz davaları yabancı mahkeme kararının Türkiye'de tanıtılmasına ilişkin olup kesinleşmiş bir karar vardır. Tanıma tenfiz davaları yalnızca durumun tespitine yöneliktir. Tanık dinlenmez, yabancı mahkeme kararı tanınıp tenfiz edilir veya dava eksik evraklardan ötürü reddedilir.
Tanıma tenfiz davasında dava açılış aşamasında, mahkeme harcı ve gider avansı ödenir. Bu miktar yaklaşık 1000 TL olmak üzere, davanın seyrine göre daha fazla avans ödenmesi de gerekebilir.
Taraflarının ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yurtdışında yaşadıkları ülkede tarafların boşanmalarına imkan tanınmıştır.
ÖZET : 1. Hasımsız olarak açılan davanın taraf teşkili yapılmaksızın, duruşma açılarak, karşı tarafa savunma imkanı sağlanmadan kabulü usul ve yasa hükümlerine aykırıdır.
Tanımada, yabancı mahkemenin verdiği kararın yerel mahkemece tanınması söz konusudur. Basit anlatımla yerel mahkeme kararı tanır ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nce de karar aynen(kararı kısmen de tanıyabilir) uygulanmasına karar verir.
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 52. maddesine göre hukuki yararı olan her kişi tenfiz isteminde bulunabilir. O halde eşlerden birisi ölür ise ölen eşin mirasçıları, ülkemizde tanıma ve tenfiz davası açabilecektir.
Tanıma ve tenfiz davaları basit yargılama usulüne tâbidir (MÖHUK m. 55/1). Dolayısıyla karşı tarafa tanıma veya tenfiz talebinde bulunulan dilekçe tebliğ edilmelidir. Bu husus adil yargılanma hakkının zorunlu bir unsurudur, bu sebeple tebliğe ilişkin hükmün emredici bir kanun hüküm olduğu kabul edilmektedir.
Tanıma ve Tenfiz İçin Vekâletname (Avukat İçin) Tanıma tenfiz vekaletname örneği kapsamında yapılan tanımlamaya göre; yurt dışında verilen bir mahkeme kararının Türkiye'de de geçerli olması için açılacak tanıma ve tenfiz davasını, sizin adınıza avukatınızın yürütmesidir.
Tanıma ve tenfiz davaları duruşmalı olarak görülür, dosya üzerinden karar verilemez. Basit usulde muhakemeye tabidir, bu nedenle adli tatilde de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri